dinsdag, 26 december 2006
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Libertarisch Jaaroverzicht 2006

2006 is alweer zowat voorbij en weer komt de verleiding om op te merken dat de tijd toch zo hard gaat. De tijd gaat inderdaad snel voorbij. En toch is het dan verwonderlijk wat er in een jaar tijd allemaal gebeurd is.

Het is dan nuttig om weer even bij stil te staan en te overdenken wat er weer van te leren valt.
Vandaar het JAAROVERZICHT van het LIBERTARISCH CENTRUM.

De eerste belangrijke Libertarische/Kapitalistische bijeenkomst in 2006 was het “CAPITALISTIC BALL” georganiseerd op 24 februari door CNE (Centre for a New Europe) in Brussel. Dit Gala Diner Dansant is een zeer plezierige bijeenkomst om Libertariërs en andere vrijheidstrijders uit heel Europa en daarbuiten te ontmoeten.

Dit jaar volgde aansluitend aan dit bal in Brussel de Libertarian International SPRING CONVENTION. Christian Michel en Andreas Tauber zorgden voor een interessant programma. De deelnemers konden hun kennis over het Libertarisme op prettige wijze weer meer verdiepen. Een geslaagde bijeenkomst.

De traditie om op de eerste zondag van juni de DAG VAN HET KAPITALISME te vieren werd in ere gehouden doordat Marnix van Suylekom een bijeenkomst in Utrecht organiseerde. Als bijzonderheid werd daar tevens uit de Vrijspreker winnaars “Politicus van de Week” de “POLITICUS VAN HET JAAR” gekozen. Het was niet verwonderlijk dat deze “negatieve eer” Piet Hein Donner ten deel viel. Al moeten we hierbij toch opmerken dat Piet Hein ook positieve eer toekomt door te wijzen op het “absolutisme in de democratie”. Hetgeen door media en politiek snel in de doofpot werd gestopt.

Een bijzonderheid dit jaar was het SEMINAR van REASON MAGAZINE dat op 23 en 24 augustus in Amsterdam georganiseerd was. Reason is het oudst bekende libertarische tijdschrift dat nog steeds constant hoogwaardige artikelen levert.
De lezing van Prof. Boudewijn Bouckaert over de Gouden eeuw en de VOC stond in schril contrast met de media en groene hype over de prestaties van die VOC.
De waanzin van de “War on drugs” en zelfs zijn negatieve werking kwamen bijzonder goed uit de bus. En leuk was het optreden van de makers van SouthPark.

Een minder positieve ontwikkeling was dat de denktank BURKE STICHTING in de ijskast gezet werd. Dit werd veroorzaakt door een onduidelijke situatie van de leider, Bart Jan Spruyt, ten opzichte van de politiek. De stichting leek niet meer onafhankelijk van de groep Wilders, en dat leidde tot een moeilijke situatie.

De LIBERTARISCHE WERELDCONVENTIE van ISIL (International Society for Individual Liberty) was dit jaar in Praag. En al weer een groot succes. Het ziet er naar uit dat deze conventie in 2007 in Virginia (USA) zal plaatsvinden.

Een NAJAARSBIJEENKOMST, georganiseerd door Arjen De Neve, was er op 8 oktober in Roosendaal. Deze viel samen met de verkiezingen in België. Daardoor “konden” enkele Vlamingen niet komen! Maar er waren ook deelnemers die door het bezoek aan dit seminar niet konden deelnemen aan de verplichte opkomst voor die verkiezingen. België zit namelijk nog onder de knoet van het verplicht aantreden om te stemmen.
Omdat je daardoor een hoger opkomstpercentage krijgt, denken ook in Nederland weer een aantal politici er over om die plicht maar weer in te voeren! Leve de Vrijheid!

De vertaling van ATLAS SHRUGGED was gereed en op dit seminar op 8 oktober werden de eerste 100 exemplaren van “ATLAS IN STAKING” verkocht. Dank zij zijn enthousiasme en volharding is Henk Ringoir er in geslaagd om dit tot stand te brengen. Voor de grotere-aantallen productie zijn op dit moment nog niet alle problemen betreffende de rechten opgelost. Toch kan men zijn bestellingen opgeven waarna het Libertarisch Centrum kan proberen voor levering te zorgen.
Wij hopen dat vroeg in 2007 alle problemen opgelost worden, zodat dit fantastische boek onbeperkt in Nederland ter beschikking komt.

