De Nederlandse vertaling van Atlas Shrugged op de markt krijgen, is een grootse prestatie. Wij hopen dat we dat volledige verhaal om tot dit resultaat te komen, hier nog eens kunnen publiceren.

Dat het gelukt is, is naast de vertaler, vooral te danken aan Henk Ringoir die alle lof hiervoor verdient.


Eind vorig jaar was een eerste druk van “Atlas in Staking” beschikbaar. Die was onmiddellijk uitverkocht en het dreigde weer fout te lopen. Maar nu komt alles goed en is “Atlas in Staking” weer volop beschikbaar.

Henk stuurde onderstaande brief met meer informatie al rechtstreeks naar personen die eerder belangstelling hebben getoond.
Hier volgt deze brief voor mensen die op korte termijn een of meerder exemplaren willen bezitten:

Beste Mensen,
Deze mail stuur ik aan iedereen, die mij ooit benaderde over de nieuwe vertaling van Atlas Shrugged: Atlas in Staking.
Dit betrof een niet al te grote proef-oplage en waarschijnlijk hebben de meesten van u hun begeerde exemplaar/exemplaren reeds lang ontvangen…..
Echter: ik kan helaas niet nagaan, of dat bij u allemaal het geval is geweest….

De Boekenmaker info@boekenmaker.nl heeft een aantal bestellers van het boek waarschijnlijk moeten teleurstellen, omdat de eerste druk binnen 3 weken was uitverkocht en een herdruk nog even in het ongewisse moest blijven. Ook eventuele nabestellingen zijn door mij helaas niet te traceren……

Er is niemand meer verdrietig over deze gang van zaken, dan ik! Reeds honderden Euro’s van mijn eigen geld heb ik in deze exercitie geinvesteerd, zonder er ooit een cent voor te hebben terugontvangen: John Galt was slimmer dan ik!

BESTELWIJZE:
Het boek is in iedere boekhandel te bestellen, en kost 38,90 Euro!

H. Ringoir

28 REACTIES

 1. Is ’n heel mooi en leuk boek, en dat zeg ik als niet-boekenliefhebber.

  Er zijn mensen rijk geworden na het lezen van dit boek heb ik wel ’s ergens gelezen, omdat het het kapitalisme zo duidelijk weg zet.

  En schoolkindjes: zeker lezen dit boek; je linxe leraar kent het boek zeker niet en zal hier dus ook geen vragen over stellen. We zullen tzt wel ’s een uittreksel klaarmaken voor je…

 2. Atlas Shrugged is te vinden in een voorgelezen versie voor op je MP3-speler als torrent.

  de rest van de boeken zijn trouwens ook als voorgelezen versie te vinden op internet.

 3. Als ik Minister van Onderwijs was zou ik zowel "Atlas Shrugged" als "Atlas in Staking" op de verplichte Engelse en Nederlandse leeslijsten laten zetten! (Grapje, Grapje!!)
  Ik wil maar zeggen dat dat boek een "Must" is. Sorry, ik bedoel dat ik het iedereen "aanbeveel"!

 4. Het is inderdaad een schitterend boek. Ik zou ook best graag een nederlandstalige versie willen voor mijn vriendin (en familie en vrienden), maar ik denk dat ik liever wacht tot-ie in de ramsj ligt. Het prijsverschil met m’n engelstalige versie is iets te groot (Amazon: GBP 5,59/ong. EUR 8,50).
  Mocht iemand een tweedehandsje voor een studentvriendelijk prijsje in de aanbieding hebben, dan heb ik zeker interesse!

 5. Het boek is in het Engels nu ook verkrijgbaar in de Centennial edition, voor maar &euro 10.

 6. [6]
  Bedankt voor de tip, maar de engelstalige versie heb ik al.
  Goed nick trouwens 😉

 7. Wat trouwens erg ironisch is, is dat rechthebbenden de prijs bepalen terwijl het boek in het engels voor een tientje te koop is.
  Echt in de geest van de schrijfster.

