De Heritage Foundation en de Wall Street Journal hebben voor de 13-de keer de Index of Economic Freedom gepubliceerd.

161 landen worden beoordeeld op een tiental factoren die, in zoverre mogelijk, objectief beoordeeld worden. Bvb op belastingtarieven en eigendomsrechten.

Let wel, het gaat om ECONOMISCHE Vrijheid, los van persoonlijke vrijheden. Er blijkt dan overduidelijk dat landen met de grootste economische vrijheid, ook de hoogste welvaart hebben.
Uit de omschrijving in de Index wat er onder Economische Vrijheid wordt vertaan ***) is ook weer duidelijk te zien dat er in Nederland/België nog een boel ontbreekt aan de vrijheid. En als je dan de Persoonlijke vrijheden er nog eens bij zou tellen, dan snap je zelfs niet dat zij al op rangorde 14 en 17 uitkomen.

De Index geeft een schat van gegevens en verklaringen over elk van die landen en bepaalt hun rangorde.
De landen met de meeste vrijheid hebben niet alleen het hoogste inkomen per inwoner maar ook de laagste werkloosheid en lagere inflatie.

De conclusie is overduidelijk dat landen die de welvaart van het volk willen vergroten, de weg moeten kiezen van grotere vrijheid! Landen waarin het volk om politieke redenen onderdrukt wordt, zullen tevens meer armoede veroorzaken.
Dat is zo duidelijk uit de Index af te lezen, dat je niet begrijpt dat er politici zijn die de vrijheid van hun land willen verkleinen door het uit te leveren aan de EU.
Met deze cijfers in handen is het onmogelijk vol te houden dat overheidsingrijpen in de economische vrijheid goed is voor het volk. Stelen van de rijken om het aan de armen te geven werkt niet. In tegendeel.

Interessant is te zien dat Nederland pas op de 14-de plaats, en België op de 17-de staat.
Hong-Kong staat op 1, Verenigde Staten op 4, Ierland 7;

Hier **) volgt het lijstje van eerste17 plus enkele die we interessant achten om er bij te zetten. Tussen [ % vrijheid ]

Opvallend zijn de verschillen tussen de diverse EU-landen (die samen voor 98 % gaan bepalen wat wij in Nederland en België mogen en moeten.)

Bekijk de Index eens. U zult uw inzicht beslist kunnen verruimen.*) En wijs er zoveel mogelijk personen op als u maar kunt. Dit artikel “doorsturen” aan vrienden en bekenden is heel gemakkelijk!

——————————————-
*) Zie: www.heritage.org/research/f…

**) CountryRank [Freedom %]:
Hong Kong 1 [89.3]
Singapore 2 [85.7]
Australia 3 [82.7]
United States 4 [82.0]
New Zealand 5 [81.6]
United Kingdom 6 [81.6]
Ireland 7 [81.3]
Luxembourg 8 [79.3]
Switzerland 9 [79.1]
Canada 10 [78.7]
Chile 11 [78.3]
Estonia 12 [78.1]
Denmark 13 [77.6]
Netherlands 14 [77.1]
Iceland 15 [77.1]
Finland 16 [76.5]
Belgium 17 [74.5]

Germany 19
France 45
Romania 67 [61.3]
Turkey 83
Greece 94

————————————————–
***) What is economic freedom?

The highest form of economic freedom provides an absolute right of property ownership, fully realized freedoms of movement for labor, capital, and goods, and an absolute absence of coercion or constraint of economic liberty beyond the extent necessary for citizens to protect and maintain liberty itself. In other words, individuals are free to work, produce, consume, and invest in any way they please, and that freedom is both protected by the state and unconstrained by the state. (See Chapter 3, the Methodology.)

12 REACTIES

 1. Het initiatief is leuk, maar de index is wel sterk beinvloed door om het zacht te zeggen wat arbitraire keuzes.

  De ranglijst heeft wat rare posities. Wie kijkt hoe met scorrt ziet rare dingen. Men kijkt o.a. niet naar de hoogte van de belasting, maar de verandering van de hoogte! Dus als je 50% belasting had en naar 49 gaat is dat meer punten waard dan van 30 naar 31%.

  En men kijkt verder enkel naar het toptarief. Tja, in sommige landen vallen de meeste mensen niet onder het toptarief omdat dat pas begint bij meer dan 2x modaal. Die landen doen het dan slecht.

  Belgie bewijst bijvoorbeeld tov Nederland dat een lager toptarief moeiteloos samen kan gaan, met een hogere totale inkomstenbelasting.

  Ook is het bestaan van "chronische" aftrekposten (zoals onze hypotheekrenmteaftrek en pensioenaftrek) iets wat de effectieve tarieven tov het ruwe % beinvloed.

