Op het artikel “De Gaskamer en God’s falen” *) ontspon zich een hevige en interessante discussie Daarbij kwam het verzoek om een poll te plaatsen voor een onderzoek naar de verhoudingen onder libertariers..
Hoewel de waarde van dergelijke polls zeer gering is, kan het toch wel aardig zijn en misschien wel een beeld geven. Mede omdat het in de discussie ook meer verklaart over het libertarisme. Vandaar de volgende poging.

—————

*) https://www.vrijspreker.nl/vs/index.php?itemid=5138

(Een probleem daarbij was te weinig tijd om uit te zoeken hoe het in één enkele poll paste!!!)

Hier toe te passen definitie:
ATHEIST zegt: ER IS GEEN GOD
LIBERTARIER streeft naar PERSOONLIJKE SOEVEREINITEIT VOOR IEDEREEN

!++47++!

!++48++!

!++49++!

!++50++!

!++51++!

!++52++!

46 REACTIES

 1. ehmm een beetje een vreemde poll, waarom niet 4 opties?

  libertarier atheist
  niet-libertarier atheist
  libertarier niet atheist
  niet liberarier niet atheist

 2. Ik heb mijn vrijheid lief en geloof niet in opperwezens.

  Of ik nu een atheistische libertarier ben zou ik niet zo een twee drie durven stellen.

  Jetze

 3. Er moet van niemand natuurlijk een poging komen om het libertarisme te koppelen met een of andere geloofsovertuiging, inbegrepen het atheïsme.

 4. Mmmm, het zou beter zijn indien iedere poller zijn antwoord zou invullen bij iedere vraag. Nu antwoorden alle libertariers ja op de eerste vraag en de niet-libertariërs antwoorden NIET op de eerste vraag. Dit geldt voor alle vragen. Alleen wie een ja-antwoord heeft voor een vraag, stemt ja. De anderen stemmen niet, in plaats van nee.

 5. [6] Dat is ook maar weer een geloofsovertuiging. Ik heb namelijk op alle vragen gestemd VOORDAT ik jouw reactie las. Overigens zou die geloofsovertuiging in jouw denken niet direct met het libertarisme gelinkt moeten worden, dus is wat je van libertariers vraagt (op alle vragen stemmen) niet een contradictie?

 6. Klopt het eigenlijk wel ? Volgens mij zitten er een heleboel grapjurken tussen die libertariers… 🙂

 7. [1] En zelfs dan is er redundancy.
  Er zit overlap in, waardoor je de betrouwbaarheid kan meten. Of er grapjurken tussen zitten, bijvoorbeeld.
  Iedereen zou alle vragen moeten beantwoorden. En inderdaad, als je 1 en 2 hebt beantwoord, volgen 3, 4, 5, en 6 logisch.

  O, ‘kmoet zelf ook nog stemmen.
  Eén stem per IP adres, webmaster…

 8. Bijna (95%?) van alle mensen die in God geloven zijn lid van 1 van de grote wereldreligies. Aangezien zo’n beetje iedere grote wereldreligie (in ieder geval zeker het christendom in de islam) de neiging heeft om mensen zich onredelijk met andere mensen te laten bemoeien, zal je daar niet veel libertariers vinden.

 9. [12] Huub, als initiator van deze Poll kun jij misschien (na voldoende stemmen/tijd) een totaal overzicht met correlaties en misschien een conclusie maken?
  Uiteraard met dank enz!!!

 10. God met hoofdletter en god met kleine letter betekent ook al weer wat anders:

  god (de ~ (m.), ~en)
  1 bovenmenselijk, machtig en aanbiddelijk wezen [bij polytheïstische volkeren] => godheid

  God (de ~ (m.))
  1 het Opperwezen, de Schepper, de Geest waardoor en waarin alles is, zoals Hij bij monotheïsten, vooral bij joden en christenen genoemd wordt => de alfa en de omega, de Allerhoogste, de Almachtige, de hemelse Vader, de Opperste Rechter, Heer, Heer der heerscharen, Onze-Lieve-Heer, Opperheer, Vader

  Zelf sluit ik de aanwezigheid van een "entiteit" niet voorshands uit…

  Mja, hoe ga ik nu met de poll om?

 11. Ik zou een onderzoek naar de verbanden tussen atheisme, libertarisme en intelligentie wel eens willen zien. Even politiek incorrect (en de hele wereld over me heen laten vallen): ik heb het vermoeden dat intelligente mensen minder geneigd zijn om authoriteit te accepteren, van een overheid of van een organisatie die beweert dat er een god is. Overigens zijn intelligente mensen ook heel goed in het logisch verklaren van iets onlogisch dat er vanaf de jeugd ingeramd is.

 12. [18] Een klein beetje internetter kan wel 100 keer stemmen. Had jij als wetenschapper toch moeten weten! (ha, ha, ha!!!) Bij deze poll gaat het overigens wel errug eenvoudig…

 13. [19] Intelligentie en het niet-accepteren van autoriteit heeft volgens mij niets met elkaar te maken.
  Spijtig misschien.
  Maar uiteraard gaat het in MIJN geval wél op 🙂

  [8] Maar daarom ben je niet minder welkom 🙂

 14. [16] ‘Mja, hoe ga ik nu met de poll om?’
  Gewoon: lezen wat er staat en antwoorden met je gevoel. Dat liegt niet namelijk 🙂

 15. "A 2006 study by researchers at the University of Minnesota involving a poll of 2,000 households in the United States found atheists to be the most distrusted of minorities, more so than Muslims, recent immigrants, gays and lesbians, and other groups. Many of the respondents associated atheism with immorality, including criminal behaviour, extreme materialism, and elitism.[2] However, the same study also reported that, “The researchers also found acceptance or rejection of atheists is related not only to personal religiosity, but also to one’s exposure to diversity, education and political orientation — with more educated, East and West Coast Americans more accepting of atheists than their Midwestern counterparts." (http://en.wikipedia.org/wik… )

  ^^

 16. [25] Het xou ook kunnen dat bij dergelijke studies (en polls!) mensen reageren die niet goed weten waar ze het over hebben:
  "Atheisten? dat zijn Anarchisten! En dat zijn boeven die met bommen werpen."

 17. [27] D’r moeten veel meer mensen stemmen, Hub.
  Kun je niet een kattebelletje plaatsen op MV, Geenstijl of zoiets, weet jij hoe dat werkt? Krijg je gelijk meer traffic 🙂

  "DE EERSTE NATIONALE VRIJE VOGELS TEST, gaan Vrijheid en Werkelijkheid samen?"
  Da’s gekleurd natuurlijk, maar dat mag met reclame. Toch?

 18. [28] Reclame maken mag, hoe meer reclame voor de Vrijspreker hoe liever.
  Je kunt gerust een reactie op andere sites zetten en een verwijzing naar de Vrijspreker er in verwerken.

  Liefst dan niet helemaal als laatste regel, want dan wordt het nogal eens verwijderd!

 19. In de eerste plaats "geloof" ik in de mens zelf en het streven naar een hoger niveau. Dat laatste is nog voor het merendeel een ver van me bed show vrees ik maar ik ‘geloof’ er wel in, in de mogelijkheid tot laat ons zeggen.

  Verder geloof ik ook in hogere machten dan diegene die we nu kennen of kunnen ervaren in oonze huidige fysieke en mentale vorm en ontwikkeling. Een god is maar een naam die op zulk een wezen of levensvorm is geplakt.

  Daar ik ook zo niet doe in hokjes denken vraag me niet om me te definieren want voor mij is dat gelijk aan het in stand houden van stilstand in vooruitgang van ons.

Comments are closed.