 8. [8] zoals al eerder gepost, diegene die er tijd in stopt mag de vruchten van zijn arbeid zijn eigendom noemen. de vertaling is werk, en diegene die dat heeft gedaan mag vragen voor zijn vertaling wat hij wil. daarnaast gaat er een gedeelte naar e oorspronkleijke schrijver en moet je rekening houden met de grote van je afzetmartkt, hoe kleiner, hoe duurder. (engelse markt is groter, dus krijg je een hoeveelhiedskorting van de drukkerij).

  helaas krig ik door je post de indruk dat je economie niet erg goed begrijpt.

 9. @Bart
  Ik heb een te snelle conclusie getrokken, blijkbaar. Door de manier waarop Hub het stelde was ik in de veronderstelling, dat de erven de prijs hadden vastgesteld en dat de Nederlandse ‘kant’ wel voor een lagere prijs hadden willen en kunnen gaan.
  Maar goed, toch bedankt voor je denigrerende correctie. Hoffelijkheid kost uiteindelijk niets.

 10. Dames en heren,

  In 2008 in de cinema (althans de US of A), met Brad Pitt en Angelina Jolie.

  Eerst maar even het boek lezen…

 11. [10] Mijn waarde mede forum-genruiker,

  gelukkig was het slechts een te snelle conclusie van uw kant, en geen ongefundeerde overtuiging zoals we die bij de wat minder intelectuele medemensen mogen aantreffen. Geen dank is verschuldigd van uw kant, ik doe slechts wat een ieder ander in dezelfe situatie zou hebben gedaan.

  met de meest vriendelijke groeten

  bart

 12. [4] Happy dreams, Jean Paul…….
  Voorlopig heb ik nog een lange wachtlijst van geinteresseerden voor de nieuwe vertaling, Atlas in Staking. Zelfs de eerdere vertaling: Wereldschok heeft absoluut nooit in de ramsj gelegen; tot voor kort werden er prijzen tot 100 Euro voor betaald.
  Een ding kan ik je wel vertellen: ik verdien er nog niet mijn benzinekosten mee terug… Mijn enige doel is, dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van het gedachtengoed van Ayn Rand. Als jij daar niet bij wil horen, omdat je voor een dubbeltje op de eerste rang denkt te kunnen zitten, denk ik alleen maar: jammer!
  Met vriendelijke groet,
  Henk Ringoir
  P.S. Waarom zijn zoveel mensen, die Ayn Rand bewonderen, toch zo vaak van die cynische mopperkonten?

 13. [5] Centennial (0-452-28636-0) is ¤ 24,50 bij selexyz:

  atlas shrugged
  auteur: rand, a.
  isbn: 0452286360
  bindwijze: paperback
  incl. software: Nee
  genre: Engels / Amerikaans
  taal: buitenlands
  Uitgever: NAL – DUTTON
  indicatie levertijd: 15 werkdagen

  onze prijs: ¤ 24,50

 14. [13] Henk,
  een van de oorzaken is dat heel veel mensen, ook libertariers, er geen flauw benul van hebben hoeveel inspanning aan uren en euros het kost om iets tot stand te brengen.

 15. [13] U doet het voorkomen alsof het slecht is voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Mij lijkt dit een hele gezonde instelling op een vrije markt: vanuit de optiek van de consument is dit een logisch uitvloeisel van de wens tot winstmaximalistatie (volgens mij zou mevr. Rand het hier volledig mee eens zijn). Als niemand bereid is om de NL-vertaling tegen mijn prijs aan te bieden, dan heb ik pech (of juist de aanbieder, ligt eraan hoe je het bekijkt).
  Zeker als het boek niet voor mijzelf bedoeld is (ik heb de engelse versie al geruime tijd kapotgelezen in de kast staan), zal ik niet bereid zijn om mee te gaan in de eisen van de verkoper.
  Dit heeft niks met cynisme te maken. Ook de opmerking van Hub dat veel mensen geen flauw benul hebben van de moeite en kosten, raakt kant noch wal. Dat is voor de consument volkomen oninteressant. Als de kosten zo hoog zijn dat deze aantrekkelijke prijs in de weg staan, moet de producent bij zichzelf te rade gaan.
  For the record: ik gun het de uitgever/vertaler van harte dat er veel exemplaren van verkocht worden (ik gun nl. in principe iedere ondernemer succes en bovendien hoop ik dat hierdoor meer mensen kennis maken met Ayn Rand) en zoals ik uit de reacties opmaak, gaat dat ook wel lukken, maar ik zal het boek niet kopen voor de huidige prijs.

