Sedert 1 januari 2007 is Duitsland EU-voorzitter. De voormalige DDR-politica Angela Kasner (Hamburg, 1954) kent het klappen van de zweep. Ofschoon zij afkomstig is uit een protestants religieus gezin, ontving zij een beta-opleiding en promoveerde in 1986 in de natuurkunde aan de Universiteit van Leipzig.
Als bondskanselier van het voorzittende land zal zij dit halfjaar een hoofdrol spelen bij de herzieningsoperatie van de EU-grondwet, die volgens sommige Duitse en andere Eurofiele politici in de tweede helft 2008 zou moeten worden ingevoerd.

Wie is Angela Merkel ?
Angela Kasner huwt in 1977 met de fysicus Ulrich Merkel van wie zij in 1982 scheidt. Zij behoudt echter de naam Merkel.
Ondanks haar tweede huwelijk (1998) met de Berlijnse hoogleraar scheikunde Joachim Sauer blijft Angela kinderloos. Na haar universitaire carriere wordt zij in 1989 politiek actief door haar toetreding tot de DDR-burgerbeweging “Democratischer Aufbruch”. Na “die Wende” verwerft zij als afgevaardigde van de deelstaat Mecklenburg – Vor-Pommern een zetel in de Bondsdag en maakt zij als beschermelinge van bondskanselier Helmut Kohl carriere in de CDU. Zij overleeft de politieke schandalen rond Kohl en Wolfgang Schauble van wie zij zich uitdrukkelijk distantieert en wordt in 2000 met overweldigende meerderheid op het partijcongres in Essen tot nieuwe CDU-partijvoorzitter gekozen.

Debat over de EU-grondwet herleeft
In maart 2007 staat de viering van de 50-jarige verjaardag van het Verdrag van Rome op het programma en in dat kader wil de EU een actieplan lanceren. Intussen begint het politieke debat op stoom te komen, nu diverse politici zich opnieuw beginnen te roeren
– De Duitse EU-ambassadeur Wilhelm Schönfelder wil nog vóór eind 2007 een bijgesteld verdrag aangenomen zien te krijgen op een intergouvernementele conferentie (IGC);
– De Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy wil een mini-verdrag, maar in april zijn er presidentsverkiezingen en de kansen van de socialistische kandidaat Segolene Royals zijn niet onaanzienlijk;
– Angela Merkel wil veel van het oorspronkelijke verdrag overeind houden;
– De Britse Minister van EU-zaken Geoff Hoon zei in een interview in The Financial Times, dat het VK geen referendum nodig heeft “over gedetailleerde processen van de EU”, (wat dat ook moge betekenen, SN).
Dat zou kunnen betekenen, dat de opvolger van Tony Blair, Gordon Brown, na de verkiezingen zou kunnen worden verlost van deze molensteen;
– De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Günther Verheugen zei op 3 januari 2007, dat EU-lidstaten beter een plaatsvervangend Eurocommissaris zouden kunnen aanwijzen dan een officieel volwaardige commissaris met een mini-portefeuille;
– Polen heeft al laten weten, dat het niets in dat voorstel ziet;
– Spanje en Luxemburg roepen deze maand een conferentie van ja-stemmers bijeen, terwijl Bot en Balkenende hun lesje (voorlopig ?) wel blijken te hebben geleerd. Ze mijden dit debat en maken geen haast. Ook demissionair minister van BZK Atzo Nicolai, die vorig jaar een eigen volkstelling hield, is tegen een verrijzenis van de grondwet.

Kortom: er is keet in de EU-keet.

Twee agenda’s
Het Duitse EU-voorzitterschap bestaat uit twee verschillende agenda’s:
1. een “werkprogramma” voor de federale overheid voor het eerste halfjaar 2007

2. een “teamprogramma” van 18 maanden in samenwerking met de toekomstige twee voorzittende landen: Portugal en Slovenie, het zogenaamde “Trioprogramma”

De bedoeling van het Trioprogramma is grotere continuïteit aan het EU-voorzitterschap te verlenen. De belangrijkste prioriteiten voor de komende 18 maanden zijn:
1. De herziening van het grondwettelijk verdrag
2. Consolidatie van de uitbreiding van de EU met nieuwe lidstaten, uitbreiding van het Schengen-gebied en vergroting van de Eurozone.

Het valt op, dat het 69 pagina’s tellende document slechts 1x het woord Turkije vermeldt (pag. 18).

Duitsland: Voorzitter G8
Toevallig zit Duitsland dit halfjaar niet alleen de EU voor, maar ook de G8, die van 6 t/m 8 juni in Heiligendamm (Mecklenburg – Vor-Pommern) zal plaatsvinden.

Daar zal het gaan over:
– achterblijvende groei van Europese en Japanse economie
– stabilisatie en transparantie van de financiele markten
– bevordering van de investeringsvrijheid door de G8 en verbetering van globale investeringscondities
– centraal belang van innovatie in kennis-economieen en bescherming van innovatie tegen merkinbreuk
– duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, energie-efficiency, inspanningen tegen klimaatverandering en het Kyoto-proces.
– Uitbreiding van de relaties van de G8 met Afrika inde vorm van een “partnership for reform”: aanmoediging van private investeringen, versterking van de infrastructuur, vermindering van corruptie, verbetering van de gezondheidszorg en de strijd tegen AIDS.

