De Europese Commissie gaat de volgende week daaraan beginnen met een oproep aan de 27 lidstaten. (Persbureau Reuters).
Dit moet leiden tot een plan dat op de opperhoofdenvergadering in maart in Duitsland wordt besproken
Dergelijke plannen doen je automatisch denken aan het reeds mislukte “Lissabon-plan”. Het plan dat had moeten zorgen dat de EU in 2010 de sterkste economie in de wereld zou zijn.

Deze industriële revolutie moet leiden tot meer concurrentie in de energiesector, minder uitstoot van schadelijke stoffen en meer zekerheid over energievoorzieningen.

Enkele punten uit dit voorstel zijn:
—Beperken van uitstoot van schadelijke gassen zoals CO2. Harde cijfers noemen ze daarbij niet. Wel praten ze al over een halvering van de uitstoot in 2050 t.o.v. 1990. Kyoto afspraken lopen in 2012 af.
Het gaat dus vooral om regelingen na 2012.
Uiteraard wil men daarvoor alternatieve energiebronnen, maar in het tot nu bekende plan wordt wel weinig of niets gezegd over de voor de hand liggende kernenergie.
—Neelie Kroes (mededinging) en de Engelse Mandelson (handel) willen dit bereiken door onder andere meer te privatiseren. Dat klinkt tenminste al verstandig. Maar de Commissarissen Günter Verhagen (DLD) en Jacques Barrot (FR) voelen daar niets voor.

Plannen om voor een beter gegarandeerde energievoorziening zijn op zich nog niet zo gek. Zeker nadat de politici de landen in Europa hebben laten afzakken in de afhankelijkheid van Rusland. En wetend dat Vladimir Putin dit beslist als wapen zal gebruiken om zijn macht en invloed te vergroten.

Maar we kunnen wel met een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspellen dat ook dit plan van politici zal gaan mislukken. Net als de andere grote plannen van overheden. En dan zijn er in de EU een veelvoud van instanties (en landen) bij betrokken als bij bvb de HSL en Betuwelijn.
Bovendien is er voor een Industriële revolutie nog wel iets meer nodig dan alleen maar energie! Maar misschien zeggen ze daar later nog wel wat over.
Zij praten nu al over een benodigd bedrag van 900 miljard euro die door de belastingbetaler moeten worden opgebracht. Dat zal ook vele malen verhoogd worden.

Net als bij het Lissabonplan de oorzaak van het falen de politiek met zijn regelgeving is, is het dat ook bij deze “kunstmatige industriële revolutie”. De enige kans dat er maar iets van terecht komt, is alles privatiseren en alle regels af te schaffen.
Net als bij DE industriële revolutie is het alleen de vrije markt die dergelijke wonderen tot stand kan brengen.

8 REACTIES

 1. Het BELACHELIJK van dit soort zaken is dat de voortouwtrekkers steeds de meest IMPOTENTE en onkundige politici zijn en die persoonlijk zelfs nog NOOIT van hun leven echt tastbaars hebben gepresteerd.

  Een Kroes, Verhagen, Barrot … etc., etc., allemaal Cheerleaders en PomPom boyz and girls … Terwijl tot nu toe nog geen enkele industriele sector pan-europees samengevoegd en volledig geintegreerd is. Is er bijvoorbeeld een nauw samenwerkende Euroautoindustrie die allen standaard componenten gebruiken en tot op het been gerationaliseerd zijn om tegen de Amerikanen en Aziaten op te kunnen?

  Inderdaad is de probabiliteit dat zij ooit iets zullen bereiken nu al nul-comma-nul. Het is ook om o.a. deze redenen dat de Pleuro strax helemaal in elkaar gaat klappen (het andere is dat lidstaten "geld" stiekem gaan drukken om tekorten tot de overeengekomen norm te reduceren, maar iedereen inflatie op hun daken krijgen).