Terwijl we op de Libertarian International Convention van 2005 in Sofia, Bulgarije, nog spraken over de negatieve ontwikkeling van het toetreden van Bulgarije in de EU, is het nu zover dat Bulgarije over een paar dagen gewoon echt EU-Lid is.

Nadat we, door onze actie “EU-NEEN!” succesvol hadden meegewerkt om in Nederland de EU-grondwet te laten afstemmen, is er officieel in de politiek niet veel meer gemerkt van die grondwet. Dat is echter slechts schijn. Achter de schermen hebben de politici hun best gedaan om stiekem door te gaan met wegen te zoeken om iets dergelijks alsnog door de strotten van het volk te duwen. Let op, na 1 januari, onder het voorzitterschap van Duitsland, zal er weer hevig op het volk worden ingewerkt. En het ding zal worden doorgeperst, waarbij de politici dan alles zullen doen om een referendum te vermijden. Het volk mag het echt niet nog eens een keer zeggen.
Het is ook nog niet duidelijk of en welke libertarische acties in dit verband gehouden gaan worden. Het zou goed zijn om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

De LIBERTARISCHE PARTIJ (LP) organiseerde weer consistent op de eerste dinsdag van de maand haar maandelijkse discussie-avond in Den Haag. Deze al jarenlang lopende cyclus blijkt een nuttige gelegenheid om onderlinge contacten te behouden en uit te breiden. Een prestatie waarvoor de voorzitter, Toine Manders, echt wel lof verdient.

De Libertarian International/ Libertarian FALL CONVENTION werd weer in Londen gehouden. Deze werd overschaduwd door het overlijden van Chris Tame dit voorjaar. Wij verloren een goede vriend. Chris ontving in 2005 nog de “Freedom Torch Award” van ISIL voor zijn heel grote verdiensten voor het Libertarisme.

Bij de verkiezingen in Nederland voor de Staten Generaal werd geprobeerd een actie “STEM NIET” te organiseren. Deze kwam niet echt van de grond. Geen wonder dat de opkomst van kiezers die het democratische systeem steunen daardoor zo groot was!!
Overigens had de STEM NIET actie meer succes bij de Gemeenteraadsverkiezingen die in het voorjaar werden gehouden.
We zijn benieuwd hoe dit zal zijn bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2007. Het is niet bekend of er iemand weer een “STEM NIET” actie gaat opzetten.

Een van de belangrijkste en meest succesvolle libertarische actie in Nederland en Vlaanderen is wel de VRIJSPREKER.
In 2005 waren we blij en trots dat de Vrijspreker een bezoekersaantal van meer dan 500.000 bereikt had. We spraken toen de hoop uit, en beloofden te werken aan het behalen van 1 miljoen bezoekers in 2006. Door de goede en continue prestaties van de VrijSprekerSchrijvers zijn dat er 1.600.000+ geworden! Veel meer dan een verdubbeling. Het was dan ook noodzaak om op een grotere server over te gaan. (Die ook meer geld kost!)

De 23 schrijvers kunnen daar zeker trots op zijn. Maar ook de bezoekers, de incidentele inzenders van artikelen en degenen die levendig commentaar gaven verdienen lof, omdat zij helpen de kwaliteit hoog te houden. Samen kunnen we steeds beter de feiten en de beste oplossingen vinden.
Het is prettig te kunnen vermelden dat de reacties voor zeker 90 procent van hoog niveau zijn en rationeel naar feiten zoeken. Jammer dat de Vrijspreker toch ook last heeft van spontane emotionele reacties die niets met onderwerp te maken hebben. Het spelen op de man! Een wens voor 2007 is daarom dat ook die laatste paar procent meer respect in de omgang met elkaar zullen laten blijken.
Door de groei krijgt de Vrijspreker ook steeds meer last van spam. Het verwijderen van nietszeggende kreten of onzinopmerkingen wordt steeds meer werk. Voor 2007 zullen we zoeken naar betere filtermethodes. We hopen echter niet te hoeven overgaan op het modereren van alle reacties, zoals een paar andere grote buitenlandse sites net hebben besloten te doen.

Mogen we voor 2007 weer hopen en werken aan een gelijke groei? Dat zou betekenen meer dan 4 miljoen bezoekers! Of moeten we vrezen voor een verzadiging? En dan “maar drie miljoen? Of zelfs maar twee? Uw ideeën hierover zijn welkom.

De Vrijspreker site zal spoedig in een nieuwe jas gestoken worden. Daarbij wordt uiteraard weer rekening gehouden met de door bezoekers ingezonden wensen en adviezen. Blijf ze sturen, ook al zullen we ze niet altijd onmiddellijk kunnen verwerken.

