In de strijd tegen het overgewicht wil de regering dat voortaan al het gehakt een stuk gezonder wordt. En dat houdt automatisch in dat gehakt minder vet moet worden. Het besluit komt naar aanleiding van een voorstel van gezondheidsminister Hoogervorst.

Tijdens de lange formatiedebatten met de mannetjes Bos, Balkende en de heer Rouvoet, zou menig mens wel denken: “Eindelijk zijn we een paar maanden van dat rampkabinet en die idioterie verlost en kunnen we eindelijk weer tot onzelf komen en psychische reserves aanmaken (Hamsteren!!) voor het volgende rampkabinet”. Natuurlijk een altijd een vrij fijne gedachte; even een paar maanden rust. Echter de praktijk blijkt helaas anders. De meeste doorgewinterde bemoeiachtige ambtenaren blijken namelijk een automatische piloot te hebben ontwikkeld waardoor ze, in welke situatie dan ook, een record aantal nieuwe Kafka-achtige regeltjes kunnen bedenken waar zelfs Roel van Duyn iets van zou kunnen leren.

Verzadigde vetten
Die gaat de strijd aan tegen overgewicht en ongezonde verzadigde vetten. Het maximale vetgehalte in gehakt gaat dan ook omlaag van 35 naar 25%. In mager gehakt mag voortaan nog maar maximaal 15% zitten. Dat was 20%.

Men zou natuurlijk in veel woorden kunnen berederneren waarom deze ambtenaren steeds het totpunt van idioot-heid verder opkrikken. Echter, dit zou allemaal samengevat kunnen worden in de woorden: “Waar bemoeien die mensen zich eigelijk mee??

NB: Ik vraag me af of er nu niet een illegale smokkel handel gaat ontstaan van gehaktballen met een vetgehalte van 35%.

15 REACTIES

 1. Inderdaad, idioten zijn het. Het wekt bij mij de neiging op om in plaats van één gehaktbal met het oude vetgehalte, er twéé met het nieuwe vetgehalte te nemen. Op die manier krijg ik dan relatief de helft meer vet binnen met m’n magere gehakt..

 2. Niemand die ene aflevering van de ‘keuringsdienst van waarde’ over gehakt gezien?
  Blijkt dat een groot deel van ons rundvlees uit afrika afkomstig is. Lekker mager en hartstikke scharrel. Dat vlees wordt eerst een jaar of wat in grote vriescellen opgeslagen, daarna ontdooit (het mag dan nog steeds als ‘vers’ verkocht worden), gemalen en … vermengt met extra vet. Want dat vinden wij nu eenmaal zo lekker.

 3. Economische Zake en Volksgezondheid & Milieu: opheffen die handel.

 4. Als ze het nou eens alleen voor vrouwen verplichten om minder vet gehakt te eten en ook nog verplicht 6×1,5 uur sporten per dag, dan ben ik er eigenlijk niet zo op tegen, ik houd wel van lekker afgetrainde vrouwen en vind die dikke reten van tegenwoordig maar niets…
  😀

 5. advies aan de overheid: in het vervolg de krekette en balluh en delluh , verplicht 25% kleiner laten maken, scheelt weer 25% vet.
  ( en de overheid ook meteen 25% kleiner, scheelt meteen 25% van de bloeddruk)

 6. Ik 10% vet inleveren op een gehaktbal (die ik toch nooit eet) tegen 20% ambtenaren en 50% minder ministers?
  Deal!
  Niet dat we daarmee klaar zijn natuurlijk!

  (Overigens ben ik van mening dat de EU rijp is voor eu-thanasie.)

 7. Van 35% naar 25% en van 20% naar 15%?

  Dus het vetgehalte WAS al geregeld?

 8. [7]
  Ja, het watergehalte ook, daar is een maximum aan gesteld. Resultaat: te droog vlees wordt geinjecteerd met water totaan de maximale grens. Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom uit het gehakt van bijvoorbeeld een supermarkt eerst het water gekookt moet worden alvorens het gebakken kan worden ? Welnu, dat is je antwoord. De injectiemachines worden o.a. door een bedrijf in Nederland gemaakt.
  http://www.mps-group.nl/nl/

 9. Ik ben in ieder geval blij dat de overheid dit soort maatregelen neemt. Ik, en tezamen met mij de rest van Nederland, ben namelijk niet capabel genoeg om zit soort beslissingen ("Wat eet ik?") zelf te nemen. Ook wil ik graag een wet die mij voorschrijft hoe adem te halen, dat voorkomt ook een hoop problemen.
  Zo was er meen ik in Frankrijk of Italie een burgemeester die een lokale wet had doorgedrukt, die het verbood om te sterven. Goed plan!

 10. Nou ja kijk, H. "sapiens" is inmiddels al zover doorgefokt, dat dit werelddeel druipt van zombies, die ZWEREN bij lieden als Hoogervorst en de hele Haagse en Brusselse Santekraam met alles daaromheen bij elkaar.

  Let op: de vleesprijzen zullen 10-20% stijgen, want dierlijk vet en water zijn niets waard en dienen slechts tot het voederen der armen.

  Wat mij betreft: ik eet altijd al uitsluitend VVV (vetvrij vlees).

 11. Door de stijgende welvaart op het oostelijke deel van onze wereldbol zal tzt de vleesconsumptie daar ter plaatse stijgen van 20% naar 80%.
  Vlees voor iedereen is dan niet meer aan te slepen cq te produceren en zal dan ook nog maar zeldzaam voorkomen op uw bordje. Denk dan eerder aan een prijsstijging van 300 á 400 % of zoiets.
  Een groot deel van de bevolking zal genoegen moeten nemen met kunstvlees.

 12. [8]"Ja, het watergehalte ook, daar is een maximum aan gesteld. Resultaat: te droog vlees wordt geinjecteerd met water totaan de maximale grens."

  Hoe rekbaar is die maximale grens? Af en toe heb ik een biefstukje in de pan dat onmogelijk goed, kort, te bakken is, daar het gelijk ligt te koken in het vocht dat er uitloopt.
  Bovendien word je dus ook nog eens beduveld qua prijs, want als je denkt b.v. een ons biefstuk (vlees!) te kopen, hoeveel water koop je dan?

 13. [12]
  in
  http://www.voedingscentrum…. voedselproductie/productietechnieken/tumbelen+of+injecteren.htm
  en
  http://www.voedingscentrum…. productinformatie/vlees/kwaliteit.htm

  staat enige informatie. De hoeveelheid water in kip kan blijkbaar van 10 tot 35% (!!) varieren. De percentages voor biefstuk heb ik nog niet gevonden.

  PS even de spatie uit de link deleten; moest ik erin zetten omdat de reaktie anders niet geaccepteerd wordt.

 14. [12] Dat komt omdat dat biefstukje eerst ingevroren is geweest, waardoor de celwand kapot vriest en vervolgens door de ‘vermalser’ gaat. Hierdoor wordt de celstructuur finaal naar de verdommenis geholpen, zodat die taaie ‘Greenfields’ lap in doorbakken staat eetbaar is.
  Tip: Ga naar de kleine middenstander en bestel een biefstuk die niet is ingevroren en niet door de vermalser is gegaan.
  (Dat kun je zien, dan zitten er geen puntjes en gaatjes in)

Comments are closed.