Gisteren, vannacht, draaide circus Den Haag weer eens op volle toeren. Politici showden een belachelijke en potsierlijke vertoning. En uiteindelijk bracht het landsbelang de oplossing. (Al gaat de show vandaag verder)

De Kamer (meerderheid) eiste dat er gedurende de onderhandelingen over een “algemeen pardon voor speciale asielzoekers” geen mensen met geweld zouden worden uitgezet.
Volgens Rita Verdonk en de rest van de regering was dit onmogelijk, niet uitvoerbaar, met onvoorzienbare consequenties. Dit in tegenstelling tot de mening van de Kamer.

Een meerderheid nam daarom een motie van afkeuring aan, en Rita zou moeten opstappen. Maar toen dreigden haar VVD-vriendjes dat zij dan ook zouden aftreden. Dat nu is niet gunstig voor Jan Peter Balkenende en zijn CDA-vriendjes.
Het kabinet is toen gaan vergaderen en na 12 uur hebben ze toen het landsbelang uit de kast gehaald. Daardoor konden ministers verklaren dat zij het niet eens waren met wat ze moesten doen, maar dat ze het toch zouden uitvoeren vanwege het landsbelang.

Wel, wat IS dat landsbelang nu eigenlijk? Wat bedoelen ze daarmee? En is dat nu hetzelfde als het “Algemeen Belang”?
Het is nog maar kort geleden dat Gonny van Oudenallen voor enkele weken kamerlid werd en daarmee een aantal jaren een ruime afvloeiingsregeling uit belastinggeld versierde. En dat was om het landsbelang, zei ze toen. Omdat de Tweede Kamer “compleet” moest zijn!

Een “belang” is iets wat iemand (of een groep) graag willen hebben of houden. Iets van waarde voor die persoon (of groep). Een “landsbelang” moet dus van waarde zijn voor “het land”.
Dat kan niet voor de grond die Nederland genoemd wordt. Grond, materie, kent geen waarde. Die “heeft” alleen maar waarde voor iemand, een persoon (of personen).
Het landsbelang moet dus een belang, waarde, voor ALLE mensen zijn. Voor iedereen die in dat land, Nederland, woont. Of alleen maar voor die mensen die een papiertje hebben waarop staat dat ze Nederlander zijn?
Het lijkt me duidelijk dat praktisch iedereen liever zelf zijn belastinggeld gehouden zou hebben dan gedwongen te worden om het aan Gonny te geven. Duidelijk geen landsbelang.

En voor wie is het een belang dat al die VVD ministers, die toch al demissionair zijn, blijven regeren? Ik zie nog niet dat het in mijn belang is dat ze blijven zitten. Van mij mogen ze opstappen en hun taken (??) laten afhandelen door hun waarnemers. Het aanblijven van die ministers, is dus al niet in het belang van iedereen.

Heeft dit “landsbelang” het nu ook mogelijk gemaakt dat de eis van de Tweede Kamer WEL uitgevoerd kan worden? How can?

Het komt er op neer dat HET landsbelang (voor iedereen) niet bestaat. Politici bedoelen er altijd mee dat het in belang is van één of meer bepaalde personen. Door het woord “landsbelang” suggereren ze dan dat het in uw belang is.
Ziet u het ook als uw persoonlijk belang dat die ministers blijven zitten?

5 REACTIES

 1. "Van mij mogen ze opstappen en hun taken (??) laten afhandelen door hun waarnemers."

  Zij -zijn- de taakwaarnemers. En als het waarnemen van die taken niet in landsbelang is, waar is het dan wel voor?

 2. De politiek is prima op weg om het volk duidelijk te maken dat zij volstrekt overbodig is.
  Hopelijk gaat de formatie en het geneuzel rondom een aftredend demissionair rompkabinet nog heel lang duren zodat men over anderhalf jaar kan concluderen dat het land beter draait zonder Haagse bemoeienis dan met.

 3. A. Mussert..; met zijn Nikkelen Staats-muntjes anno 1942/1943 richtte feitelijk minder schade aan dan G. Zalm anno 2001!!

  maarja: dit land is Gek! En zijn bevoking Debiel!! Daarom (derhalve) kunnen types als Zalm nu nog gewoon vrij rondlopen!!

  ..terwijl dergelelijke NSBers 50 jaar gewoonweg geliquideert hadden geworden door de (toenmalige)Ondegrondse/Verzet/de KP..

  ..wegens Land verraad!!

  Rost van Tonningen wordt inmiddels erger Beschouwd als zo’n mega-Landveraaier van een Gerrit Zalm!!

  We verschuilen ons inmiddels achter de Schaal van Richter!! En de aarde schudde blijkbaar in 1943 harder dan in de 21e eeuw!!

Comments are closed.