Het standpunt van de Vrijspreker omtrent de EU en Kyoto is bekend (zie de buttons “EU” en Milieu). De Vrijspreker zal daarom de Duitse activiteiten dit halfjaar extra in de gaten houden.

8 REACTIES

 1. Uitstekend overzicht Spynose.
  Het geeft duidelijk aan waar de interne moeilijkheden bij de politici zitten.

  We moeten ons daar niet door gerust laten stellen. Practisch alle politici willen doorgaan en versterken van de EU. (Overal waar hun eigen macht in de toekomst ook kan toenemen).

  Het is moeilijk te beoordelen, maar ik krijg de indruk in de pers en media en politiek en ook wel in de reacties op EU-stukjes van de Vrijspreker, dat er t.o.v. de EU te veel indolentie is.

  Is het zo dat "men" het toch niet ziet zitten? Of denkt men dat men er toch niets aan kan doen?
  Of zie ik het verkeerd?

 2. [1] Hub,
  Dat zie je goed, volgens mij.
  Het enige dat de Vrijspreker er m.i. aan kan doen is zoveel mogelijk hameren op wat er gebeurt en wat dat betekent. Er gebeurt bijna elke dag wat (zie de agenda’s achter de weblinks). Vandaag wordt er vergaderd over het gemeenschappelijk energiebeleid.
  Zo zitten bedrijfsleven en politici op elkaar te wachten, tot de knoop door de politici van de grote lidstaten wordt doorgehakt. Zonder de EU had het bedrijfsleven al lang in de verdere ontwikkeling van de energiesector geinvesteerd en had de concurrentie zijn werk al gedaan. Maar de politici hebben jarenlang die marktontwikkelingen tegengehouden. En nu zijn de Europese landen nog steeds afhankelijk van de Arabische landen en Rusland.
  SpyNose

 3. [2] Vervolg:
  Die Merkel is zeer ambitieus en weet precies, wat ze wil. Opgegroeid in de DDR weet ze precies wat machtspolitiek en corruptie zijn en hoe je ermee omgaat.

  Ze heeft al getoond haar pappenheimers te kennen, ze bereid alles uitstekend voor en slaat op het juiste moment toe.

  Zo dreigt ze de dwarsliggers, Frankrijk en Nederland "om" te krijgen.

  Vooral als die IGC doorgaat, is het gauw gebeurd. Ik voorzie dan het volgende scenario:

  1. De flip-flop christendemocraat Balkenende is een peuleschil. Dat zagen we eerder met die grondwet al en ook met Turkije.

  2. Sarkozy, die een beperkt verdrag voorstaat, zal het wellicht niet halen, want de Franse socialisten, die destijds immers Kohl gesteund hebben, zouden daarvoor wel eens een tegenprestatie van Merkel kunnen vragen.
  Als ze daarop ingaat, kan dat de druppel zijn die de Franse socialisten aan de macht brengt.

  Als tegenprestatie zal Merkel hen op haar beurt vragen de EU-grondwet te steunen.

  In dat geval valt te vrezen, dat Frankrijk eind 2007 op de IGC ook al voor de bijl gaat.

  3. Mede gezien de uitlatingen van Groot-Brittannie zal geen land zich meer aan een referendum willen branden.

  Aldus dreigen wij in 2008 met een vette EU-grondwet met een dikke socialistische paragraaf te worden opgescheept.

 4. Eu goed voor de Vrede?
  Ik vind het meer en meer een dreiging.
  en de haat groeien alleen maar door problemen die ik dagelijks onder vind en wat goed was is nu slecht
  En draai maar om een ding Geld en dat is nog niet alles de manier waarop als je me voor jou op een legaal manier kapot kan maken doen ze dat.

  Zie maar naar mensen die ontslag krijgen voor een pool ,geen werk geen inkomen hup het uit huis gezin en al.
  En dan over Zielige Illegalen propagandeerden en de simpele kudde loopt er achter aan en je bent vergeten dankjewel Eu zo is en niet anders.

  En wat nou vrij verkeer over grenzen! zo mocht je toen je paspoort laten zien voor de invoering Eu, en nu met de Eu mag je 60Eu betalen om België binnen te komen….

  Wat ik ook raar vind Is dat nuts b.v’s
  Via de belasting in het verleden werd betaald.maar nu met privatisering hun zelfstanding zijn,dan zou je toch minder belasting moeten betalen? waarom gebeurd dat niet?

  Een milkshake machine koop je een keer in je leven,nu Eu en Verhuizing van Bvs
  Koop je nu een milkshake machine 100 keer in je leven,het trilt meer maak herrie,verbruikt meer stroom,goed koper plastic met kanker verwekenden stoffen
  Maar het is iets goed koper,maar je koop hem wel 99 meer in je leven.Slecht voor de natuur .

  Goed hey. Eu het is een dodelijke clubje wis je dat giftige stoffen die hier verboden waren weer in gevoerd mogen worden?

 5. Dat de Eu veel geld kost,dat weten we.
  Maar als ik hoor welk land dan ook.
  Eu per uur kost of beter gezegt per Seconde.
  Vraag ik me af,dat de Eu meer geld binnen krijgt dat wordt beweert,en tig meer uit geeft dan wordt gezegt…
  Ik vraag me af,dat ander mensen hier op forum ook zo denken?
  Grts.

Comments are closed.