Ouders betalen ruim 300 euro minder aan schoolkosten als de boeken in het voortgezet onderwijs gratis worden.
Dat staat in een plan van aanpak van minister van der hoeven van onderwijs. Als de formatie van een nieuw kabinet niet veel tijd in beslag neemt, kunnen de schoolboeken volgend jaar al gratis worden. De Tweede kamer heeft hier onlangs nog op aangedrongen.

Het ministerie van onderwijs zal de scholen financieel ondersteunen om de boeken aan te schaffen. Dit levert een kostenpost op van ¤ 210.000.000,00 per jaar.
Als het plan van van der hoeven doorgaat, betalen de scholen voortaan alle leer- en werkboeken, tabellenboeken, cd- rom’s en licenties op leermaterialen op Internet.
Ouderorganisaties klagen al langer dat ouders te veel geld kwijt zijn aan boeken die de school verplicht stelt. Volgens Van der hoeven komt daar nu een eind aan, zo liet zij de tweede kamer weten.
Hoe dom kunnen mensen en in het bijzonder de ouderorganisaties zijn om te veronderstellen dat ook maar iets dat door de overheid verstrekt wordt gratis is.
Uiteindelijk betalen ze deze tegemoetkoming in de toekomst zelf, zeker wanneer Jan Marijnissen zijn zin kan doordrijven door hogere belastingen te gaan heffen.
Of is het hun parasitaire inslag waardoor ze via de overheid een weg gevonden hebben om ook niet ouders aan de opleiding van hun kinderen mee te laten betalen.
Zo werkt de democratie. Voor de minderheid bestaan alleen maar plichten, geen rechten meer.
Elke verantwoordelijkheid voor het zelf opvoeden van kinderen, en de financiële gevolgen van, worden op de overheid en de minderheid afgeschoven.
Maar de democratische meerderheid vergist zich, want ook zij hebben alleen maar plichten, omdat de werkelijke macht ook niet bij hun berust, maar bij ongedefinieerde hogere machten.
Buiten de financiële gevolgen doemt er nog een ander gevaar op met het verstrekken van gratis schoolboeken.
Uit mijn eigen tijd weet ik, dat mijn docent economie zelf een boek hier over geschreven had, het boek was verplichte leerstof, maar het boek was vrij liberaal getint, en via zijn boek heb ik het een en ander kunnen vernemen over de ideeën van Adam Smith, Hayek en Friedman.
Dat nu zie ik niet meer gebeuren.
Aangezien de overheid, weliswaar via gestolen geld, de schoolboeken gaat financieren, zal zij gaan bepalen welke boeken er in het leerproces gebruikt gaan worden.
Daar heeft het domme volk nooit aan gedacht of misschien interesseert het ze geen ene moer.
Zolang als in hun ogen anderen maar voor de kosten opdraaien.
Want wat ze eigenlijk aan Van der hoeven hadden moeten vragen was: verlaagde belastingen en ik kan het dan zelf heel gemakkelijk betalen. Maar ja dat is de moeilijke weg.

13 REACTIES

 1. Minister van Financiën Gordon Brown van Groot-Britannië heeft ook net gisteren aangekondigd de boeken "gratis" te maken, en dat nu alle zwangere vrouwen één of andere fokpremie-uitkering zullen krijgen. Alles komt blijkbaar gratis uit de lucht vallen. Terwijl ondertussen de "groene" belastingen worden verhoogd. Leuke combinatie: hogere kosten voor iedereen, maar wel meer kindertjes krijgen om te verzorgen. En dan werd er onlangs ook nog geklaagd dat Britse ouderen hun verwarming niet konden betalen. Dat wordt natuurlijk weer een subsidie om de accijns op brandstof te kunnen opbrengen. En ook zo handig om bij een vergrijzingsgolf nog even gelijktijdig een kunstmatige baby-boom te crëeren, want dan kunnen de werkende Britten tussen 20 en 60 tenminste echt goed krom liggen de komende 20 jaar. Zou Sinterklaas ook Engeland aandoen tegenwoordig?

 2. ‘Gratis’ schoolboeken? Ja, de eerste drie maanden zijn leuk voor ouders van schoolgaande kinderen, daarna zien de uitgevers dat de overheid de boeken betaalt, en zullen ze gewoon de prijs verhogen, omdat de vraag naar schoolboeken minder elastisch is geworden door de overheid. Je zult maar geen kinderen hebben, wordt je nu gediscrimineerd?

 3. [1] Allez, dringend in het VK gaan wonen dan, de sluizen hebben ze daar eindelijk eens terug open gezet.

  Dat mocht wel na honderdvijftig jaar van vuilkapitalistisch repressief regimeren.

  Op naar de tienurenweek na de Socialistische Revolutie!

  Pap voor iedereen!

 4. Zodra de overheid iets gaat inkopen, gaat de prijs gegarandeerd omhoog. Als ik de amateuristische manier van inkopen bij de scholen zie dan springen de tranen in mijn ogen.
  Er is slechts één manier om het onderwijs kwalitatief en kostengunstiger te krijgen: verregaande privatisering en fors snoeien in overheidsbemoeienis (kosten en regels).

