Het lijkt wel of ik daar nooit aan kan wennen. Zo lees ik weer in een NOS bericht *) dat “Nederland” 166 miljoein euro belastinggeld gaat schenken.

Dat gaat deze keer naar het VN-kinderfonds Unicef. Met dat geld wordt het onderwijs aan 25 miljoen kinderen in noodsituaties op gang gebracht of verbeterd. Dat wordt tenminste bij de schenking erbij gezegd!

Laten we voorop stellen dat onderwijs geven aan kinderen in noodsituaties een bijzonder lofwaardig doel is. Kinderen zijn “zwakken in de maatschappij” en heel vaak de dupe van de stommiteiten en misdaden van volwassenen. Hun helpen is dus positief.

Maar niet hulp met gestolen geld. Dit belastinggeld is van mensen afgepakt die het niet vrijwillig gegeven hebben. Misschien hadden die nog wel een beter of urgenter doel. En als het hun eerlijk verdiende geld is, hebben ze ook het recht om het daaraan te besteden.

Alle subsidies (van belastinggeld) keuren we principieel af. Hoe goed het doel ook is. Het doel heiligt nooit de middelen.

—————————————–
NOS: Nederland schenkt het VN-kinderfonds Unicef eenmalig 166 miljoen euro. Met dat geld wordt het onderwijs aan 25 miljoen kinderen in noodsituaties op gang gebracht of verbeterd. Het bedrag wordt over vier jaar uitgesmeerd.

3 REACTIES

  1. Opmerkelijk is ook de paternalistische houding (of is het infantiel?) van de staat; waarin men er van uitgaat dat de overheid geld aan dit soort doelen moet geven, want ‘je doet het zelf niet’. Om vervolgens een deel van je zakgeld af te pakken. Hoeveel euro zouden Balkenende, Marijnissen, Halsema en Bos van hun privegeld aan deze kinderen hebben gegeven? Wie de moraal preekt moet immers het goede voorbeeld geven. De Heilige uithangen op andermans kosten kan elke malloot.

  2. Ik dacht dat onderwijs in de ogen van die lui gratis diende te zijn? En hoezoo eenmalig? Alsof ze nou nooit meer gaan geven aan de VN.
    Ik over vijf jaar nog wel eens willen weten hoe het met deze kinderen gaat.
    Waarschijnlijk is de situatie dan verslechterd en o.a. door toedoen van de vn met hun 166 miljoen, anders hebben ze na vijf jaar niks meer te doen en blijkt die schenking dan toch eenmalig te zijn geweest.

  3. Zullen we eerst hier in Nederland het onderwijs eens goed en voor iedereen toegankelijk maken van onze belastingcenten? Waarom moet ik 52% van mijn inkomen aan belasting betalen EN betalen voor de opleiding van mijn kinderen omdat ik "teveel verdien".

Comments are closed.