Ik heb zojuist even wat schaatsen bekeken en voor de zoveelste keer werd ik geconfronteerd met het feit dat de staat/NOS een uiterst slechte verliezer is.


Onder in beeld verscheen een balkje waarop de scores van de Nederlandse voetbalcompetitie verschenen. Een rotstreek omdat de Mol zijn Pulpa een smak geld heeft mogen neerleggen om de samenvattingen uit te zenden aan het eind van de middag. Door de scores duidelijk in beeld te laten verschijnen verpest de NOS het voor mensen die ’s avonds naar Pulpa willen kijken en dus de scores nog niet willen weten.

Vanzelfsprekend lijkt dat ik spoken zou zien en dat ze simpelweg de scores vertonen zonder enig bijbedoeling. Toch denk ik van niet, elke zondag dat ik NOS kijk worden de scores erin gesneaked, onaangekondigd verschijnen ze groot in beeld of de presentator meld even wat er gespeeld is. Als dit nu altijd zo was geweest dan zou ik misschien nog wel paranoide zijn, het is alleen zo dat ik me nog heel goed kan herrinneren dat de NOS veel diskreter omging met de gespeelde wedstrijden, de kijker kreeg altijd de kans weg te zappen.

Ja, ik kan er ook voor kiezen niet naar de NOS te kijken en dat zal ik ook zeker doen maar dat de NOS een slechte verliezer is mag duidelijk zijn.

12 REACTIES

 1. Het doel van een nieuwsprogramma is toch om nieuws te verspreiden? Wat is het probleem precies?

  "Er is een vliegtuigongeluk geweest in Zimbabwe, maar we vertellen u nog niet hoeveel doden er zijn om het lekker spannend te houden!"

 2. Niets nieuws onder de zon hoor. Dat deed de NOS ook al toen ze zelf nog de uitzendrechten had. Ik vind het juist wel fijn. Dan hoef ik niet naar dat dramatische ‘De Wedstrijden’ te kijken om achter de uitslagen te komen.

 3. "Door de scores duidelijk in beeld te laten verschijnen verpest de NOS het voor mensen die ’s avonds naar Pulpa willen kijken en dus de scores nog niet willen weten."

  Call me stupid, maar dat mensen de scores niet willen weten voordat ze de samenvatting hebben gezien heb ik nooit echt begrepen. Als de wedstrijd(en) je echt boeien dan heb je allang op teletekst de score gevolgd, radio geluisterd, of… maar dat is misschien helemaal gek: in het stadion gezeten…

  Kan btw voor dit soort stukjes niet de categorie "burgerlijke binnenbrandjes" in het leven worden geroepen? Wil er best voor betalen het een en ander uit deze site te filteren voor mezelf. Onaangekondigd!! 😉

 4. [3] er werd toch even gewaarschuwd, hoor zodat men de gelegeheid kreeg om weg te zappen.

  [4] als je de uitslagen weet heeft het geen nut meer om twee uur lang de samenvattingen te kijken, de spanning is er gewoon af.

 5. [5] Ik zie de spanning an sich niet van samenvattingen kijken, maar zoals gezegd kan dat aan mij liggen.

  RTLNieuws zendt overigens ook sinds jaar en dag de uitslagen uit (geen beelden natuurlijk) van de Eredivisie. Overigens meen ik me te herinneren dat toen de NOS net de rechten kwijt (of zelfs toen ze ze nog hadden) was ze de uitslagen wel aankondigden. Nu is dat alweer zo’n paar jaar gemeengoed, dus kun je als voetballiefhebber weten dat de NOS het nu niet meer aankondigt.

 6. [7] niemand kijkt naar de uitzending van een reeds gepeelde wedstrijd waar de uitslag van bekend is en dat geldt ook voor samenvattingen. Wij zijn echte voetballiefhebbers, aanhangers van AZ uiteraard, en gaan er iedere zondagavond voor zitten om de samenvattingen te bekijken. Hoe heeft AZ gespeeld, hoe hebben de concurrenten het gedaan etc, dat ontwikkeld zich gedurende de uitzending en dat is juist de spanning: aan het einde van de samenvattingen heb je in het klein de hele competitie bijgewoond en dat wordt nu verpest door de NOS omdat ze opeens onverwacht de uitslagen voortijdig bekend maken iets wat ze vroeger toen zij de rechten hadden echt niet deden zonder het aan te kondigen omdat anders niemand naar Studio Sport had gekeken.

 7. En de oplossing is simpel. Geen soepsidie meer voor de NOS en trawanten. Dat gaat grofweg zo’n 40 Euri’s per persoon aan lastenverlichting opleveren, nog afgezien van de beschikbaarheid voor marktpartijen van mensen die op zoek moeten naar een nieuwe "uitdaging" dientengevolge.

 8. De NOS zou natuurlijk ook een balkje in beeld kunnen brengen: De Uitslagen van de Eredivisie zijn vanaf NU te vinden op Teletext pagina 650.
  Probleem opgelost, mensen die het wél willen weten kijken even op teletext, mensen die inderdaad de samenvatting willen afwachten die kijken niet op Teletext. Maar goed, de NOS is inderdaad een slechte verliezer. Zo slecht dat ze, nadat ze de Nederlandse rechten kwijtraakten, voor héél veel geld de Britse rechten maar hebben gekocht. Welk nationaal belang daar mee gemoeid was, zodat het uitgeven van miljoenen belastinggeld gerechtvaardigd kon worden, is mij nog steeds een raadsel.

 9. Het is een slecht spel, waar geen verliezer is. De NOS moet gewoon in zijn geheel verdwijnen, samen met de publieke omroepen. Kost teveel geld voor wat ze presteren. Allemaal belasting geld wat over de balk wordt gegooid. Laat de anderen het maar doen, kost de belasting betaler niets, en als je het niet bevalt, rechts bovenaan de afstandbediening zit een rode knop.

 10. [11] er is wel een verliezer, namelijk ik en de winnaars zijn al die parasieten die een dik betaald staatsbaantje bezetten bij de staatsomroep

Comments are closed.