En George Bush, als zij in handen gevallen waren van Irakezen of Afghanen van de tegenpartij?

Saddam Hussein is nu de man die (waarschijnlijk) binnen 30 dagen met een touwtje om zijn nek aan een galg wordt gehangen.Dit kan het wraakgevoel bevredigen.
Maar wat schiet je er verder mee op?

Saddam lijkt ons een schurk. Zeker vanuit het libertarisch ideaal van een samenleving zonder geweld.

Het recht in een libertarische samenleving is gebaseerd op het herstel van de schade. Op terugbetaling (plus vergoeding) van de aangedane schade.
Dat is niet zo moeilijk zo lang die schade “te herstellen is”.

Maar als de schade onherstelbaar is, wordt het moeilijker. Je kunt dan denken aan een vergoeding aan de nabestaanden.
Maar daarmee kun je het verlies van een dierbare niet echt compenseren.

Dan toch maar dood maken?

17 REACTIES

 1. Of levenslang geven en hem onderwijl financiëel uitmelken voor de nabestaanden. Voor mensen die niet per se in een hiernamaals vertrouwen, is dat ook een bevredigender straf dan een enkele reis naar eeuwige rust. Dient ook als een mooi voorbeeld hoe diep je vernederd zult worden wanneer je anderen vermoord en onderdrukt.

 2. Ja Owl!
  Prijskaartje aan de schade hangen, en laten werken totdat hij de schade vergoed is. Waarschijnlijk is hij dan allang dood, maar voor het geval dat de wetenschap het leven flink kan verlengen….

 3. Interessant.

  Prijskaartje: wie bepaalt de hoogte en wat zou de hoogte moeten zijn ? Is die gerelateerd aan de waarde van de vermoorde mens(en) en zo ja wat is de relatie ? Hoe bepaal je de waarde van iemand die is vermoord, in aanmerking nemende dat je levensduur en levensloop met de daaraan gekoppelde waardestijging/daling niet kunt voorspellen ? Suggestie: oneindige waarde per mens, dan zit je altijd safe. Vervolgens komt de vraag hoe je zo’n slachter als dhr. S. te B. faciliteert m.b.t. het genereren van geld. Zijn bezittingen verdelen onder de slachtoffers / nabestaanden zal immers niet voldoende opleveren. Gaat hij zijn eigen winkeltje krijgen in de Kalverstraat waar je zijn handgemaakte memorabilia kunt kopen ?

 4. "Prijskaartje: wie bepaalt de hoogte en wat zou de hoogte moeten zijn ?" Een dergelijke vraag op deze site; foei!

  Dat doet de markt natuurlijk.

 5. [5] sjit, daar zit wat in. Aandelen S. te B. Genoegdoeningsfonds introduceren dus en ervoor zorgen dat hij zo goed mogelijk z’n werk kan doen en daar onbeperkt de ruimte voor krijgt zodat maximale aandeelhouderswaarde wordt gecreeerd. En dan maar hopen dat hij niet weer de fout in gaat..

 6. Ik denk dat ze Saddam zo snel willen ophangen omdat hij heel veel weet over allerlei mensen in de nieuwe regering van Irak. Over mensen die bepaald geen schone handen hebben, maar momenteel doen alsof zij die wel hebben. Daarnaast zullen er bij die rechtbanken ook veel aanhangers van het oude regime zitten die liever niet meer aan hun verleden worden herinnerd. Een dode Saddam zal ze in elk geval niet meer kunnen beschuldigen zoals hij een tijd geleden al deed. Saddam was een vuilak maar hield wel al die gekke Moslimsektes koest.

 7. Het zal het Westen niet in dank worden afgenomen; want alhoewel hij ook voor moslims een "bad guy"was, hij was toch hún "bad guy". Het westen krijgt de schuld ook al is het een irakese r
  echtbank.
  Misschien moet het Westen het voorbeeld geven en overal,te beginnen in USA, de doodstraf af te schaffen als zijnde middeleeuws en primitief (en vooral niet christelijk).nina

 8. [8] Ik las net ergens dat de Amerikanen de doodstraf in Irak hadden afgeschafd. De nieuwe regering heeft die weer ingevoerd – naar het schijnt is dat een dillemma voor de president die tegen de doodstraf is maar het vonnis moet ondertekenen.