 2. Ach wat, ze willen gewoon gewichtig doen. Voor de burger inwoner van Europa betekent EU alleen maar meer betalen, meer regels en minder mogen. Het wordt tijd dat we hen uit hun ivoren torens verdrijven!!

  Merkel, waar ik bij aanvang best wel vertrouwen in had startte destijds een actie om Turkije buiten Europa te houden, maar blijkt nu ineens een fel voorstander te zijn dat die islamieten Europa in de schoot krijgt geworpen.

 3. [2] Ik noem het ook een EUvirus, dat je krijgt zodra je politicus wordt en de EUvergaderingen bij gaat wonen. Het is zeer besmettelijk heb ik vernomen. De enige antistof is de EU te verlaten.

 4. [3] Wim,
  Juist. De EU is een giftbelt, dat het immuunsysteem irreversibel aantast.
  EU-gebouwen zijn levensgevaarlijk vervuild en dienen onmiddellijk te worden afgedekt met asfalt.

  Bovendien, wie eenmaal EUgenetisch besmet is, vormt een direct gevaar voor zijn omgeving en dient ogenblikkelijk maatschappelijk te worden ge-isoleerd.

  SpyNose.

 5. Ik ben, asl econonoom zijnde, zowat al een 10 jaar geleden (begonne) te twijfelen aan de gehele zaak (hoe dit land funcioneert..; en hoe het (tot op heden) zo Rijk kon zijn!!

  Ik begrijp tot op heden nog steeds niet!!??

  Maar enfin: ik ben blijkbaar de achterlijke partij in deze..; want: Dit land functioneert (overduidelijk & bewijsbvaar!!) als een Tierelier!!!

  De arbeidsmarkt blijkt Overspannen te (ge)raken, de economie groeit met 3 percent!! ..en hebben blijkbaar Geld genneg voor alles, Iedereen & everybody!!

  We hebben het nog nooit zo goed gehad!!?? Blijkbaar??!!
  Achteraf bewijst dus TOCH dat de BOMEN.. blijkbaar tot in de wolken blijken te groeien!!!!!

  Praktisch gezien: iedereen die met het tegendeel (hiervan) komt: is overduidelijk niet verder serieus te nemen!!

  het zijn dus: Whishfull Thinkers!! ‘Filosofen’ zonder grond!!

 6. Ik ben, als econonoom zijnde, zowat al een 10 jaar geleden (begonnen) te twijfelen aan de gehele zaak (hoe dit land funcioneert..; en hoe het (tot op heden) zo Rijk kon zijn!!

  Ik begrijp tot op heden nog steeds niet!!?? weewrlijk gezegd??!!

  Maar enfin: ik ben blijkbaar de achterlijke partij in deze..; want: Dit land functioneert (overduidelijk & bewijsbaar!!) als een Tierelier!!!

  De arbeidsmarkt blijkt Overspannen te (zijn/ (ge)raken, de economie groeit met 3 percent!! ..en we hebben blijkbaar Geld genneg voor alles, Iedereen & everybody!!

  We hebben het nog nooit zo goed gehad!!?? Blijkbaar??!!
  Achteraf bewijst dus TOCH dat de BOMEN.. blijkbaar tot in de wolken blijken te groeien!!!!!

  Praktisch gezien: iedereen die met het tegendeel (hiervan) komt: is overduidelijk niet verder serieus te nemen!!

  het zijn dus: Whishfull Thinkers!! ‘Filosofen’ zonder grond!!

 7. [6] Als de Wieb ook maar enigzinds aan het rechte eind zou hebben dan kan dat alleen betekenen dat wij met een ZWARTE economie te doen hebben dat zowat even groot, of groter, is dan de officiele en fiscaal belaste … Of niet soms?

  So something has got to give … Bijvoorbeeld dat de arbeidsmarkt … "KRAP" is, omdat nog slechts 40% van de werkenden ook echt productief bezig zijn. De rest "werkt" direct of indirect van de overheid of liggen in de vangnetten en hebben weinig zin om zich in de "vrije sector" een hartinfarst te buffelen …

Comments are closed.