De Libische overheid gaat 400.000
ambtenaren ontslaan. Meer dan een
derde van het personeel gaat de laan
uit om de particuliere sector te
stimuleren en te bezuinigen op de
overheidsuitgaven.
Baghdadi Mahmudi, de Libische
minister president, vertelde het
parlement dat de omvang van het
ambtenarenapparaat excessief
was geworden.

Het overbodige personeel zou drie jaarsalarissen of een lening ontvangen om hun eigen zaak te kunnen starten. Hiermee wil Mahmudi de privésector aanmoedigen om goederen te produceren en zodoende te concurreren met buitenlandse import.

En wat zegt kolonel Moammar Ghadaffi in zijn manifest ‘Het Groene Boek’ ?
‘Politieke strijd die resulteert in de overwinning van een kandidaat met, bijvoorbeeld, 51% van de stemmen, leidt tot een dictatoriaal overheidslichaam vermomd als democratie. Want 49% van het electoraat wordt geregeerd door een overheid waar ze niet voor stemden maar dat hen wordt opgelegd. Dat is een dictatuur.’

Schrappen van ambtenaren, de dwang der democratie….wordt Libië een libertarisch paradijs ? Moeten wij ons heil zoeken in Tripoli ?

Officieel heet Libië ‘de grote socialistische volksgemeenschap der Libisch-Arabische Jamahiriya’, Jamahiriya staat voor ‘staat voor de massa’. Met zo’n titel weet je meestal wel genoeg.
Ghadaffi greep de macht via een coup in 1969 en begon met wat hij noemde ‘directe democratie’. De macht is in handen van verschillende volksraden, in de praktijk heerst Ghadaffi over zijn 5,8 miljoen onderdanen. Op het oprichten van een politieke partij staat de doodstraf want verkiezingen zouden de directe democratie vernietigen.
Eén op de zes personen werkt voor de Mukhabarat, de geheime dienst. Volgens de mediarechtenorganisatie “Reporters without borders” is persvrijheid praktisch niet aanwezig in Libië. De staat bezit en controleert alle media.

Libië heeft aanzienlijke olie- en gasreserves, ontdekt in 1959. In de periode 1975 – 1986 gebruikte Ghadaffi deze inkomsten om een breed scala aan militante groeperingen (o.a. IRA, PLO) te ondersteunen. Ook probeerde hij een gemeenschap van Arabische staten op te richten. Toen dit niet van de grond kwam, richtte hij zich in 1990 tot Afrika en stelde een Verenigde Staten van Afrika voor.
De laatste jaren voert Libië een gematigder koers. Tripoli nam de verantwoordelijkheid voor de bom in het PanAm vliegtuig dat op het Schotse plaatsje Lockerbie stortte. Dat resulteerde in opheffing van VN sancties.

Kolonel Ghadaffi, zijn zoon Seif el-Islam loopt zich warm als opvolger, bekritiseerde regelmatig zijn eigen regering dat het land te afhankelijk was van olie en import.

Bovengenoemd massa-ontslag moet dan ook meer in de persoonlijke voorkeur van De Leider van de Revolutie gezocht worden dan in een plotselinge libertarische ommezwaai.

6 REACTIES

 1. Door een militaire coup kwam Khadaffi in 1969 aan de macht. Hij introduceerde een islamitische vorm van socialisme en nationaliseerde alle productiemiddelen zonder enige schadeloosstelling.

  https://www.cia.gov/cia/pub

  Libye is het ideale voorbeeld voor de EU als het gaat om de staatsvorm: een tribale socialistische moslimstaat met een centraal gezag in Brussel.

 2. [1] SpyNose,

  Ik bol het binnen een paar maanden hier af…remember ?

  En waar ging bibi naartoe ?

  Juist, naar de Moslim-wereld 🙂

  Let op wat ik je zeg : nog ff en het is daar zowel persoonlijk als economisch een stuk vrijer dan in het door de cultural marxists verrotte Europa.

  Groetz,

  Cincinnatus

 3. [2] Idd. Ikzelf denk soms wel eens dat dankzij de islamisering Europa het cultuurmarxisme zal kunnen kwijtraken.

  Voorts: Indien Kadhaffi Pinochet heeft ontdekt (lees ik dat tussen de regels?) dan is het voor Libië nog niet te laat.

 4. In de Index of Economic Freedom 2007 staat Libie net boven Cuba en N-Korea.

 5. [4] Bud,

  M’n autoverzekering loopt af op 16/4 en ik ga ze in België niet meer verlengen 🙂

  Waar dan wel, hou ik tot die tijd nog ff voor mezelf.

  Groetz,

  Cincinnatus

Comments are closed.