 16. [8] Beste John Galt en ook diverse anderen trouwens:
  Weten jullie, dat de Nederlandse boekhandel een boek niet eens in de verkoop wenst te nemen, als ze daar niet minimaal een marge van 50% op maken?
  Dan moet het ook nog vanuit het centrale opslagpunt landelijk gedistribueerd worden.
  Ook de rechthebbenden willen een bedragje en de vertaler voor ruim een jaar werk wil ook een heel klein beetje terugverdienen.
  Tenslotte wil ook de uitgever zijn deel voor het voorfinancieren van de voorraad.
  EN: dan moet het ook nog gedrukt worden; vergeet daarbij niet, dat het ruim 1000 bladzijden betreft &: dat de Nederlandse markt wel hoog van de toren blaast, maar best traag is in het aankopen, omdat zogenaamd de prijs te hoog is.
  En zo is het kringetje rond….
  met vriendelijke groet,
  HenkR.

 17. [1] AS wordt in de VS "second only to the bible" genoemd. en dat is geen verrassing. ImMers de hoofdfunctie van d bijbel is vooral als "verzekerings Polis". En AS is in de VS vooral ook een soort bijbel voor de notie … "the right to pursue happines" dat in de "Bill of Rights" is vervat.

  Dat het echter een uiterst bekokstooft en overdone fantasiegeschrift is moge blijken uit de maar al te fictieve hoofdkaraketers:

  JOHN GALT … The main character of the novel, John Galt is the man who dominates the action, though he doesn’t appear until two-thirds of the way through the novel. "" John Galt is the character who conceives, initiates, and carries to a successful conclusion the strike of the great minds that forms the core of the novel’s action "". He is both the inventor of the motor and the “destroyer” that Dagny fears.

  DAGNY TAGGART … The novel’s heroine, Dagny Taggart is Galt’s most dangerous enemy but also the woman he loves. Dagny is a ""brilliant engineer/businesswoman"" who runs a transcontinental railroad expertly. Her strength of purpose and impassioned commitment to the railroad enables her to withstand the injustices of the looters’ regime and, by her prodigious productivity, inadvertently sustain that regime. She is the primary foe that Galt must defeat.

  HANK REARDEN … Hank Rearden is the industrialist ""who runs the country’s finest steel mills"". Through ten years of herculean effort, he ""has invented a new substance—Rearden Metal—that is vastly superior to steel"". Hank is also Dagny’s colleague and lover through much of the story. He is the other great industrialist inadvertently propping up the looters’ regime and, consequently, also a danger to Galt’s strike. Rearden has uncritically accepted part of the looters’ code—the moral premise that an individual has the unchosen obligation to serve others. In order to experience the joy that he has earned, Rearden must liberate himself from the shackles of the self-sacrifice morality.

  FRANCISCE d’ANCON … A ""friend and ally of John Galt"", Francisco d’Anconia was the first to join Galt in going on strike and is an active recruiting officer for the strike. Francisco is ""the world’s wealthiest man, a brilliant copper industrialist"" who takes the disguise of a hedonistic playboy as a means of hiding his true intent: the gradual destruction of d’Anconia Copper and of the millions of dollars invested in it by American businessmen. A childhood friend of Dagny’s and her first lover, he pays the highest price for his role in the strike.

  FEIT is uiteraard ook dat mensen van filmfantasien houden, en AS niet anders is dan een gescreven film … En over Danneskjöld, Akston, Halley. Mulligan, Wyatt,Dannager, Narragansett, en al die andere karakters kom ik nog terug …

 18. Als fantasieverhaaltje is AS nog het best te pruimen. Als filosofie is echter volkomen WAARDELOOS. Al die characters die de briljantsten, rijksten, doctors … iemand die toevallig de meest intelligente de "greatest living folosopher" … "beste composer …(vul maar in) zijn en toevallig dit doen en die of dat tegenkomen… Enfin een vervolgje dan …

  HUGH AKSTON … Hugh Akston is the greatest living philosopher and the last great advocate of reason—or “the first of their return.” He taught Galt, Francisco, and Ragnar at the Patrick Henry University, where he was head of the Department of Philosophy. He joins Galt’s strike in its early days, leading to the paradox of a great thinker earning his living as a short-order cook at an isolated diner.

