“Dat is het jammere van Nederland, dat je voor van alles en nog wat een vergunning nodig hebt. Het is hier erger dan in communistisch Rusland. Nederland is zo verstikt, zo doodgeslagen, het is een ramp. Als we niet oppassen zijn we straks een openluchtmuseum en komen er 160 miljoen Chinese toeristen op vakantie om naar molens te kijken en dan moeten we allemaal op klompen voor de leuke foto’s.”


Voor de lezers die niet op de hoogte zijn van wie Dirk Scheringa is en van waar hij de frustratie jegens de staat haalt (ondenkbaar als je in de buurt van Alkmaar woont) hier kort de feiten:

Dirk Scheringa’s vermogen wordt geschat tussen de 800 miljoen en de 2 miljard Euro. Het is zijn liefde voor zijn club AZ dat de drijvende kracht is in het succes van AZ van de laatste jaren. Door dit succes werd het nodig naar een groter stadion te verhuizen, en hier is waar het frustrerend werd voor Scheringa.

Nu heeft hij zijn vermogen niet verdiend met rondhangen en is het vanzelfsprekend dat hij veel staatshinder al heeft ondervonden, dit zoals iedereen in Nederland die een eerlijke boterham probeert te verdienen. Maar wat hem echt in het verkeerde keelgat zal zijn geschoten is dat hij voor meer dan 4 jaar getreiterd is door de gemeente Alkmaar. Zijn project, het nieuwe stadion van AZ, zal niks anders dan voordelen meebrengen voor Alkmaar en elke weldenkende Alkmaarder zou er niet alleen niks op tegen moeten hebben dat er een vers stadion wordt gebouwd, ze zouden dankbaar moeten zijn. Duidelijk wat voor Alkmaarders er bij de gemeente rondlopen.

Maar wat het verkeerde keelgat betreft, het volgende. Scheringa is blijkbaar een bijzonder geduldig mens of bijzonder volhardend want de man is een vermogen kwijtgeraakt aan getreiter. Zo zijn er de meest voor de hand liggende kosten, dat wat het kost om een stadion te bouwen (grond kopen, stadion ontwerpen, bouw uitvoeren) allemaal vrij essentieel als een mens een stadion op zijn naam wil hebben. Dan zijn er de kosten voor “nodige” vergunningen, behoorlijk prijzig. Verbazingwekkend genoeg zijn de genoemde kosten vrij klein in vergelijking met de volgende kostenpost; verspilde tijd/tijd besteed aan het vechten met de gemeente. Nu is meer dan 4 jaar vertraging voor het bouwen van een stadion meer dan vervelend maar stel dat je voorzitter van AZ bent en elk jaar ga je ervan uit dat je volgend jaar in een véél groter stadion zit én dit wilt vullen, hiervoor moeten de prestaties van je voetbalteam goed zijn en dus moet er geld worden uitgegeven. Al snel zit je club 67 miljoen Euro in de schuld (gegeven dat deze schulden al begonnen in medio jaren ?90 maar vooral stegen in de jaren van anticipatie op het nieuwe stadion), dát is het grootste prijskaartje dat er aan het DSB stadion heeft gehangen en dát is waar Scheringa naar verwijst.

Scheringa heeft tijd, energie, liefde en geld in AZ gestopt, echt zijn nek uit gestoken voor zijn club. De gemeente Alkmaar heeft zoals dat overheid beaamt niks anders gedaan dan geparasiteerd op zijn succes en hem jarenlang getreiterd wat hem miljoenen heeft gekost. Hem is schade aangericht en hij is feitelijk van zijn stadion onteindigd voordat hij ook maar de eerste paal in de grond had geslagen.

14 REACTIES

 1. "Duidelijk wat voor Alkmaarders er bij de gemeente rondlopen."
  Net als bij andere gemeenten loopt bij de gemeente Alkmaar de Voorhoede Der Menselijke Evolutie rond. Door God persoonlijk benoemd en voorzien van alle kennis en wijsheid in het universum. In de middeleeuwen werd de mensheid lastig gevallen door gildes, markiezen en struikrovers; maar nu hebben wij Hen. Het zou inderdaad een geweldige stunt zijn geweest als Scheringa AZ naar Almere had verhuisd.

