De Noordzeekust kan de nieuwe Rivièra worden.


De Financial Times bespreekt een analyse van de EU milieu-afdeling die de komende week door de Commissie besproken moet worden.

Daarin wordt o.a. geconcludeerd dat Noord en West Europa bijzonder gaat profiteren van de opwarming van de aarde. Veel minder doden in de koude Scandinavische landen en een bloeiende vakantie industrie langs de Rivièra-achtige Noordzeekust.
Ook de landbouw wordt veel gunstiger.

OP dit moment trekken ongeveer honderd duizend mensen voor hun vakantie naar het zuiden en besteden daar voor 100 miljard euro’s. Door de opwarming zullen meer toeristen thuis blijven en anderen naar de Noordzeestranden komen.
Ze hebben het dan over een verhoging van 3 of 2,2 graden Celsius in 2071.

Wel, met deze gunstige vooruitzichten zouden we toch wegen moeten zoeken om dat proces te versnellen. In 2071, over 65 jaar, zullen weinigen van ons daar nog van kunnen profiteren.
Bijna iedereen, en zeker alle politici, geloven dat dit proces door mensen te beïnvloeden is. En de politiek wil veel belastinggeld om het af te remmen!!
Als onze generatie er nog iets van wil profiteren, moet er net het omgekeerde gebeuren, en moet de opwarming gestimuleerd worden! Ze zijn nu op de verkeerde weg, en uit wat er lekt uit de geheime besprekingen om een nieuw Nederlands kabinet in elkaar te ritselen, blijkt dat ze nog versterkt op die verkeerde weg willen doorgaan.

Weliswaar staat in dezelfde analyse dat die opwarming ongunstig is voor de Middellandse zee gebieden. Daar zullen meer mensen eerder doodgaan en de toeristenindustrie gaan missen. Spanje, Griekenland en talie zullen daar nadeel van hebben.
Als ze tenminste niets doen. Voor de verminderde toeristen kunnen ze alternatieven ontwikkelen en voor de (te?) hoge temperaturen kunnen ze meer airconditioning installeren.

8 REACTIES

 1. Het beste idee sinds de wapenstilstand van 5 mei 1945.

  De woestijngrens zal oprukken tot het Kanaal, -en wat mij betreft tot de Belgische TAALGRENS- terwijl Vlaanderen en Nederland van een Riviera-klimaat zullen kunnen genieten. De taalgrens wordt een NATUURLIJKE grens en Brussel wordt weer Vlaams.
  Zijn we eindelijk definitief van de EU en de feodale Spaans-Franse Orangedynastie verlost.
  Hoogste tijd voor een Haagse U-bocht, derhalve.

 2. Toeristen die per persoon 1 miljoen euri verbrassen in een paar dagen? Die kunnen hier zeker goed worden gebruikt, alleen zullen de badplaatsen dan toch echt iets moeten doen aan hun DDR uitstraling (ik denk dan bijvoorbeeld aan Zandvoort, IJmuiden en Wijk aan Zee). Dit past wel in het toekomstbeeld van openlucht museum Europa waar de bevolking vooral aktief is als taxi chauffeur, klompendanser of andere figurant. Mooie baan voor de gemiddelde VMBOer.

 3. Geweldig, dan hoeven we niet meer naar Spanje, Griekenland of Turkije, maar kunnen we onze vakanties hier gewoon vieren. Geen uitstoot meer van vliegbewegingen, geen files op de Franse snelwegen, minder autokilometers, dit is precies wat de milieuorganities willen. Laat maar komen hoor het warme weer. Goed voor de landbouw en veeteelt en voor de horecaondernemers. Veel meer werkgelegenheid en welvaart.

 4. Jááá! De Betuwelijn kan rendabel gemaakt worden. Kan worden omgedoopt tot de "Noordzee Zon Expres" – om de toeloop van toeristen uit het oosten te kunnen verwerken! 🙂

 5. Als iedereen nu eens de boeken van Jan buisman leest, "duizend jaar weer wind en water" dan weet iedereen weer dat het weer zich van niets en neimand aantrekt.
  50 jaar warm 50 jaar koud en alles er tussen in.
  Als je het KNMI mag geloven breken we nu warmte records uit het begin van de 20ste eeuw. was er toen ook al broeikas effect en hoor je nu nog wel eens iets van zure regen? Nee dus!
  Vergeet die Cote dázur maar en blijf groen rooie en wite kolen telen.
  Over tien jaar breken we weer koude records!

 6. Ik denk dat onze mooie "Riviera" dan onder water ligt- kunnen we van Amsterdam een mooi duiksport locatie maken!

Comments are closed.