Onder Zeeuwse drukkers is commotie ontstaan
over de oproep van het Administratief
Dienstencentrum Zeeland (ADZ) aan gemeenten
om hun drukwerk door het ADZ te laten verzorgen.
De drukkers hebben een klacht over ‘oneerlijke
concurrentie’ ingediend bij het KVGO.
Het ADZ in Vlissingen is een sociale werkvoorziening waar 350 mensen met een arbeidshandicap onder aangepaste omstandigheden werken. Volgens een bericht in de PZC probeert de gesubsidieerde drukkerij via het binnenhalen van het overheidsdrukwerk het financiële tekort van vijf ton grotendeels weg te werken. Oorzaken van het tekort zijn de aanschaf van een nieuwe vierkleurendrukpers en de oplopende loonkosten. De actie van het ADZ is de commerciële drukkerijen in het verkeerde keelgat geschoten. Zij hebben daarom tegen de ‘oneerlijke concurrentie’ geprotesteerd bij het KVGO, waarbij het ADZ ook is aangesloten. De KVGO-woordvoerder deelt mee dat de branchevereniging niet regulerend kan optreden.’Wij kunnen enkel aandringen op een gesprek tussen beide partijen.’
‘Tegen dit soort praktijken kun als handelsdrukkerij nauwelijks opboksen. Dankzij die overheidsteun is het ADZ in staat onder de markt te duiken. Dan praat je al snel over een verschil van 25 tot 40 procent’, aldus een van de verontwaardigde drukkers, die anoniem wenst te blijven. Volgens hem zou de ‘ondoordachte’ aanschaf van de vierkleurenpers onvoldoende rendement opleveren. ‘Klinkklare onzin’ noemt ADZ-directeur M. Bouma de beschuldiging. ‘Van een impulsaankoop is absoluut geen sprake geweest. De hele branche staat onder grote druk. In Zeeland ook door de groeiende concurrentie vanuit België. De prijsconcurrentie is daardoor enorm.’ ADZ-directeur Bouma vermoedt dat er sprake is van onwetendheid bij zijn commerciële collega’s en wil ze daarom uitnodigen voor een gesprek en een rondleiding door de zijn drukkerij.
Bron: Graficus
Typisch voorbeeld van hoe de overheid de markt stukmaakt. Via subsidies de markt verpesten en het brood uit de mond stoten van ondernemers die wel het volle pond mogen betalen.
Via het ‘ons soort mensen – overheidsdiensten gevoel’ en het hoge zieligheidsgehalte in combinatie met de gesubsidieerde prijs slaagt de staat er weer in om een bedrijfstak de afgrond in de duwen.
‘Van een impulsaankoop is absoluut geen sprake geweest.’
Dan nog. De vraag van de ADZ heeft de vraag naar vierkleurenpersen kunstmatig verhoogt, waardoor andere bedrijven – opeens – geconfronteerd worden met een minder kleurig praatje van hun eigen bedrijfsvoering. De productiviteit bij de ADZ zal überhaupt lager liggen dan bij commerciële bedrijven, waardoor er uiteindelijk minder boeken tegen een redelijke prijs voor consumenten zullen zijn.
Ja, de commerciele drukker wordt dus twee keer gepakt:
Hij moet concurreren tegen een bedrijf dat gesubsidieerd wordt EN via de belastingen moet hij die subsidie nog betalen ook.
‘Van een impulsaankoop is absoluut geen sprake geweest.’
Daar hebben ze inderdaad goed over nagedacht. Zo van, we hebben er eigenlijk geen geld voor, kunnen in de problemen komen als we het toch aanschaffen. Maar ach, we krijgen toch al overheidssteun en als we bijna failliet gaan krijgen we gerust wel wat meer steun, kopen die handel dus.
Een aangezien: "De hele branche staat onder grote druk." Is het voor hun dus een hele goede aankoop, die ze nog een puntje meer voor geeft op de concurrentie…..
Ziekelijk eigenlijk… helemaal dat vervolgens naar goed democratisch gebruik de verantwoordelijkheid afgeschoven wordt op de "onwetendheid" van collega drukkers.
Mag ik even iets niet begrijpen?
Toen een jaar of wat terug het niet goed ging met de (uitbestede) automatisering van mijn gemeente heb ik eens contact gezocht met het aanbod om een puinhopen-analyse te maken. Uiteraard wel tegen betaling, maar afgaande op de berichten ging er erg veel ‘het putje’ in, dus dan verdient een nuttige investering zichzelf terug. Bovendien, handel is handel, en als ik daarbij de kans krijg de gemeentelijke belastingen misschien wel gunstig te beïnvloeden door verspilling te stoppen is dat mooi meegenomen.
Mij werd toen omstandig uitgelegd dat dat helaas niet kon, want een gemeente mag helemaal niet zomaar iemand inhuren, daar is een Europese Aanbesteding voor nodig. Huh? dacht ik toen. En nu denk ik dus weer: Huh?
Is er iets gewijzigd, zodat aanbestedingen niet meer hoeven? Of ben ik destijds voorgelogen? Of hoeven subsidiesponzen zich ook anderszins niet aan de wet te houden? Helers zijn het tenslotte al.
Hetzelfde heeft voorheen al plaatsgevonden met gesubsidieerde drukkerijen in het noorden des lands. Andere drukkerijen zijn hier failliet door gegaan.
hugo van reijen
Hetzelfde heeft voorheen al plaatsgevonden met gesubsidieerde drukkerijen in het noorden des lands. Andere drukkerijen zijn hier failliet door gegaan.
hugo van reijen
Tja, wat is nu weer de winst voor de maatschappij ?
Je een sociaal karakter aanmeten is een ding.
Maar duurzaam voor rendabel werk zorgen is nog wel wat anders !
Een aantal gezonde grafische bedrijven werden genekt.
En door management problemen en gebrek aan kennis redde het A.D.Z. het nog niet. Ondanks dat er vet geld tegen aan werd gegooid door een overheid.
Uiteindelijk is het netto effect voor de grafische sektor hier in zeeland gewoon zwaar negatief.
(Behalve dan voor de slimme lieden er tussen zaten in de geldstroom).
Comments are closed.