 2. In de veel gemeenten kun je alleen iets bereiken door vriendjes te zijn met zoveel mogelijk wethouders.

  Je kunt beter de hele gemeenteraad op een diner trakteren dan 4 jaar lang je moeite verspillen om het via de officiele weg te regelen.

 3. Ik begrijp niet waarom je voor al dat getreiter zou kiezen. Dan kies je toch gewoon voor geen stadion?

  De vrijheid om niets te doen is volgens mij het effectiefst om enerzijds jezelf een hoop ellende te besparen en anderszijds het "overheid is onderdeel van het probleem" te versterken.

  Gewoon tegen de overheid zeggen, zolang jullie nog die klote vergunningen vragen, ga ik niet met een stadion beginnen. Dooeehoooei

 4. Daarnaast zette hij met particulier geld het Frisiamuseum op, gewijdt aan magisch-realistische kunst. Dit museum komt nu in een nieuwe behuizing, verandert van naam (Scheringamuseum) en heeft de grootste collectie Magisch Realisme in Nederland. Ook hier toont Scheringa zich superieur aan belastinggeld verslindende en middelmatige musea.

 5. [1] In 2001, geloof ik, kwam het idee om in Zaandam te gaan bouwen. Hierover kwam ‘protest’ vanuit Alkmaar dus is er van af gezien. Probleem is vooral dat je een club die geliefd is in Alkmaar niet kunt verplaatsen naar een andere gemeente/land/continent omdat er simpelweg niemand zal komen kijken. Het aantal huidige bezoekers/fans is ook vrij langzaam opgebouwd, de Hout was zelden vol tot Co Adriaanse trainer werd.

 6. er moet altijd en heel leger politie naar het voetballen toe, ik wil dat ze dat zelf gaan betalen de clubs voortaan, dat stadion ziet er wel mooi uit, ja je moet er wat voor over hebben blijkbaar, wat mij betreft is Scheringa gek, ga wat leuks doen Dirk !

 7. En wie zitten er op de eretribune als er een belangrijke wedstrijd wordt gespeeld? Juist, diezelfde wethouders en burgemeester.
  Wie verzorgt de inhuldiging als AZ een keer een kampioenschap wint? De burgemeester.
  Als Scheringa écht ballen zou hebben dan is de gehele politieke en ambtelijke top niet welkom in zijn stadion.

 8. [9] als hij dat doet dan kan hij inpakken want die lui hebben volledige macht over Scheringa zijn eigendom, het stadion en die kunnen en zullen ze naar willekeur gebruiken als hij dwars gaat liggen.

  Het is wel een typisch verschijnsel dat politici die niks met dat stadion te maken hebben door kiezers die er ook helemaal niks mee te maken hebben zomaar de volledige macht & zeggenschap krijgen over dat stadion terwijl de rechtmatige eigenaar volledig rechteloos mag toekijken en de rekening betalen.

 9. Heer Scheringa, Met mij en vele andere zult ook U zondag j.l. gekeken heben naar de (voetbal-gerelateerde) TV uitzending, "Voetbalinsite" en daarbij het optreden van de "heren" Van Gaal en De Mos hebben gezien. Genânt in het kwadraad. In Uw, of die van de voorzitter van Vitesse, staande zou ik de heren beiden op staande voet hebben ontslagen wegens het aanbrengen van "onherstelbare imago beschadiging"

 10. Wegens onbekend adres via deze ook aan de vereniging van trainers, betaald voetbal. Leden die zich publiekelijk gedragen zoals Van Gaal en De Mos zijn het niet "waardig" lid te zijn van de vereniging van leraren, trainers, pedagogen en anderzinds leidinggevende in de sport.

 11. DSB houdt op maar Dirk gaat door!!!
  Mening van P.volks-Proffessor R. Rosendal uit Hilversum.

  Voorwoord:
  DSB Bank NV (DSB: Dirk Scheringa Beheer), voorheen DSB Groep, was een Nederlandse bank die op 19 oktober 2009 failliet is verklaard.
  Maar Dirk Scheringa gaat door!!