 9. Geen mens heeft het recht te doden. Ook niet als het oorlog is. Zijn we gek geworden?

 10. En wat als men een van de vele dubbelgangers van Hoessein ophangen wat het geval is…?

 11. Tjonge jonge jonge…wat zijn "wij" weer scrupuleus ! Het lijkt hier Amnesty International of de Partij voor de Dieren of een ander linkserig groepje snottebellen blazende geitewollen sokken wel….
  Wat mij betreft geen bezwaar als men
  Sadam neerknalt of door een gehaktmolen haalt of laat opvreten door vleesetende mieren of gewoon een ouderwetse lynching waarbij ie eerst (zoals dat in the old South placht te gaan) wordt "ontmand"….

  En de dag waarop ie wordt te grazen genomen, moge een groot volksfeest worden….

  Moge vele andere tyrannen volgen ,afgezet , berecht en gestraft worden voor hun "evil ways" (te beginnen met die tyrannieke brilsmurf die op amper 30 kilometer van mij in de wet(teloosheid)straat hokt…

  Groetz,

  Cincinnatus.

 12. [12] Beste Cincinnatus, ëerst ontmand en dan gelyncht"……

  Weet je dat exact dat is gebeurd in de Balkan ten opzichte van onschuldige doodsbange moslim mannen ,die kort daarvoor van hun vrouw en kleine kinderen waren gescheiden door een stelletje satanische bruten.

  Zijn wij geitenwollen sokken als we zoiets ten sterkste afkeuren, ook wat er in China gebeurd?

  nina

 13. [14] het ligt toch anders. Er werd over en weer gemoord en zeker ook door Moslim milities. Moslems hadden net daarvoor wat Servische dorpen uitgeroeid en dit was dan de wraak daarop. Die doodsbange Moslimmannen waren dus niet zo onschuldig als je denkt.

 14. [14] Nina,

  Ik had het over dictators. Het molesteren van onschuldige burgers wijs ik beslist af maar je hebt wel gelijk : de "onschuldigen" waarover de snottebel blazende geitenwollensokken dragende dupes hete tranen schreien,
  zijn veelal de ergste schurken van allemaal (zoals de Moslim-bandieten van Sbrenica die (onder bescherming
  van Nederlandse blauwhelmen) Servische dorpen uitmoordden : vrouwen en kinderen eerst.

  Zo werd ik es aangeklamt door een Amnesty International-dupe die me een petitie wou laten ondertekenen voor een arme ONSCHULDIGE politieke gevangene
  De persoon in kwestie bleek zowaar een Zuid-Jemenitische topcommunist te zijn die in een onderlinge machtsstrijd aan ’t korste eind had getrokken.

  Ik heb de AI-dupe erop gewezen dat wat mij betrof die kerel precies zat waar ie moest zitten, te weten in de kerker, en dat ik vurig hoopte dat
  z’n voormalige kameraden hem snel zouden vervoegen.

  Achteraf bekeken had ik beter kunnen antwoorden dat ik het met hem eens was dat de kerker veel te mild was voor deze schurk en dat ik graag
  een petitie wou ondertekenen om hem richting Balkan te sturen…als ik jou mag geloven, weten ze ginder blijkbaar hoe met dit type "arme onschuldigen" om te gaan.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 15. ‘onder berscherming van de Nederlandse blauwhelmen ‘asjebelieft laat me niet lachen. Het is een schande van Nederland, schande van nederlandse militaire apparaat wat er gebeurd is. Nederlandse blauwhelmen die zonder maar 1 kogel af te vuren zich overgeven aan de Servische (para)militairen ! Het zijn watjes, mietjes die zich een militair durven te noemen.
  Nederland moet zich diep en diep schamen voor wat er in Sebrenica is gebeurd. De Hollandse commandant (Henk Kamp of iets dergelijks) probeert goed te praten dat zij hulp hadden geroepen van de Fransen en Amerikanen en bla bla .. maar dat zij in de steek zijn gelaten? ‘In de steek gelaten ?’ Hoeveel Nederlandse militairen zijn dan gesneuveld, door in de steek te zijn gelaten… ‘0,0’, Die Bosniers zijn in de steek gelaten, en later dankzij de mietjes gedrag van Hollandse militairen uitgemoord.
  Nederland bedankt !

Comments are closed.