  Zie ook

  http://www.mises.org/fullst

  Kijk op Freetheworld.com voor alle informatie over een alternatieve index van het Fraser Institute.

 2. Dank je, Armin. Uitstekende aanvulling.
  Het is inderdaad, zoals ook eerder aangegeven, niet eenvoudig om dit echt objectief weer te geven. Het blijft een goede poging van beide instituten.
  Goed dat zij het op verschillende manieren benaderen.

  Bovendien is het bijna niet te doen om de Economische Vrijheid en de Politieke Vrijheid goed te scheiden.

  Je eigendomsrecht kan zo goed gegarandeerd zijn als maar kan (bvb in NL), maar als je met dat eigendom niet alles mag doen wat je wilt, dan is het al twijfelachtig. Het is dan zelfs niet helemaal eigendom.

  Toch blijkt dat er grote overeenkomsten in de uitkomsten zijn:
  Ook bij Fraser index:
  –1 en 2 zijn Hong-Kong en Singapoor.
  en in de buurt:
  –Belgie en Frankrijk gelijk op 24.

 3. Hong Kong 1 [89.3] (Officiele taal: Engels en Chineesschrijvend)

  Singapore 2 [85.7](Officiele taal: Engels en Chineesschrijvend)

  Australia 3 [82.7] (Officiele taal: Engels)

  United States 4 [82.0](Officiele taal: Engels)

  New Zealand 5 [81.6] (Officiele taal: Engels)

  United Kingdom 6 [81.6] (Officiele taal: Engels)

  Ireland 7 [81.3] (Officiele taal: Enge;s)

  Canada 10 [78.7] (Officiele taal: Engels)

  TOEVALLIG …??? Dachut niet.

 4. [3] Precies, vrije landen hebben de internationale handelstaal Engels als voertaal. Maar niet elk land waar Engels de voertaal is, is vrij (vb’en vind je in Afrika). Er is een verschil tussen correlatie en causaal verband.

  Toevallig? Ja en nee, ja dat Engels de internationale handelstaal is, nee dat de meest vrije landen een gemeenschappelijke voertaal hebben.

 5. Dit zou eens openingsitem moeten zijn bij het NOS journaal. Maar in plaats daarvan liever het zoveelste knullige rapport dat aantoond dat er "discriminatie" plaatsvind in Nederland. Oei wat erg

 6. de lage score van Frankrijk is erg opvallend.

  Over een half jaar komt er weer een andere index: de TOTALE belastingdruk in OESO landen. Ook erg interessant.

 7. [5] Ik heb gisteren toevallig nog ernstig gediscrimineerd toen ik Heinz Tomato Beans kocht ipv de HAK-variant. De rest van d ediscriminatie in dit land bevindt zich ongeveer ook op dit niveau. 🙂

 8. [7] Arend, voorzichtig met dergelijke bekentenissen.
  HAK zou je wel eens voor de rechter kunnen sleuren!!

 9. Ik vind het altijd vreemd dat Singapore op 2 staat. Tenslotte mag je in Singapore niet eens een kauwgommetje kauwen. Bij bezit van 20 gram heroine wordt je ter dood veroordeeld. Dat zijn toch geen overheidsinvloeden die alleen noodzakelijk zijn voor het beschermen van de rechten van de burger.

 10. In Singapore houdt men zich bezig met … NATION BUILDING … en het opvoeden van de mensen. In de kraakheldere metro staat een boete van duizend Singdollars op niet doorspoelen van het toilet. In Nederland is men doende met retroprogessie en het SLOPEN van land en volk. Nog even en iedereen is weer anafalbeet.

  Waarom je over hun druk gemaakt …?

 11. [3] [4] Inderdaad is het de Angelsaksische wereld die het meest vrije is. Niet toevallig is het oorspronkelijk liberalisme ontstaan in Engeland en Schotland, en is het latere unieke allergrootste libertarische project uit de wereldgeschiedenis, de Verenigde Staten, ontsproten aan Engelse breinen.
  Thatcher en Reagan, de laatste exponenten van de neoliberale heropleving in de eighties, niet toevallig beide Angelsaksisch.
  Interessant is dit kaartje van George Orwell’s wereld in 1984:
  http://strangemaps.wordpres

 12. [10] het gaat er alleen om bij deze index of er vrijheid is ergens. Dat lijkt me in Singapore niet het geval. Een spoorbedrijf mag trouwens ook in een vrije samenleving besluiten om hoge boetes op te leggen voor het niet doortrekken van de toiletten. Het is hun bedrijf en dan gelden er hun regels. Als klanten vrij kiezen voor vervoer per trein, moeten ze zich aan de regels van het spoorbedrijf houden.

Comments are closed.