  DSB Bank is een gesloten naamloze vennootschap waarvan de aandelen worden gehouden door DSB Ficoholding N.V. (andere dochters hiervan zijn DSB schade en DSB leven). Alle aandelen van DSB Ficoholding N.V. worden gehouden door DSB Beheer B.V., waarvan de aandelen worden gehouden door Dirk Scheringa. In DSB Beheer zijn ook ondergebracht AZ N.V. en DS Arts B.V., waar het Scheringa Museum voor Realisme onder valt. DSB Ficoholding en zijn dochters vallen onder de Wet op het financieel toezicht, de overige activiteiten niet. Omdat de bank (veel) geld heeft geleend aan DSB Beheer is de kredietwaardigheid van DSB Beheer van belang voor de financiële positie van de bank.

  De geschiedenis van DSB gaat terug tot 1975, toen Scheringa samen met zijn vrouw het financieel adviesbureau Buro Frisia oprichtte. In de jaren erna groeide het bedrijf door uitbreidingen en overnames. Buro Frisia ging eind 1998 op in de nieuw opgerichte DSB Groep. Op 24 december 2005 kreeg DSB Groep van De Nederlandsche Bank een bankvergunning en werd het bedrijf hernoemd tot DSB Bank N.V.

  DSB Bank NV opereert onder een groot aantal handelsnamen, waarvan Becam, Frisia Financieringen, Lenen.nl en Postkrediet de bekendste zijn. DSB is verder op verschillende gebieden actief als geldschieter. Zo is het bedrijf sponsor van voetbalclub AZ, de DSB Schaatsploeg en de DSB Wielerploeg.

  DSB is verscheidene malen in opspraak geraakt. In 2009 werd de bank beschuldigd van financiële wanpraktijken, onder andere vanwege vermeende te dure hypotheken en koopsompolissen, en kreeg het een aantal boetes opgelegd door de AFM. Op 12 oktober 2009 heeft de rechtbank op verzoek van De Nederlandsche Bank de noodregeling in de zin van de Wet op het financieel toezicht van toepassing verklaard.[3] Op 19 oktober 2009 is DSB Bank failliet verklaard.