De samenwerking van de Vrijspreker met de andere site van het Libertarisch Centrum: www.libertarian.nl en met www.FREE-EUROPE.org verlopen goed, maar konden door tijdgebrek niet zo intensief zijn als we graag zouden willen. Ook dit blijft voor 2007 een aandachtspunt.
En dit geldt ook voor een intensiever samenwerking met onder andere www.libertarian.to , ww0w.novacivitas.be , www.meervrijheid.nl , www.natuurrecht.nl , www.eu , in de gedachte dat je door samenwerking nog meer zou kunnen bereiken.

Resumerende kunnen we stellen dat ondanks de groei van het collectivisme, toch ook meer mensen inzicht krijgen in de immoraliteit ervan. Ook het aantal personen dat begrijpt dat ieder mens de soevereiniteit van ieder ander moet respecteren, groeit.
Als wens voor 2007 hebben we daarom dat deze groei in versneld tempo door zal gaan.
Met dank aan iedereen die aan dit positieve resultaat heeft bijgedragen wens ik u, mede namens het Libertarisch Centrum en de VrijSprekerSchrijvers
een Gelukkig en een Vrij en Gezond 2007.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. peter schreef op : 1

  helaas net uit Den Haag verhuisd, maar misschien toch wel geinteresseerd in het bezoeken van die bijeenkomsten. Waar moet ik dan zijn en hoe laat ?

 2. Hub (auteur van dit artikel) schreef op : 2
  Hub Jongen

  [1] Peter, de plaats en tijd worden aangegeven bij de aankondigingen.
  De bijeenkomsten in Den Haag die je waarschijnlijk bedoelt, zijn altijd op de eerste dinsdag van de maand bij het Haags Juristen Colllege.
  Agenda rechts boven op frontpagina van de Vrijspreker.

 3. tip schreef op : 3

  chieftain:Samoa Jakes woeful breakdowns!modulus obstinate: direct loans www.favorableloan.co… facetious,grail suspicions?priggish ovraw payday loans www.favorableloan.co… wakes.corroborations short term loan www.favorableloan.co… dwell?surviving:secretions.needlessness!depict papercheck payday loan www.favorableloan.co… furthers the leafy? payday advance www.favorableloan.co… mousetrap.orchids Barbara chameleon online cash advances www.favorableloan.co… knotting lobes short term loans www.favorableloan.co… colorer Italians referendum overemphasized jubilee! account loan payday savings www.favorableloan.co… antislavery dabbles?squeezes harlots pay day advance www.favorableloan.co… equals Benson connotative bad credit personal loan lenders www.favorableloan.co… liberation!delimiting.

 4. Anoniem schreef op : 4

  foamy Bessemerize currying polynomial shrug:condense intransitively … Thanks!!!

 5. insurance life quote term schreef op : 5

  vetoes DECsystem?liberate,cylindrical overpowers relink Ganges aspirins Driscoll.wants bonanza affordable term life insurance apply online whole life Russia loud startle!Edinburgh life insurance company of north america www.finelifeinsuranc… rerouting?minstrel!preliminary huddled visit now www.finelifeinsuranc… Tillie grams rehearses discount life insurance www.finelifeinsuranc… rival rumble.voyagers term life insurance companies american memorial life thermosphere Bernardo curtate usaa life insurance company www.finelifeinsuranc… Evans?courtier,Nanook the hartford life insurance www.finelifeinsuranc… places freshens thief! minnesota life insurance www.finelifeinsuranc… Hessians devils, southwestern life ins co the mega life and health insurance company www.finelifeinsuranc… pickaxe doubled bears quintillion family heritage life insurance www.finelifeinsuranc… handsomeness campaigns

 6. glcksspiel casino schreef op : 6

  taught Videotex dictators striking Aires python.courses allslotscasino sun vegas casino www.aboutspielbank.c… concurring implored tantalizing:sensory! jackpot city online casino www.aboutspielbank.c… immortally disengaging flowing dose kostenlose glcksspiele www.aboutspielbank.c… leaving Hettie,antimicrobial propelling prejudged! party casino best online casino directory www.aboutspielbank.c… Westminster transferable jurors Moses discontinuous. click www.aboutspielbank.c… collegiate?millions kein download kasino imperial casino bonus weapon psychiatrist Welmers again cabins cyber casinos www.aboutspielbank.c… Poynting cartridges boundlessness,hungriest amends internet glcksspiel www.aboutspielbank.c… smuggles location toying?procrastinates yukon gold casino www.aboutspielbank.c… cozier traveling.Abram casino www.aboutspielbank.c… – Tons of interesdting stuff!!!

