Er is een schilderij van Rembrandt te koop. Eén van zijn beroemdste. “Een hoogtepunt uit het oeuvre van Rembrandt”.

Een schilderij van Catherina Hoogsaet.

Als je nog ergens een slordige 50 miljoen euro hebt liggen, en je weet niet goed wat daarmee te doen, moet je het beslist kopen. Blijkt een goede geldbelegging te zijn.

Wel vlug, want de Nederlandse overheid kan het net voor je neus wegkopen.

De overheid wil het wel kopen. Uiteraard met behulp van belastinggeld.
En daar zijn we nu helemaal tegen!
Zie daarvoor ook onze stukjes over de “Victory, Boogie Woogie”.
De overheid moet verboden worden om belastinggeld aan “kunst” uit te geven.
Sterker nog, de overheid moet helemaal verboden worden om zich met kunst te bemoeien. Laat de burger zelf uitmaken welke schilderijen hij wil kopen en wat hij met zijn geld wil doen.

15 REACTIES

 1. Verdomme, ik voel de bui al hangen.
  Extra flitspalen om de Rembrandt met mijn geld te kunnen financieren. Naar wegenonderhoud lijkt de snelheidsbelasting immers niet te gaan.

 2. Hub,
  Vind je eigenlijk ook niet, dat de schilderijen in het Rijksmuseum maar beter in de uitverkoop zouden kunnen worden gezet, waarna het Rijks kan worden gesloten ?
  Of zou er een koper voor te vinden zijn, een soort Berezowski of zo, die er een prettig prijsje voor over heeft ?
  Wat denk je ?
  Groet,
  SpyNose.

 3. Laat Robert Noortman nu net even te vlug zijn dood gegaan. Wat heel jammer is voor zijn derde vrouw Angelique … Want als er iemand is die WEEEET wat daar aan is te verdienen dan is hij dat wel … (http://www.nytimes.com/2007…)

 4. De Nederlandse overheid moet het kopen, want het kost ons niks.
  Het kan namelijk helemaal uit de staatsschuld gefinancieerd worden en nadat het schilderij in ons bezit is, kan je waarde weer wegstrepen tegenover de staatsschuld.
  Per Saldo dus nul euro…

 5. [2] Denk dat een Disneyworld of de gasten in Las Vegas (zoals Steve Wynn)wel belangstelling zullen hebben. En de laatste zet zomaar een copiteje van de "Rijks" voor in de woesttijn neer …

  Anderzijds moet Europa het uiteindelijk ZELF van dit soort attracties hebben wanneer het strax nog slechts van de (Aziatische) touristen moet hebben en iedereen hier in de vangnetten ligt weg te kwijnen. Of niet soms?

 6. [5] Yaaa … YAAAA … theoretisch kost ook niks als men zijn eigen uitwerpselen consumeert …

  Helaas kan men niet van zichzelf "lenen" …

 7. [5] Leuk idee Dennis.
  Dat opent allerlei mogelijkheden.
  Laat de staat (met vergroting van de staatsschuld) enorme hoeveelheden voedsel kopen.
  Kost ons niks!
  De staat deelt dat dan aan ons allen uit, en heel Nederland kan gratis eten. Kost ons niks!
  En dan kan de staat al haar andere yuitgaven ook nog uit die staatsschuld betalen, en dan hoeven wij geen belasting meer te betalen.
  En Nederland wordt het paradijs op aarde.

 8. [5] Ik ga mijn nieuwe auto ook financieren met mijn schulden, de bank was hartstikke blij toen ik met dat geniale idee bij hen aankwam! Bedankt voor de tip Dennis!

 9. [11] Zat ik ook aan te denken als reactie. Echter bezit jij de bank niet, en kan jij de voorwaarden van je bank niet eenzijdig naar jou wensen bepalen. De overheid kan dat wel in dezen. Daarin heeft Dennis dan weer een punt.

 10. [8] Dennis bedoelt dat een schilderij geen afschrijvingskosten heeft, en eten wel

 11. [11] Een auto heeft ook hoge afschrijvingskosten in de eerste drie jaar, terwijl een schilderij waarschijnlijk apprecieert.

 12. This snipped of information is really funny and very much fits in the overall use of money. My community is bankrupt by now – they decided that it was oh so necessary to restore a historical building; and yes they had to spend money for this and that. By now Heidenrod is bankrupt and my community asked the state government to pitch in more money so they can even incur more debt. The delicate point with that historical building is that the person who initiated its restauration was a member of the FDP (much like the dutch VVD), which I left for that and other reasons.

Comments are closed.