In Brussel is de EU-opperhoofden vergadering begonnen met een delicieuze maaltijd; zo vermeldt de EUobserver. Jan Peter Balkenende is daarvoor net op tijd gearriveerd nadat het Haagse potsierlijke kamerdebat tot een voorlopig einde gekomen was.

In Brussel gaan de opperhoofden proberen hun EU-superstaat verder te verwezenlijken. Gelukkig zijn er zoveel verschillende meningen dat dit proces niet al te vlug doorgaat. Maar doorgaan doet het wel. Degenen die, net als wij, een groot drama zien ontwikkelen, hebben nog niet de weg gevonden om het tij te keren. In ieder geval zijn er nog onvoldoende mensen die deze ontwikkeling door hebben.

In Brussel zullen de politici weer proberen verder te komen met volgende uitbreidingen van de EU. Terwijl er een welkomstfeest is ter gelegenheid van het lid worden van Roemenië en Bulgarije, willen ze doorgaan met het openen van de deur voor Turkije en de Balkan Staten. Per 1 januari bestaat de EU uit 27 staten. De eigen invloed van ieder land is weer evenredig gedaald.

Parallel aan de uitbreidingen wordt geritseld om de (nu doodliggende) EU-grondwet te reanimeren. In stappen, onder een andere naam, maar in ieder geval iets. De opperhoofden van Roemenië en Bulgarije hebben al aangekondigd dat zij hun best zullen doen om hier nieuwe impulsen aan toe te voegen.
Angela Merkel heeft gesteld dat er een nieuwe regeling (grondwet?) moet komen voor de Europarlementsverkiezingen in 2009. Zij zal gedurende haar bewind in de eerste helft van 2007, daar heel hard aan trekken. Als het niet lukt die grondwet (?) vóór 2009 gereed te hebben, zegt Angela, is dat een historische blunder.

Maar ook de interne solidariteit en harmonisatie blijven aandacht krijgen. Zeker nu deze week wetten aangenomen zijn voor nieuwe behandelingen van chemische stoffen. Mogelijk zijn daar goede zaken bij geregeld. Dat het veel geld gaat kosten is wel zeker.

De trein dendert verder. Het lijkt wel of wij in die trein zitten en proberen andere reizigers te overtuigen dat er aan de noodrem getrokken moet worden. Maar te weinigen beseffen dat de trein op een afgrond aansnelt en suffen gewoon door. En de trein dendert verder.

2 REACTIES

  1. "BRUSSEL – De landen die de Europese grondwet hebben goedgekeurd, zijn uitgenodigd voor topberaad. Luxemburg en Spanje willen met de zestien andere landen bespreken hoe het verder moet met de Europese grondwet, die in een impasse is geraakt na de Nederlandse en Franse afwijzing in 2005. Het beraad is gepland op 26 januari in Madrid.
    Nederland en Frankrijk zijn pas welkom bij een volgend overleg, 27 februari in Luxemburg. De voorstemmers zouden daar hun visie bespreken met de twee dwarsliggers. "

    http://www.nu.nl/news/91720

  2. [1] Prachtig! Nederland en Frankrijk worden voor straf in de hoek gezet en de klas gaat gewoon verder.Ik hoop dat de klas beslist dat boosdoener Nederland van school wordt gestuurd (lees: uit de EU wordt gezet)! 🙂

Comments are closed.