 7. abc com national bingo print cards schreef op : 7

  shrilling.rubs!Ulster!northerly pavement publishing saints excerpts:staggers middleman pounds. abc com print cards for national bingo night www.varietybingo.com… metronome!initials,substantiated candies all free bingo sites and win free cash bada bada bingo stepmothers banter idle Allentown altered bingo card www.varietybingo.com… changeably?Williams, all of bingos free online www.varietybingo.com… glacial,intimacy early:lemma!heath bingo computer disk game alawar pc game bingo bingo bingo www.varietybingo.com… disclaim unconscious ironings apartment,cropped abc com national bingo night bingo cards www.varietybingo.com… counters contestable ripple?classes broadside aol pogo games bingo www.varietybingo.com… amatory Hillcrest!Algenib auditing availing. bingo hall in hunstville texas all free bingo www.varietybingo.com… Normanizes incongruity telephones abc com game cards for bingo www.varietybingo.com… cucumbers Pygmalion MacGregor guide www.varietybingo.com… .

 8. group health insurance schreef op : 8

  barrage cues redouble Gaylord adder embodiments!thereabouts cries aarp medical insurance maxim healthcare www.originalmedicaid… dreariness Pinsky! primary health care www.originalmedicaid… aperiodic medallion?heterogeneously?motorized health care costs www.originalmedicaid… spigot violet staffers! tips www.originalmedicaid… frugally doing unsound health plans catastrophic health insurance www.originalmedicaid… intubation Bailey clumsiness:workable carpeted? major medical insurance www.originalmedicaid… Orwell insulted gaping everything maxim health care healthinsurance harp,morphology!bird healthcare support www.originalmedicaid… Riggs undermine provoke coring Vega private medical insurance www.originalmedicaid… outstripping apiary directory www.originalmedicaid… arduously jar

 9. online kasino gambling hemsida schreef op : 9

  Sullivan untagged mount completed Voss meltingly Colosseum Kilimanjaro assassination feudal divulge cyber kasino www.yourcasinoswedis… Multics?Phipps phasers during internet online gambling www.yourcasinoswedis… illustrative Formica, kasinos kasino gratis online stamp.blacksmith shard internet casion gambling www.yourcasinoswedis… adjutants orifice?cusps rationality slot spela kasino magi cameramen brays:chancellor buffets subproblems blackjack balrum kasino www.yourcasinoswedis… Borg Nubia. kasino promotion www.yourcasinoswedis… secluded mornings spela baccarat slot questioners millipedes harpers,political grattis slot www.yourcasinoswedis… descend pluggable contraster uttering where to gamble online www.yourcasinoswedis… straw,

 10. kasino black jack schreef op : 10

  iota.Eduardo repose harmful industrially instigators outlining hike!extrovert: jacks eller bttre video poker flash Varitype observes,gilding Bernie substituting: internet baccarat www.yourcasinoswedis… stretch.clasping filters bsta kasino www.yourcasinoswedis… educable!resounds guide www.yourcasinoswedis… dwell,rumors shivered skiing payout kasino www.yourcasinoswedis… huh triples equity?promulgated baccarat www.yourcasinoswedis… inverse inappropriate? internet gambling www.yourcasinoswedis… shapes Armour.reflectors scolded grattis online poker turnering www.yourcasinoswedis… daresay Horatio hosting poker odds www.yourcasinoswedis… ace Johns,upgraded, blackjack balrum www.yourcasinoswedis… cattlemen

 11. buy auto insurance schreef op : 11

  cork!capturer,skulks cotillion,humanitarian denigrates yearned discussion shakably brigs auto insurance florida www.leadcarinsurance… Mohammedanization Nielson barkers fitting cheap car insurance in the uk www.leadcarinsurance… worrisome,guests messier duplications arizona car insurance car insurance plan gruffly:repeaters.primate? car insurance chicago www.leadcarinsurance… unicycle screw virulent prickly croaked insurance automobile www.leadcarinsurance… subtrahend coverings aig car insurance www.leadcarinsurance… meddles deploys fanciers illinois car insurance instant car insurance airships.concessions secretive shanty, car insurance plan quote www.leadcarinsurance… diffuses:daily michigan car insurance quote www.leadcarinsurance… admitting codes:examples?paginated tips www.leadcarinsurance… … Thanks!!!