  RIchard Halley … Halley is the composer whose works Dagny loves. His music, boasting beautiful melodies and heroic themes, is rejected by a culture that worships depravity. He joins the strike when he comprehends the vast differences between the premises underlying his music and the ideas held by the men in power.

  MIDA MULLIGAN … The most successful banker in the world, Mulligan owns the valley in a remote section of the Colorado Rockies to which the strikers retire. In the outside world, Mulligan was regarded as greedy and cold-hearted because he based his investments on productive ability, not on need. He joins the strike because he realizes that he loves being alive and that this love cannot be fulfilled in a society that enslaves his mind.

  ELLIS WYATT … Ellis Wyatt is an innovative entrepreneur of the oil industry. His discovery of a new method for extracting oil from shale rock initiates the economic boom in Colorado. The industries that grow up around Wyatt Oil are the last hope for the country’s prosperity. Wyatt is a defiant individualist who refuses to tolerate the destructive policies of the government. Rather than allow the rulers to slowly suck the blood from his business, he sets fires to his wells, resulting in the unquenchable “Wyatt’s Torch.”
  The Colorado Industrialists These men, along with Wyatt, are responsible for the great prosperity achieved in Colorado.

  Zie vervolg …

 19. ANDREW STOCKTON … Andrew Stockton runs the country’s finest foundry. YAA … YAAAA ….

  LAWRENCE HAMOND … Lawrence Hammond is the last manufacturer on earth of superb automobiles, and GEWLDID toch …

  DWIGHT SANDERS … is a genius of the aviation industry. Likewise,

  TED NIELSEN … of Nielsen Motors and ROGER MARSH … of Marsh Electric are superb producers of motors and electrical appliances. However, all of them are destroyed by regulations the government imposes on Colorado. All of the Colorado Industrialists recognize the futility of attempting to produce under the socialist policies of the rulers and join Galt’s strike seeking freedom.

  KEN DANNAGAR … Dannager is a Pennsylvania coal producer and friend of Hank Rearden’s. Like Rearden, Dannager recognizes the destructive nature of the rulers’ laws and breaks them, engaging in illegal deals that are necessary if he wants to keep producing coal. He joins the strike after being arrested for his part in the transaction that results in Rearden’s trial

  JUDGE NARRAGANSETT … Judge Narragansett is the legal figure who stands for the rule of objective law and the rights of the individual. He joins the strike when he understands that the administration of justice is impossible under the looters’ arbitrary decrees. In the end, as the strikers prepare to return, he revises a clause in the United States Constitution, prohibiting the government from enacting laws that abridge the freedom of production and trade.

  DAN CONWAY … Dan Conway builds the tiny Phoenix-Durango Railroad into the dominant railroad of the southwestern states. As Taggart Transcontinental deteriorates, Dan Conway’s road takes most of the Colorado freight traffic. Because he provides such superb service to his shippers, James Taggart uses political influence to pass the “Anti-dog-eat-dog Rule,” putting Conway out of business.

  EDDIE WILLERSddie … Dagny’s childhood friend and assistant at Taggart Transcontinental, Eddie Willers is a conscientious worker and loyal employee of the railroad who is outraged by the restrictions that the looters place on America’s most productive individuals. Through Eddie, the mysterious railroad worker in the cafeteria gains important information regarding Dagny’s work, the state of the railroad, and the conditions of American industry.

  CHERRYL BROOKS … The poor shop girl who mistakenly idolizes James Taggart and marries him, Cherryl Brooks is a hero worshipper. She admires achievement and the individuals who attain it. Cherryl leaves the slum neighborhood in which she was raised to come to New York City to advance her career. Because of her ambition and her hero worship (her virtues), James Taggart seeks to destroy her. He is powerless to destroy Dagny, Francisco, Rearden, and the others, so he wreaks his hatred of the good on Cherryl.
  The Wet Nurse The Wet Nurse is the young bureaucrat just out of college whom the government assigns as a spy to Rearden’s mills. Despite being taught nothing but moral relativism by his teachers, the boy is sufficiently honest to recognize Rearden’s moral stature and the looters’ evil. He grows into a legitimate hero worshipper like Cherryl and, similarly, is destroyed by the looters.

