Sinds een paar weken is Nederland
een opinieweekblad rijker: Opinio.
Het 16 pagina tellende roze blad
zonder foto’s en advertenties wordt
gefinancieerd door Roel Pieper.
Pieper steekt er het komende jaar
zeker één miljoen euro in.
Laten wij, in navolging van Opzij,
Opinio eens langs de libertarische
meetlat leggen.

Het blad wordt gemaakt onder leiding van oud-Trouw redacteur Jaffe Vink en oud-directeur van de Groene Amsterdammer Huub Schreurs. Het blad heeft geen advertentie-inkomsten maar moet het hebben van abonnee’s en geldschieter Pieper.
Internetentrepreneur Pieper heeft de nodige websites maar mist content. Middels Opinio wil hij betaalde bezoekers naar internet trekken.

Opinio begon met de slogan ‘links en conservatief’. Hoewel links en conservatief beter bij elkaar past dan links Nederland zelf denkt – het hedendaagse linkse gedachtengoed kenmerkt zich door een nostalgisch verlangen naar vervlogen tijden – is het een merkwaardige pay off voor een weekblad.
Laten we de inhoud van de Opinio van deze week eens bekijken. Op de voorkant drie raadselachtige koppen: Fiasco in Irak: onvoorstelbaar, De zeespiegel van Tuvalu en Een open brief aan M. Vasalis.
Binnen volgen vijf korte stukken waaronder een aardige bespiegeling van Machteld Allan over de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid die het volk indeelt in ‘massaatjes’. Verder door andere schrijvers aandacht voor ambachtelijk onderwijs, kunstvervalsing, Plato versus de kabinetsformatie en Antoine Bodar over de Europese grondwet.
Pagina 4 en 5 geeft een goed stuk van Salomon Kroonenberg over de gekte van het klimaatdenken en het rapport van het Intergovernmental Panel for Climate Change (IPCC) in het bijzonder.
Op pagina 6 een stuk over een foute Poolse aartsbisschop en een analyse of links, rechts of extreem-links aan de winnende hand is in Latijns-Amerika.
Pagina 7 t/m 9 is ingeruimd voor een loftrompet op dichteres M. Vasalis, erg lang en niet bijzonder boeiend net als de poeziekeuze van Henny ‘Doe Maar’ Vrienten.
Op pagina 10 t/m 13 schetst Midden-Oosten expert Reuel Marc Gerecht het schrikbeeld van een Irak zonder Amerikanen. Evenwichtig en interessant stuk.
Een briefwisseling over conservatisme tussen Benno Barnard en Derk Jan Eppink gevolgd door een gesprek over mannelijkheid tussen een hoogleraar politieke filosofie en een Deense docent literatuurwetenschappen. Beiden in de sfeer persoonlijke welles/nietes dingetjes. Opinio eindigt met een stuk van Ayaan Hirsi Ali over haar belevenissen in de VS en de kwestie Irak/Iran.

De pluspunten van Opinio? Allereerst het idee om een krant te gebruiken om webbezoekers te trekken terwijl het tot dan toe andersom was. Dan het durfkapitaal, geen bank of grote uitgeverij zou hier geld aan besteedt hebben. Roel Pieper neemt de gok en zet zijn geld in, hulde voor dit privé initiatief ! Vervolgens het gezond verstand dat ik in pakweg een derde van de artikelen tegenkwam.

De minpunten van Opinio: het culturele deel is nietszeggend en draagt niet bij tot het geheel. Het ontbreken van foto’s en advertenties kan het blad financieel opbreken en tenslotte boeit de helft van de schrijvers mij niet.

Samengevat geef ik Opinio een 7 op de libertarische meetlat. Mijn tip voor het weekblad: schrap de cultuur en vervang dit door techniek en geldzaken.

http://www.opinio.nu

12 REACTIES

 1. Ah eindelijk een topic waar ik dit eens kan spammen:
  "In mijn boek beschrijf ik de opstanding van de profeet Mohammed in de openbare bibliotheek van New York. Mohammed ziet de macht van het Amerikaanse imperium, en hij denkt dat dat wel het werk van zijn volgelingen moet zijn. Maar nee, zijn volgelingen verkeren in een catastrofale toestand. Triest als hij daarover is, gaat Mohammed vervolgens in debat met drie filosofen: met John Stuart Mill spreekt hij over de positie van de vrouw, met Friedrich Hayek over de relatie tussen individu en gemeenschap, en Karl Popper houdt hem voor dat het islamitische gedachtegoed een bedreiging is voor het ideaal van de open samenleving."