 5. Een grote ergenis. Als de overheid dit gaat regelen krijg je:
  -Meer kosten voor leersystemen, want de overheid lapt wel dus de uitgevers gooien er 25% bovenop.
  – Minder keuzevrijheid, ik heb mijn zoon op een school gedaan omdat o.a. het leersysteem mij beter overkwam dan bij een andere school in de buurt. Dit verschil zal wel verdwijnen als de overheid zijn eenheidsworst gaat uitdelen.
  – Belangrijkste: de overheid gaat kinderen indoctrineren met de verstrekte leersystemen. Het is niet de vraag of dit gebeurd, maar hoe snel het gebeurd. Als je alleen al kijkt hoeveel (linkse) propaganda via de kinderprogramma’s van de NPS door de kinderstrotjes geduwd wordt dan weet je zeker dat er dankbaar gebruik wordt gemaakt van de overheidskeuze voor leersystemen. Voorbeeld: Ik heb me groen en geel geergerd aan de geengageerde sinterklaasjournaals dit jaar en vorig jaar waar de mening van de NPS-redactie over het generaal pardon en het vreemdelingenbeleid verwerkt werd in de sint-en-piet verhaaltjes. Bij het onbeschofte af maakte de linkse kerk gebruik van de door de overheid aangeboden preekstoel.

  Kortom: het verstrekken van leermiddelen door de overheid is een gevaarlijke en dure ontwikkeling die een vrijheidsbeminner nachtmerries bezorgt.

 6. Als iedereen SLAAF is van de staat, dan wordt alles vanzelf … "GRATIES".

  Helaas kunnen "politici" en het volk dat niet eens bevatten en wil men volledig verzorgd worden, zoals Melkert dat direct na de moord op Fortuyn al zei.

  Men gaat liever gezamelijk, gezellig en solidair de afgrond in … Een volkje om trots op te zijn … Of niet soms?

 7. Het lijkt wel of het steeds harder gaat. Dit is ongelooflijk idioot.
  Oh en:
  – Minister van Financiën Gordon Brown van GrootBritannië heeft ook net gisteren aangekondigd de boeken "gratis" te –
  Het lijkt net of het hele ‘vrije westen’ door dezelfde bureaucratie bestuurd wordt. Met een verflaagje ‘democratie’ eroverheen. Van mij mag de hele zooi in mekaar donderen eigenlijk. Er is geen ‘hervorming’ meer mogelijk. We mogen ons echt wel af gaan vragen wat we hierna krijgen.

 8. http://www.lewrockwell.com/

  The establishment Left embraces the buzzword "democracy" because it understands what this term now signifies, centralized government run by self-certified experts, who define for us what "democratic" means. Democracy and total control, as Robert Nisbet stressed in his classic The Quest for Community over sixty years ago, are not only compatible but increasingly in the Western world indistinguishable. Kathy was correct to attribute my loathing for the democratic welfare state to my essentially rightwing views. These views do not flow from a libertarian philosophy but from something even more primordial, my revulsion for the Devil and all of his works.

 9. "Aangezien de overheid, weliswaar via gestolen geld, de schoolboeken gaat financieren, zal zij gaan bepalen welke boeken er in het leerproces gebruikt gaan worden."

  Precies: het aloude beproefde recept, dat sinds 1672 (het Rampjaar, waarin het gepeupel Jan en Cornelis de Witt gelyncht hebben en het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Provincien betekende) nimmer faalde waardoor de Staat gecentraliseerd werd en zichzelf kon gaan vetmesten op kosten van de belastingbetaler.

  Overal waar de Staat een voet tussen de deur krijgt loopt het geheid mis.

 10. [10] SpyNose,

  Na de dood van stadhouder Willem III
  in 1702 , begon voor de republiek een een tweede stadhouderloos tijdperk dat duurde tot 1747….

  Groetz,

  Cincinnatus.

 11. [11] Cincinnatus,
  Sorry, ik heb mij verkeerd uitgedrukt.

  "dat duurde tot 1747…."

  Klopt, maar de Republiek zelf hield het, in het begin (ongetwijfeld tot groot verdriet van Groenlinkser Joost Lagendijk) gesteund door Oostenrijk, uit tot 1795, al stelde hij steeds minder voor.
  In 1795 wordt het land bezet door de Fransen en de Bataafse Republiek uitgeroepen. Die houdt het uit tot 1806, want vanaf dat moment zwaait Koning Lodewijk Napoleon de scepter.

  Off topic:
  1. Overigens kon ik geen verdere aanwijzingen vinden voor de vermeende persoonsverwisseling van Koning Willem I.

  2. Ik draag Dr. R. Karadzic voor voor de Erasmusprijs en Wim K. voor de galg.

 12. ik heb dus nog niemand gehoord over het minst interessante deel, namelijk dat hier een flink aantal erkende boekhandels een soms aanzienlijk deel van hun omzet wordt afgenomen. hoewel de netto-marges flinterdun zijn, en er vaak overmatig veel werk aan vast zit, zal deze maatregel toch hard aankomen. dat er rigoreus gesneden kan worden in de grote aantallen uitgaven is voor iedere insider duidelijk. sommige studieboeken worden op slechts 1 school gebruikt. oorzaak: een (oud)leraar is de auteur. er is overigens geen direkte prijsconcurrentie mogelijk, dus aan de een of andere vorm van standaardisering is niet te ontkomen. dat de overheid dan door gaat schieten tot de terecht gevreesde eenheidsworst, is voorspelbaar. maar de beschikbaarheid van vele tientallen methodes voor een bepaald vak duidt beslist op een ongecontroleerde "markt".

Comments are closed.