Geef mensen macht en discretie
en sommigen zullen hun positie
gebruiken om zichzelf te verrijken.
Corruptie, het probleem kan groot
genoeg zijn om de ontwikkeling van
een land te stagneren. Voor de
meeste mensen in de wereld is hun
zorg niet het Bruto Nationaal Product
maar hun dagelijkse leven dat
gedomineerd wordt door eindeloze
steekpenningonderhandelingen.

Corruptie is de oorzaak dat ziekenhuisgoederen in Buenos Aires 15% duurder zijn. Dat het runnen van een onderneming in Oeganda 8% duurder uitvalt. Maar corruptie is ook de genereuze campagnebijdrage van een lobbygroep aan een cruciaal Congreslid in Washington waardoor de lobbygroep’s klant profiteert.

Dat corruptie een geheel eigen etiquette heeft, moge duidelijk zijn. Bijzonder weinig beambten zullen zeggen: ‘je moet mij betalen als je dit of dat wilt hebben’. Daarvoor in de plaats gebruiken ze allerlei eufemismen. Zo zijn daar het quasi officiële jargon: een formulier dat getekend en betaald moet worden wil je de trein/perron/stad of land verlaten. Ook het vriendelijke gebaar vindt veel plaats: Mexicaanse politie vraagt aan je of je hen een drankje wilt aanbieden.

Corruptie is zichtbaar en onzichtbaar aanwezig over de hele wereld. Toch worden sommige landen harder getroffen dan anderen. Hoe kan dit ?

Jakob Svensson, econoom aan de Stockholm Universiteit, heeft onderzoek gedaan naar de omstandigheden en oorzaken van corruptie wereldwijd. Op basis van hard cijfermateriaal komt hij tot verrassende conclusies.

Hij ontdekte dat socialistische en recent socialistische economieën veel meer lijden onder corruptie dan anderen. Als je kijkt naar Rusland en China dan zie je in alle polls dat de meest gehoorde klacht van de doorsnee burger de corruptie betreft.
De aanwezigheid van persvrijheid is eveneens belangrijk. Hoe meer persvrijheid, des te minder corruptie. Onafhankelijke journalisten kunnen corruptie onthullen en aan de kaak stellen.
Verder speelt de openheid van een land ten opzichte van import (smokkelwaar!) en het algemene ontwikkelingsniveau van de inwoners een rol.
Svensson legt een verband tussen in het land heersende corruptie en het aantal dagen plus het aantal vergunningen dat je nodig hebt om een bedrijf te beginnen. Dit is een maatstaf voor de mate van bureaucratie in een land.

Deze variabelen spelen een rol bij de hoogte van de corruptie. Maar er springt één reden met kop en schouders boven alle anderen uit. En dat is de volgende: waar veel overheid is, is veel corruptie.

Een even simpele als sublieme standaardregel waar we met even veel gemak een uitspraak van Thomas Jefferson op los kunnen laten: ‘de beste overheid is een overheid die het minst regeert.’

15 REACTIES

 1. Dan valt het hier dus wel mee…ik moest 2 formulierne invullen om een eigen bedrijf op te starten. Of zie ik het verkeerd.

 2. [1] hoezo valt mee, waarom moet men eigenlijk formulieren invullen om een bedrijf te starten, voegt dat dan iets toe ? Draait het bedrijf daar beter door ?

  En je hebt vast moeten betalen voor die formulieren, wat krijg je daar dan voor terug, dat je een bedrijf mag beginnen ?

  De betrokken ambtenaren zijn niet direct persoonlijk corrupt maar nemen offocieel de steekpenningen aan namens de staat en daar wordt hun nutteloze parasietenbaantje dan weer van betaald.

 3. [1] Wat voor een "zaak" is Genuine begonnen dan? Dat tie zijn schoonmoe de rug mag krabben misschien. Enne hoeveeeel paginas tellen die "twee" formulieren bij elkaar.

  Want alleen al om bij de kamer van koophandel te worden ingeschreven zijn MEER dan twee formulieren nodig … plus afschriften van bankrekeningen, notarisverklaringen, diplomas en wat al niet … Wat wij vaker hebben is ook licenties op licenties.

  Probeert Genuine ons zand in de ogen te strooien of wat?

 4. [2] Volledig mee eens. Of je nu aan de staat betaalt of een ambtenaar maakt niet uit. In beide gevallen is er iemand die jou je afgenomen vrijheid -die je sowieso had moeten hebben- terug verkoopt.
  Dus waarom meer betalen? Tja… uit angst voor represailles van de maffia (d.w.z. de overheid), maar moreel gesproken is er dus niks tegen corruptie.

 5. "Dan valt het hier dus wel mee"

  Moet je maar eens wat gaan lezen over de PvdA A’dam, je weet wel, de stad van "de tweedsbeste burgemeester ter wereld", farizeeër Job Cohen. Ergens op deze pagina’s, of op HVV of NEderkrant, ik raak een beetje de weg kwijt betreffende waar ik wat gelezen heb.