  Mevrouw is al aardig opgedroogd qua socialistisch democratische denkbeelden. Misschien kan de staat der Nederlanden een stukje manhattan leasen tbv de verrijking van onze politici. Een soort intellectueel Guantanamo. 🙂

 2. Goed initiatief van de ijdele filanthroop Piepers. Mag ik wel. Zou Pamela niet ook een duit in het zakje willen doen ? Die is nog vrij, begreep ik.
  Waarom hij trouwens geen kunstredacteur als beleggingsgoeroe inhuurt, mag Joost weten.

 3. Onderschat Pieper NIET. Want hij pleegt, volgens mij, slechts een marketing probe-je. Want wat hij naar mijn gevoel aan het aftasten is, heeft dunktme meer te doen met of hij hier, en eventueel hoe, het ooit tot onderkoninkje kan maken … zonder het (voor hem) dissastreuze politieke pachterspad te moeten bewandelen. Filantroop … mijn voet dus …

  Pseudo-cultuur is een mogelijke alternatief. Vooral omdat het, niet zo toevallig, ook een van de zeer weinige hoekjes is waar het prinselijke broedsel van TrickyTrixie zich met geveinsde waardigheid zouden kunnen ophouden.

  Een Pamela Hemelrijk zou daar zeker niet op haar plaats zijn, vooral wanneer Mabel zich daar nog ooit laat zien.

  Want Pamela kan, in mijn optiek, beter asap (as soon as possible) haar ouvre aan columns bundelen en uitgeven, nu het in de risiduele Fortuyn slipstroom nog enige marktwaarde heeft.

 4. Eens met reactie 3. No free lunch… Incompatibilité d’humeur… enzo.
  Alleen begrijp ik niet, wat ACP precies bedoelt met zijn 2e alinea.

 5. [4] Pieper ZOEKT, volgens mij, een marktopening voor zich zelf … waar hij een big shot kan zijn.

  Eerder waren het de luchtvaartjongens, die dank zij het enige "talent" (behalve het vreemd gaan) van Berhard … die erin slaagde min of meer "close" tot de monarchie te komen. Of niet soms?

  Volgens mij gelooft Pieper nog heilig in de monarchie, danwel dat het een belangrijke sjosjiale rol zal blijven spelen. En hij zoekt "toenadering" via culturele pretenties, al wetend dat het nog zowat de enige refuge zal zijn voor wezenlijk INCOMPETENTEN zoals het kwartet van Ranja"prinsen" (en hun aanhang) dat zijn.

  Pieper probeert het dus met cultureel getinte politiek … subsidair met politiek getinte "cultuur".

 6. [3] [5] Zuurpruim en speculant (te dicht in de buurt van een Volkskrant geweest vandaag?)!

  Inhoudelijk is Opinio zo erg nog niet, geef ’t een kans.

 7. [6] De positivo in mij zegt: je hebt gelijk. Echter, in aanmerking nemende wat Pieper tot dusverre heeft uitgevreten klinkt dit hele verhaal wel erg ‘out of character’ en is dus verdacht. Ik ben geneigd met ACP mee te gaan, alhoewel misschien helemaal.

 8. [7] "alhoewel misschien helemaal" moet zijn "alhoewel misschien niet helemaal"

 9. Voorlopig krijgt Pieper van mij het voordeel van de twijfel. Maar let op rechtsliberalen, Ik meen mij te herinneren dat hij voor volledig vrije immigratie is net als ik dat ook ben.

 10. Opinio van Piepers wordt misschien wel net zo’n knaller als Talpa van John de Mol. Beiden doen, bij mij althans, hetzelfde alarmbelletje rinkelen.

  Sorry, zal wel aan mij liggen. Maar je moet m.i. in Nederland helemaal niets meer investeren. Of wel soms ?

 11. [10]
  "Maar je moet m.i. in Nederland helemaal niets meer investeren. Of wel soms ?"

  Nee, tenzij het een essentieel (=onvervangbaar) onderdeel is van bijvoorbeeld een internationale strategie dan wel een andere strategie. Sterker nog, je moet m.i. niet alleen niet in NL investeren, je moet ook niets in andere landen van de EuSSR investeren (behalve Cyprus eventueel).

  Kwam vanmiddag een oude USA Today van 2006 tegen. Die hebben op de voorkant linksonder altijd een snapshot staan. De vraag was welk land op termijn een economische bedrijging voor de VS zou gaan vormen. De EU kwam niet verder dan 7%, net als Rusland. Japan zat wat hoger, China op 33%.

 12. Ik zag Pieper in B&W, daar werd ik niet vrolijk van, onderwijs het belangrijkste ministerie.. Deze "vrij" ondernemer is een overheidsbeleiddenker.

  Het blad? De 1e editie is niet onaardig. En Roger Scruton geeft een aardige uiteenzetting over dierenbescherming. Al ben ik het met zijn 4 oplossingen maar met 2 eens..

Comments are closed.