  TOM COLBY … The head of the union of Rearden steelworkers, Tom Colby recognizes that there is no necessary conflict of interest between employer and employees. Rearden demands and gets the most efficient labor force in the world, for which he pays wages significantly above union scale. Colby, a diligent worker, recognizes that Rearden is his ally, not a class enemy.

  zie vervolg

 20. Nog meer van die extreem GEWELDIGE karakters;

  GWEN YVES … Gwen Ives is Rearden’s secretary. She’s ruthlessly efficient in her work and intensely loyal to Rearden and his mills. Her commitment to justice is shown when she cries at the news that Rearden has been robbed of his ore mines by the passage of the Equalization of Opportunity Bill. When Rearden retires and disappears, she too leaves the firm.

  JAMES TAGGART … Dagny’s older brother and the President of Taggart Transcontinental, Jim is a “looter”—a businessman who seeks gain not by productive work but by political connections. The difference between Dagny and her brother is shown in their reactions to Dan Conway’s Phoenix-Durango Railroad. They both want to put the competitor out of business. Dagny wishes to do so by building Taggart’s Rio Norte Line into a more efficient road, whereas Jim seeks to destroy the Phoenix-Durango by political decree. Where Dagny stands for production, Jim stands for force. Jim is motivated by his hatred of good men and his desire to kill such individuals as Dagny, Rearden, Francisco, and Galt.
  Lillian Rearden Lillian is Hank Rearden’s wife. She cultivates connections with the looters in an attempt to reach the one goal of her life—the destruction of the husband she hates. Envy and hatred of the good dominate her, just as they do James Taggart. Her chosen mission in life is destruction, but she’s more honest with herself than Taggart is. Taggart attempts to delude himself into believing that he’s motivated by a desire for material gain, whereas Lillian Rearden acknowledges that she’s motivated solely by a desire to destroy the good that she can never hope to match.

  Dr. ROBERT STADLER … The brilliant scientist turned looter-politician, Robert Stadler was once head of the Department of Physics at the Patrick Henry University. A genius in the field of theoretical physics, he was also the teacher of Galt, Francisco, and Ragnar. Stadler believes that most men are irrational and impervious to reason. Because men would never voluntarily choose science, they must be forced to support it. Stadler believes that the men of the mind are an endangered minority among the uneducated masses and should have the right to rule. For this reason, he thinks he can use governmental force to advance the cause of science.

  Zie vervolg van zielige fantasiefiguren …

 21. WESLEY MOUCH … The economic dictator of the country, Mouch is an unscrupulous mediocrity who begins his political career as Rearden’s Washington man. He rises by selling Rearden out regarding the Equalization of Opportunity Bill, thereby winning the favor of James Taggart. Taggart&’s patronage enables Mouch to rise to the top of the economic bureaucracy. In the end, with the country in economic collapse, Mr. Thompson wishes to force Mouch’s job on John Galt.

  Mr. THOMPSON … Mr. Thompson is the Head of State. He is utterly pragmatic, contemptuous of principles or convictions, and driven by the expediency of the moment. He will make any deal necessary with anybody in order to keep himself in power. Mr. Thompson even believes that he can cut a deal with John Galt who, in his view, has control of a political pressure group the men of brains. Mr. Thompson is honestly puzzled by Galt’s unwillingness to make a deal with him. In his cynical view, there is no such thing as a man not open to a corrupt deal.

  Dr. FLOYD FERRIS … The day-to-day head of the State Science Institute, Dr. Floyd Ferris is a murderous bureaucrat with an unquenchable lust for political power. Dr. Ferris would murder Galt without a second thought rather than give up the power he has gained. Ferris postures as a scientist but is actually hostile to the mind, because the thinkers, he recognizes, don’t unquestioningly obey a dictator commands. Therefore, he consistently attacks the mind, as in his book, Why Do You Think You Think?

  Dr. SIMON PRITCHETT … Dr. Simon Pritchett is the professor who takes Hugh Akston place as head of the Department of Philosophy at Patrick Henry University. Like Ferris, Pritchett is a skeptic, attacking the mind’s ability to gain knowledge. When contrasted with Hugh Akston, Dr. Pritchett is an example of the decline of philosophy in an era when the mind is on strike.