  Conclusie:
  Maar de grote know how van Dirk Scheringa met al zijn zakelijke contacten,trouwe personeelsleden en tientallen duizenden trouwe klanten en aanhangers zal zeer zeker de grote Scheringa doorgaan met zaken doen en het volledig blijven steunen van al zijn hobby’s zoals AZ, de schaats en wielerploeg, etc.etc.
  Hij is een keihardwerkende geliefd zakenman met ook als mens een hart op de goede plaats.
  Hij heeft zoveel voor honderdDuizenden mensen ook positief iets betekend dat hij zich als weldoener voor het volk mag benoemen,zowel zakelijk als privé.
  Helaas vanwege de harde moordende concurentie in de bank en politieke wereld, bleef de broodnodige tijdelijke steun op een moeilijk moment uit.
  Hij past gewoon niet in het Nederlandse politieke-kliekje vanwege zijn zelfstandige principieële boeren Friese ijverige werkaanpak.
  Hij is gewoon getekkeld omat hij te hard heeft gewerkt en te snel groeide, te veel marktpositie op termijn creeërde, en zijn kop boven het maaiveld uitstak,wat standaard jalouzie losmaakt ,
  Ook wordt hij als woekeraar neergezet, dit is een media opgeklopte reactie van een klein aantal ontevreden cliënten,maar dat worden alle banken ten lasten gelegd, omdat banken worden gestuurd door de Nederlandse wetten van de politiek die de hoge rente’s en bankkosten toelaten in het Nederlandse banken systeem.
  De huidige regering is dan ook verantwoordelijk voor deze aantijgingen en niet de banken en een ondernemer als Dirk Scheringa,
  Van fraude is dan ook totaal geen sprake, maar Scheringa komt niet terug, hij is al terug!! alleen de naam DSB is weg, maar verder is alle kennis nog in zijn hoofd aanwezig.
  Wouter Bos had hem maatschappelijk gezien moeten steunen in deze tijdelijke moeilijke periode voor die 100 miljoen euro, dan had al het leed voorkomen kunnen worden, nu kost het de belasting betaler straks aan het einde van de rit anderhalf miljard euro.
  Het is tenslotte een jong bankbedrijf van maar 4 jaar oud die zich plankgas door de huidige crissis heen werkt, met uiteraard een in verhouding een paar kleine kinderziekte’s moest overwinnen, dit had juist een goed moment voor Wouter Bos geweest, om zo ook bij de DSB een beetje politieke grip en sturing had kunnen krijgen, net als zijn vriend Gerrit Zalm Bij de eigenlijk al overleden ABN/AMRO die overgens voor de tweede maal miljarden zwaar financieel geinjecteerd gaat worden dat kan wel bij een doodziek bedrijf, het is gewoon 1 kliek waar niemand tussen komt, ook Dirk niet blijkt nu wel.
  Wouter Bos had maatschappelijk gezien met deze kleine DSB redding ook zelfs zijn PVDA kunnen redden die momenteel nog maar 12 zetels bevat en steeds verder zakt in de peilingen.
  Ook hier bewijst weer dat politieke ambtenaren geen praktijk zakenmensen zijn.
  Dirk hielp mensen aan het werk,
  Dirk steunde tal van fondsen,
  Dirk verstrekte leningen en hypotheken aan mensen waar collega banken en verstrekkers uitbleven,
  Dirk voldeed aan de behoefde van de mens zowel in lenen als sparen,
  Dirk pomte alle winsten terug in bedrijf en maatschappelijk belang,
  Dirk is (te) groot en te snel gegroeid door (te) veel ijver,
  Dirk voelde de markt beter aan dan de collega bankiers omdat hij van oorsprong een veldwerker/verkenner is die persoonlijk de behoefde van de mens en markt aanvoelde en dat ook altijd is gebleven.
  Dirk behoefde geen universiteit, hij liet zien dat je met gezond boeren verstand een heel eind kunt komen gewoon met 1 plus 1 is twee en en sterk doorzettings vermogen.
  Dirk zette altijd alles op alles om snel te groeien,dat is ook de juiste werkwijze in een revolutie, maar de chemie van de huidige reccessie en de kredietcrissis vroeg om een versnelling terug om de luchtbel waarin we allemaal verkeren, langaam te laten leeglopen tot dat we straks weer weten waar we daadwerkelijk staan, maar dirk vergat gas terug te nemen en werd door de grootmachten het zwijgen opgelegd op een moment dat hij hun nodig had.
  Dirk zorgde zelfs voor de mensen die onwetend in de financieële problemen kwamen door een Dsb lening, en zorgde dat deze steun kregen door het fonds, dat is heel netjes en correct, en de andere mensen die een lening hebben afgesloten hebben geen spijt want die hebben bewust voor die soort lening gekozen, eerlijk is eerlijk,
  Het valt gewoon niet te ontkennen Dirk is gewoon een overijverige keihard werkende goede zakenman die niet fraudeerd en binnen de wetten opereert net als al die andere banken.
  Probeer maar eens neer te zetten wat hij voor elkaar gebokst heeft al die jaren,maar zoals altijd willen de domme Nederlanders alleen de slechte dingen horen van iemand omdat dat sensatie is en altijd iemand willen zien om tegen aan te schoppen,leedvermaak blijft schijnbaar aantrekkelijk, laat iedereen eerst maar eens alle goede dingen van iemand afwegen tegen die paar foutjes die iemand maakt, dan komt er een ander beeld naar voren van de schoppaal,maar klagende mensen hou je altijd,dat zijn meestal meewaaiers oftewel kuddedieren, kijk maar als ze een 2e hands auto hebben gekocht die naar 3 maanden kapot gaat dan is de verkoper een altijd de woekeraar,maar rijdt deze auto over 10 jaar nog dan hoor je ze niet, dat zijn altijd mensen die verlies niet kunnen accepteren,maar iedereen krijgt met verlies te maken in zijn leven , die moet je zelf altijd met gezond verstand proberen te beperken en voorkomen, helaas lukt dat niet altijd, ook Dirk heb pech en is weer 20 trede’s naar beneden gekelderd , ook dat hoort erbij in het harde zaken leven.gewoon even op rust schudden met je hoofd en dan weer gewoon gas geven , dat is voor iedereen die pech overkomt het beste
  medicijn, geef de schuld altijd aan je eigen en leer van je fouten dan wordt je er op termijn altijd beter van, blijven piepen en jammeren wordt je zelf en je naaste omgeving alleen maar ziek van en zink je langzaam weg.

  Bron : Wikkepedia & P.volks-Proffessor. R.Rosendal
  Hilversum

  Wladimir van Kiel [13] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.