De verkiezingen voor een nieuw parlement in Nederland zijn nog geen vier weken geleden. Uit een peiling van de nationale peiler, Maurice De Hond, blijkt (ANP) dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dat dan het CDA met 11 zetels minder in het parlement gekomen was, en dus met maar 32 zetels.

De partij van Wilders (PVV) zou er 4 zetels bij krijgen (totaal 15), net als Marijnissen (SP) die met 4 extra zetels op 29 zetels zou komen. Dit is al heel dicht bij de 32 van het CDA. Nog even en de SP is de grootste partij in Nederland. En dan Jan Marijnissen Premier worden? Hij is al “de beste politicus van 2006”!

Het kan zijn dat er niet veel klopt van dit soort peilingen. De vraag is hoe groot de nauwkeurigheid is. De genoemde verschuiving kan veel kleiner, maar ook veel groter zijn.
Maar dat er inderdaad verschuivingen hebben plaats gevonden, is wel zeker. Het waardeloze, onterende machtsstreven van de politici moet immers duidelijk zijn geworden voor iedereen die maar een klein deel van de debatten op TV heeft gezien. Dat kan kiezers tot inzicht hebben gebracht.

Maar, zoals we voor de verkiezingen al hebben geconstateerd, zijn er veel te veel mensen die gaan kiezen en niet weten wat ze doen. Programma’s leest bijna niemand, en tot in het stemhokje twijfelen velen of ze links of rechts op de knop gaan drukken.

Daarom is het van het grootste belang dat de macht van de politici zeer zwaar beperkt gaat worden. Er moeten veel minder zaken zijn waarover de politici mogen beslissen voor de burgers. Hun taken, hun macht en hun kosten en hun fouten worden daardoor automatisch minder.

Het is toch bij voorbeeld grote onzin dat politici via gedwongen geïnd belastinggeld gaan bepalen welke schilderijtjes daarvan gekocht gaan worden, of welk “goed doel” hoeveel (belasting)geld krijgt, of welk bedrijf of welk land er mee gesubsidieerd gaat worden, of nog veel meer andere zaken.

Hele ministeries kunnen gesloten worden. Laat de burger zelf beslissen wat er met zijn zelf verdiende euro’s gebeurt.

3 REACTIES

 1. Je vraagt je af hoe goed de peilingen zijn? Dat moet niet zo heel moeilijk zijn om uit te zoeken, gewoon de laatste peilingen voor de verkiezingen vergelijken met de uitslag. Volgens mij kloppen de van Maurice d’Hondt altijd wel aardig maar die van TNS/NIPO voor geen meter. Ik ben wel benieuwd maar heb nu geen tijd (binnenkort tentamen 🙁 )

  Voor de rest heb je natuurlijk gelijk dat politici veel te veel macht naar zich hebben toegetrokken.

 2. Hub, je bent heel actief bezig met de denkbeelden van het libertarisme.
  Wat je schrijft klopt, in bijna alle gevallen, volgens mij ook wel.
  Maar het stukje waar ik nu op reageer: je trapt toch een open deur in. Dit is toch les 1.0.1 op het gebied poitiek denken door libertariërs.
  Herhaling werkt, ik weet het. Maar dit is toch zo fundamenteel.
  Is er geen manier om die energie niet te gebruiken op een wijze die meer effect genereert.
  Hub, dit is absoluut geen poging om je activiteiten af te branden. Begrijp me goed.
  Misschien zit ik fout met mijn idee erover, maar af en toe heb ik het idee naar een herhaling te kijken en dat is jammer.
  Ik weet dat de site steeds meer mensen gereikt (een tijdje geleden werden er steeds hogere cijfers doorgegeven), maar misschien kunnen we eens bekijken of er een extra dimensie is aan te brengen. Een voorbeeld kan zijn het doorgeleiden (naar een bron of positie brengen die er wat mee doet) van expliciet, door ons opgemerkte en eventueel uitgewerkte zaken die wat kunnen uitmaken en een verandering te weeg zouden kunnen brengen.

 3. [2] "Misschien zit ik fout met mijn idee erover, maar af en toe heb ik het idee naar een herhaling te kijken en dat is jammer"

  Ja, het is goed om daar over te denken. Herhalingen komen meestal voort uit nieuwe gebeurtenissen. Die vragen er dan om.
  Ze zijn ook nodig voor zowel nieuwe lezers, als voor lezers die nog niet helemaal overtuigd zijn. Een andere invalshoek heeft bewezen daar heel nuttig in te kunnen zijn.

  Zo is het in dit stukje een vraag hoe libertarische kiezers dit onderwerp nu ervaren.

  "misschien kunnen we eens bekijken of er een extra dimensie is aan te brengen"

  En nieuwe dimensies heel graag. Hoe effectiever we worden hoe liever. Als iemand daar concrete voorstellen voor heeft, laat ze dan svp weten.
  We zullen ze allemaal serieus bezien en proberen uit te voeren. We zijn daarin uiteraard wel beperkt door de mogelijkheden die we hebben. Er zijn altijd personen nodig die de tijd ervoor beschikbaar willen/kunnen stellen. En daaraan hebben we nu al tekort!

Comments are closed.