  ORREN BOYLE … The owner of Associated Steel (a competitor of Rearden), Boyle is a friend of Jim Taggart and an unprincipled businessman who seeks gain solely by virtue of his connections in Washington. The government expropriation of patents gives Boyle the legal right to manufacture Rearden Metal, but Ragnar Danneskjöld blows up his mills, ensuring that the only man to profit from the new metal is the one who created it.

  FRED KINNAN … The head of the country labor unions, Kinnan is a gangster who seeks only power and plunder from his position. However, he’s the most honest of the looters. Most of the looters try to convince themselves that they enslave the country for the public good Kinnan openly admits that he’s a just a criminal seeking the unearned.

 22. En oooo ik was de volgende wonders vergeten …

  The COLORADO INDUSTRIALISTS … These men, along with Wyatt, are responsible for the great prosperity achieved in Colorado. Andrew Stockton runs the country’s finest foundry. Lawrence Hammond is the last manufacturer on earth of superb automobiles, and Dwight Sanders is a genius of the aviation industry. Likewise, Ted Nielsen of Nielsen Motors and Roger Marsh of Marsh Electric are superb producers of motors and electrical appliances. However, all of them are destroyed by regulations the government imposes on Colorado. All of the Colorado Industrialists recognize the futility of attempting to produce under the socialist policies of the rulers and join Galt’s strike seeking freedom

  Enne …

  RAGNAR DANNESKJOLD … Like Francisco, Ragnar Danneskjöld is a friend of Galt’s who joins the strike at its inception. A brilliant philosopher who chooses to fight the looters as a pirate, he robs their ships and restores the wealth to the people who produced it. Danneskjöld is the opposite of Robin Hood: He robs the poor and gives to the rich—he takes from the parasitical and restores wealth to the productive.

  En dit troepje … beste mensen zijn dan de virtuele en denkbeeldige "cast" van het "OBJECTIVISME" dat letterlijk alles behalve … objectieve realiteit vertegewoordigt … ook al was Rand nog zo’n goede "DALANG" (Schimmespelpoppen bespeler met letterlijk de ENIGE stem …}

 23. [24] Gewedig. Dank voor dit uitgebreide overzicht.
  De karakterbeschrijvingen geven een goed beeld hoe je in een fictieverhaal een filosofie kunt uitbeelden.
  Het blijft misschien jammer dat er ook een aantal mensen is die er moeite mee heeft om fictie te begrijpen, en die dan de auteur verwijten dat ze het heel andere, (menselijkere??) karakters de rol had moeten laten spelen.

 24. [25] Blijft het uiterst beschamende FEIT dat de auteur steeds maar weer de meest INFANTIELE tricks moest verzinnen om het min-o-meer "sluitend" te maken.

  Zodat als de auteur werkelijk zo overtuigd was van de juistheid van een zekere filosofie het beter (als een dissertatie) in een essayvorm geschreven had kunnen worden … in plaats van een SLECHTE, van nix als krakkemikkerige "toevalligheden" samenhangende novelle.

 25. [26] Je wordt op je wenken bediend: ook in non-fiction is veel van de filosofie van het objectivisme beschikbaar. Je moet het alleen willen zien. Begrijpen zou dan kunnen volgen.

  Je zou kunnen beginnen met het boekje:
  "For the new intellectual" van Ayn Rand.

  Ik ken een paar mensen die niet wild zijn op romans/fiction, maar die door dit boek wel helemaal overtuigd raakten.

 26. [27] Atlas was "moeder’s mooiste" en daarom werdt pas daaaaarna die schoonheid nog verder onderstreept in het "objectionisme"..

  De Achilleshiel van het "objectivisme" is dat het zich letterlijk binnen denkbeeldige coordinaten afspeelt … waardoor een denkbeeldige "filosofie" onstaat, dat denkbeeldige oplossingen naar voren schuift voor een denkbeeldige "realiteit".

  Maar bevindt men zich echter reeds in die denbeeldige wereld … dan ervaart men DAT uiteraard als zijnde de "realiteit".

  Bottom line … een fantasie op een fantasie resulteerd in nep-realiteit en dus SUBJECTIVISME

Comments are closed.