Weer zo’n (h)eerlijk voorbeeld dat waneer een overheid zich met iets bemoeit, het goed fout gaat.
Wanneer een grote overheid zich er mee bemoeit, het grotelijks fout gaat.

Bewerkt artikel uit de Telegraaf:

Om onafhankelijk te zijn van het Amerikaanse GPS systeem, de basis van een nieuw route plannings systeem, dat op zich heel goed in de EU werkt en waar weinig klachten over zijn, vond de EU in de vorm van het European Space Agency (ESA) dat zij een nog beter en onafhankelijker systeem moesten gaan opzetten.
Kost een beetje (geschatte kosten bij aanvang waren 916 mio, maar zijn inmiddels opgelopen tot 3,8 miljard) maar dan heb je ook wat?
Wat dan?, want er heerst grote verwarring en gekissebis, waar het commandocentrum moet komen. En de grootste financiers tot nu toe, geven toe dat ze niet weten hoe het project ooit geld moet gaan opleveren.
Oeps, moet dat dan?, Is het niet voldoende om een groot project in gang te zetten, zonder te weten waar het toe leidt?? Nou ja dan is een navigatiesysteem natuurlijk ook een onzinnig ding: je zou verdorie ooit uit kunnen komen daar waar je het gepland had!
Maar dat is in Brusselse kringen een ondenkbare gedachte, reden te meer om van Galileo een puinhoop te maken.

Nu dan alles misgaat, mag het bedrijfsleven mee gaan doen. Het lijkt wel een herhaling van de Betuwelijn. Maar bedrijven doen niet mee als ze niet weten hoe ze hun geld terug kunnen verdienen. Gek hè?
En ook gek dat het contract voor de financiering voor de komende 20 jaar nog steeds niet getekend is, ook al zitten er inmiddels al miljarden in.
In een libertarische maatschappij zou het ondekbaar zijn dat van onterecht verkregen geld,(belastingen) er dingen gedaan werden waar geen markt voor is. Toch nog eens verder denken over dat alternatief.

11 REACTIES

 1. Hoe meer vertraging met Galileo, hoe langer het duurt alvorens km-heffing ingevoerd wordt! Wees blij dat ze niet gewoon GPS gebruikt hadden.

 2. OFF TOPIC

  gelezen in HP en internet,

  Franse rechter verbiedt uitdelen van soep met varkensvlees aan daklozen
  Submitted by copywriter on 8 January, 2007 – 23:17. Overheid

  Frankrijk, januari 2007

  De Franse Conseil d’état, de hoogste Franse administratieve rechtbank, verbiedt privé instellingen om soep met varkensvlees aan daklozen te verstrekken. De rechtbank ziet deze verstrekking als een daad van racisme omdat sommige van de daklozen joods of moslim kunnen zijn, die geen varkensvlees mogen eten. De rechtbank bepaalde tevens dat het uitdelen van deze soep de openbare orde kan bedreigen omdat het boze reacties kan uitlokken.
  De Conseil d’Etat vernietigde daarmee een eerdere beslissing van een lagere rechtbank, die het initiatief weliswaar ‘duidelijk discriminerend’ noemde, maar het niet wilde verbieden, omdat het voedsel werd aangeboden aan iedereen die om hulp vroeg.
  De politie had de uitdeling verboden omdat het verstrekken van soep met varkensvlees discriminerend zou zijn tegenover joden en moslims.
  De burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoe is van mening dat ‘dit initiatief naar xenofobie stinkt’.

  http://nieuwreligieuspeil.n

 3. [2]
  Betekent dit dat als er soep zonder varkensvlees uitgedeeld zou worden de christenen gediscrimineerd worden? Immers, zij mogen dit wel eten en het wordt hen dan om religieuze redenen onthouden.
  Zodra dat religieus gedoe om de hoek komt kijken loopt alles in de soep lijkt het wel.

 4. [1]
  "Hoe meer vertraging met Galileo, hoe langer het duurt alvorens km-heffing ingevoerd wordt!"

  Op welke informatie baseer je die uitspraak ?

  "Wees blij dat ze niet gewoon GPS gebruikt hadden"

  Dat zal ongetwijfeld gaan gebeuren als dat klootjesvolk in Den Haag vindt dat er km heffing moet komen en er geen alternatief is voor Galileo.

  De US lacht zich een ongeluk over dit "prestigeproject" van de EU, ik kan ze hier nog horen.
  Nauwkeurige positiebepaling is niet alleen voor de commerciële markt van belang, maar ook voor de militaire. Voor de aspiraties van de EU voor een EU-leger moet dit dus een flinke tegenslag zijn; afhankelijk zijn van GPS betekent dat de VS de touwtjes in handen heeft qua nauwkeurigheid van het positiebepalings-systeem.