  Het is dan wel niet zo dat JIJ direct die zelfverrijking (PvdA term , hoe toepasselijk) moet betalen, maar indirect via je belastinggeld betaal je al die incestueuze manipulaties wel degelijk.

  Meevallen, was het maar waar…

 6. Das wat omslachtig ,maar het kan ,of het eerlijk is? betse medelezers nu weet ik ook wel dat men in ons land je besteelt ,maar in ieder geval om te beginnen ,KVK en belastingstarters formulier,en nee niet mijn schoonmoeders rug krabben.Wat mij zo tegenvalt is de geladen giftige toon van sommigen van u lieden ,je kan de staat wel haten en libertarier willen zijn feit blijft dat het toch niet zal gebeuren en al wat blijft is hardvochtig boos zijn en diezelfde staat je vreugde laten afpakken,freedom is a state of mind…

 7. [3] Ja ik ben in dienst van vijand, ik bedoel dus,dit;formulieren bij 2 instanties
  wat een achterdocht zeg,,,..zand in de ogen strooien…volgens mij heb je dat al.

 8. [8] ik wil best een eind met je meegaan maar leg eens uit wat het nut van die twee formulieren is voor de ondernemer en wat de toegevoegde waarde is van het gedwongen lidmaatschap de KvK

 9. Het witten van wat je doet en het daarmee in kaart brengen waar de belastingdienst heen moet om je te bestelen. hte is alleen nuttig voor de afpersers. Maar dat keur ik ook niet goed,alleen het papierwerk viel mee.

 10. Schrijven over Corruptie-bij-de-overheid…; ;’is net zoals: schrijven-over-geslachtziekte-bij-een-notoire- Hoerenloper!

  Het is allemaal zooooooo vanzelf-sprekend!!

  Ooh my sweet Jezus!! Hoe(r) Origineel??

 11. [11] vanzelfsprekend is het in Nederland dat bedrijven frauderen, de boel oplichten en streven naar winstmaximalisatie door arme, onwetende consumenten uit te persen. Dat wordt in ieder geval dag in dag uit door de ijverige media en politiek uitgedragen en een aanzienlijk deel van de bevolking gelooft dit oprecht. Er kan niet vaak genoeg geschreven worden over malversaties bij/door de overheid.

 12. [12]
  De overheid zélf is één grote malversatie. Hoe noem je een orgaan dat ongeremd kan groeien ? Juist, een KANKERGEZWEL. Het wachten is op de juiste verdelgings-therapie.

  Gisteravond op TV: de opperaap van de NmA (of nMa, of wat dan ook), de heer Kuchenbäcker of zoiets. Op de vraag van de journalist of ze in verband met de lagere werkdruk (bouwfraude achter de rug) van een aantal van de 380 mensen afscheid van een aantal daarvan zouden kunnen nemen, kwam het volgende antwoord: "nee, maar als er meer werk komt, dan moeten we kijken hoeveel we uit gaan breiden"..

  Over journalisten, ambtenaren en bedrijfsleven gesproken: afgelopen zondagavond op het soosjalistiese 3e Net van de door het Reich gesubsidieerde Publieke Zenders, actualiteitenprogramma van de KRO (=sojalistischKatolieke Raadioo Omroep) was een programma over obesitas onder de jeugd, inclusief een -soof annex kwasi-wetenschapper van de UvA die meende dat er een soort van Deltaplan/MiljeuBeleidsPlan moest komen voor "de voedingsproblematiek onder de jeugd". Corruptie bij de overheid = in z’n eigen straatje kletsen in dit geval. Om gek van te worden.

  In dat programma wordt op de bekende sosjo-journalistieke wijze "aan de kaak gesteld" dat een fastfoodrestaurant naast een fitnesscentrum is geplaatst: waarom dat zo gepland was vraagt de journalist aan het ambtenaartje van Ruimtelijke Ordnung.. – daar had-ie dus geen antwoord op..

 13. Ben zelf een mini-ondernemertje. Naast KvK, ondernemersbankrekening, belastingdienst ben ik ook nog verplicht het CRK te betalen. Het CRK registreert mij hiervoor (huh wat doet de KvK dan voor mij en registreert de belastingdienst mij ook niet dan?) en doet vervolgens helemaal niets wat voor mij enige waarde heeft. Ze zijn er namelijk alleen voor gevestigde detailhandel.

  De meest eenvoudige ondernemer (webwinkeltje) loopt dus al tegen 4 instanties/registraties aan.

 14. Ook ik kreeg vandaag de heffing 2007 voor de HBD binnen van maar liefst EUR 71,40. Dat is voor een kleine ondernemer veel geld waar die vervolgens niets voor terugkrijgt. waar zijn we in vredesnaam mee bezig Nederland?

Comments are closed.