De Taliban in Afghanistan is door de legerleiding uitgebreid gewaarschuwd dat de Nederlandse militairen nu op hen af komen.
Met het doel om ze allemaal af te schieten.

De oude Nederlandse regering heeft, met goedkeuring van bijna de hele oude Tweede Kamer, militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan gestuurd om daar te gaan wederopbouwen.
Tot nu toe lukt dat niet zo goed omdat kennelijk de Taliban nogal hinderlijk optreedt. Er zijn al extra troepen gestuurd, maar ook dat is kennelijk niet voldoende.

Daarom gaan “we” er nu eens echt op af. In een grootschalige operatie trekken “we” naar de provincie Kandahar om samen met honderden Engelse, Estse en Deense militairen de Taliban weg te poetsen. “Onze” helikopters en gevechtsvliegtuigen zullen de Taliban beschieten en bombarderen. De Britse commandant, Homes, heeft zelf gezegd dat het “nu menens wordt”. Dat was het tot nu toe nog niet.

Bij een vorige, kleinere, operatie (genoemd “Medusa”) vielen 1.500 doden en raakten tienduizenden Afghanen ontheemd. Deze nieuwe, grotere, operatie, (genoemd Falcon’s Summit, of Valkentop of Baaz Tsuka) zal dit record wel gaan breken. Het gebeurt dan ook in overleg met de stamoudsten in dat gebied. Dan zal het ook wel lukken, al lijkt mij een dergelijk overleg nu niet zo verstandig.

Overigens lijkt het een grote vraag of het mandaat dat de Kamer aan de regering heeft gegeven om Nederlandse soldaten aan de andere kant van de wereld te laten wederopbouwen, ook inhoudt dat ze nu aan een gepland aanvalsplan gaan meedoen.
Was dit misschien één van de argumenten die speelden bij het aanblijven van VVD-ministers in het uitzettingsdebat van de afgelopen week? Henk Kamp is als VVD minister van oorlog gedurende die Baaz Tsuka natuurlijk slecht te missen.

Deze week heeft Jan Peter Balkenende in Brussel op de EU-opperhoofdenkoempoelan nog even goedgekeurd dat er nog meer belastinggeld naar Afghanistan zal gaan.
Ook dat geeft aan dat de politici nog steeds dromen dat die oorlog in Afghanistan nog te winnen is! De verloren oorlog in Irak is kennelijk nog niet bij hen doorgedrongen.

6 REACTIES

 1. "De oude Nederlandse regering heeft, met goedkeuring van bijna de hele oude Tweede Kamer, militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan gestuurd om daar te gaan wederopbouwen."

  Dat was toch de uitdrukkelijke voorwaarde die de aarzelende Tweede Kamer stelde om überhaupt militairen te sturen ?
  Heb je niet toen al voorspeld en daarna verschillende keren herhaald, dat een militaire bijdrage automatisch zou leiden tot rechtstreekse Nederlandse betrokkenheid bij de oorlogshandelingen ?

  Hoe zit het met de nieuwe Tweede Kamer ? Wordt dit mandaat automatisch verlengd en zomaar stilzwijgend uitgebreid ?

 2. Het is te onzinnig voor woorden, want hoe kun je ‘wederopbouwen’ in een oorlogsgebied? Militairen gebruik je om de vijand te doden of krijgsgevangen te maken, niet om huizen en scholen te bouwen, dat moet de private sector doen. Ik denk ook niet dat ze deze oorlog willen winnen, want daar hebben we te veel watjes voor in de politiek.

 3. Falcon’s Summit???

  Zou dit wat te maken hebben met het debacle in Irak bij forward base Falcon?

  http://rense.com/general73/

  In enkele minuten tijd 300+ amerikaanse doden. Van m’n Iraakse collega (met familie in bagdad) vernomen, dat er vele hercules c130 vol met amerikaanse lijken van fieldhospital naar fieldhospital gingen, omdat het te veel op zou vallen als ze in 1 keer naar US getransporteerd werden.

  Toeval? bestaat niet.

 4. hoe was het toch met het grote Russische leger dat in Afghanistan aan het ‘opbouwen’ was.
  Hoe succesvol was dat ook al weer?
  Sorry, maar het tijdelijke Nederlandse contingent zal dat ongetwijfeld beter doen, gesteund door een demissionair kabinet dat onderling strijd voert vanwege het nieuw te vormen kabinet.

Comments are closed.