 5. Als we toch in de EU zitten dan moet er zeker worden gekeken naar dit ruimtegedoe.
  Het is immers een platform en een platform kun je omschakelen naar een wapendragend platform.
  Als je nu ziet wat er met landen gebeurd die geen luchtoverwicht kunnen creeeren…

  De ruimte is te belangrijk als (potentiele?) machtprojector om het alleen aan politici van buiten de EU over te laten.

  Dat er ook nog directe commerciele doeleinden zijn is leuk meegenomen.

 6. [3] Frans,
  Een ding is absoluut zeker: in beide gevallen worden er veganisten en vegetariers gediscrimineerd.

 7. [5]
  Bep,
  Ik zit helemáál niet in de EU !! Ik wil er niet eens inzitten !!

  Maar goed. Met dat omschakelen bedoel je neem ik aan, dat je het voor militaire doeleinden kunt gebruiken, en dat klopt. Galileo kun je net als GPS daarvoor gebruiken. De oorsprong van GPS was militair, voor commerciele toepassingen is de nauwkeurigheid lager. De nauwkeurigste versie zogezegd is alleen voor het VS leger beschikbaar.

  Ik ben het niet eens met je uitspraken; de EU moet zichzelf opheffen en de landen van de EU moeten niet tégen de VS te werken omdat dat niet de bad guys zijn. Het heeft wat mij betreft geen enkele zin voor Europa om een wapenwedloop met de VS aan te gaan. Ik heb elders gepost wat de VS in R&D voor defensie stopt; da’s nogal zeer aanzienlijk. Elke gedachte daartoe op nationaal en EU niveau moet ik helaas ten zeerste ontraden, want
  1. het gestolen belastinggeld verdwijnt in een groot zwart gat
  2. een wedloop op dit vlak met de VS is bij voorbaat verloren
  3. een wedloop met de VS zal m.i. terecht nogal wat afkeurende reakties oproepen in de VS. Dit is koren op de molen van de protectionistische krachten in de VS.
  4. de VS zijn onze vrienden, niet onze vijanden.

  Het is dus veel beter om met de VS samen te werken en de niches op te zoeken, zodat iedereen er voordeel bij heeft.

  Ook hierbij kan ik maar één conclusie trekken: Europa stinkt en moet door de plee gespoeld worden.

 8. [2] Zi e http://anti-state.com/blog/
  en het commentaar op http://anti-state.com/forum

  " You don’t seem to understand what was happening here. They were helping people _without the proper papers_! Such evil must be stopped before it spreads. If not people will start helping people without any papers at all. Maybe even without a bureaucrat even knowing how they plan to help people or how it fits in to the larger plan. People might even help people on the spur of the moment, without any plan at all. It will be chaos, anarchy, dogs and cats living together!"

 9. [7]

  Beste Andre,

  De VS zijn wat mij betreft nu ook vrienden.
  Maar de VS spelen natuurlijk ook een verdeel en heers spel met en binnen Europa, middels o.a. (steun aan) allerlei actiegroepen en vrijheidslievende instellingen/websites 😉
  En gezien de geografie, taal- en culturele verschillen, etc, binnen Europa zie ik op korterige, middellange en zelfs langerige termijn geen reden om de vriendschap met de VS op te geven en moet behoorlijk naar hun pijpen worden gedanst.

  Als echter binnen de EU ‘alle neuzen’ dezelfde kant op zouden wijzen dan
  gaan de Amerikanen zich echt wel meer zorgen maken dan wanneer heel Socialistisch Zuid-Amerika één is.
  En terecht, me dunkt.

 10. [9] Bep,

  En waarom zijn DE US je vrienden ?

  Wat mij betreft heb ik in de US zeker vrienden (te weten de militia-movement,
  sommige libertariërs, de JBS, en andere rechtse antigovernment luitjes) maar is de US-regering net zo min mijn vriend als de Belgische,Iraanse, Noord-Koreaanse regering.

  Misschien in zoverre nuanceren dat voor de US-regering van 1783 tot 1860 ik wel sympathie had althans wanneer de Jeffersonians de bovenhand hadden.Jefferson z’n eerste presidentschap is zowat de enige
  regering in de history of mankind die ik als "goed" zou beschrijven (daarnaast heb je er nog enige "redelijk goed" en al de rest (de overgrote meerderheid) slecht tot zeer slecht (en tot die laatste reken ik zeker ook de huidige regering van GW Bush).

  Groetz,

  Cincinnatus

 11. [10]

  Cincinnatus,

  In de VS heb ik geen ‘vrienden’.
  Ik heb er 2 in Nederland.

  Maar Andre komt voor de duidelijkheid met het vrienden/vijanden beeld.
  En dan meen ik dat op de VS het woord vrienden meer van toepassing is dan het woord vijanden.
  Natuurlijk heb je gelijk wanneer je meent dat er aan mijn stukje een boel valt te nuanceren.
  Maar ik schrijf hier toch geen (open)boek?

Comments are closed.