Big Brother gaat in 2007 speciaal controleren of je de bijleenregeling gaat overtreden. Zij zullen je dan streng pakken want dit wordt HET speciale thema van de belastingdienst.

Weet je niet wat een bijleenregeling is? Ik wist het ook niet; net zoals er in de wet nog honderden andere dingen staan die ik niet weet.

De bijleenregeling heeft te maken met het geld dat je via een hypotheek leent bij het kopen van een woning. De rente die je betaalt op die lening, hypotheek, is (nog!) aftrekbaar voor de belasting die je betaalt. Net zo als dat je moet betalen over rente die je op je spaarcenten of aandelen verdient.

Maar nu komt het. Stel dat je bij de koop van je nieuwe woning, je oude woning verkoopt. Dan is de kans groot dat je meer geld er voor krijgt dan je er jaren geleden voor hebt betaald. Dat noemt men dan de “overwaarde”. (Je mag het ook inflatie noemen)
Met dat geld MOET je je nieuwe woning financieren. Je mag daar niet mee doen wat je zelf wil, althans de hypotheek met aftrekbare rente voor je nieuwe huis, wordt door dit bedrag gelimiteerd.

De fantasie van de overheid om de burger uit te melken is grenzeloos. En dat zal steeds erger worden.
In een andere provincie van de EU, Frankrijk, wordt gewerkt aan een wet die iedereen het recht geeft op een woning. Dat zal straks wel geharmoniseerd moeten worden, Met het gevolg dat het op de woningmarkt een nog grotere troep wordt.

Als je dacht dat je eigen geld van jezelf was, dan heb je het mis. Het is van Big Brother en jij mag het deel dat hij goed vindt, gebruiken. Maar dan moet je wel nog voor elke besteding 20 % BTW boete betalen!

5 REACTIES

 1. Je mag je overwaarde gebruiken voor wat je wilt en je nieuwe hypotheek wordt ook niet gelimiteerd. Enkel het bedrag waarvan je de rente mag aftrekken wordt lager.

  Of dat liberaal is valt te bezien. Enerzijnds is het bestaan van de aftrekpost van rente raar en een beperking niet, maar goed, de staat ziet het bezit als reden tot belasten (eigenwoningforfait voordat de Wet Hillen bestond, OZB, overdrachtstaks, belasting op je levensverzekering ten afbetaling van je huis, etc). En ze heft anders wel een ridicuul hoge inkomensbelasting als je niet een beetje aftrek hebt. Ook houd ze de huizenprijs kunstmatig hoog via bouwlimitaties.

  Ofwel, ik denk dat die bijleenregeling op zich niet zo verkeerd is. Het is die hele tam-tam eromheen die afgeschaft moet worden met tegelijk forse verlaging van de tarieven.

 2. [1] Welke weinig koschere fiscalehandgrepen men verricht doet weinig ter zake…, wat de overheid immers uiteindelijk beoogt is om uiteindelijk zoveel NIVELLERING als maar mogelijk te bewerkstellen. Daartoe bestaan ook o.a. de vermogens en succesie-belastingen op reeds vele malen eerder belaste activa.

  Nu is een grote MEERDERHEID van de pathologisch AFGUNSTIGE Nederlanders daar dan ook nog volledig mee eens zodat niemand daar verbaasd over hoeft te zijn. Of wel soms?

 3. kun je deze wet omzeilen door een paar maanden bij je moeder in te trekken
  of een tijdje in een motel gaan wonen?

 4. [3] Ja, dat kan alleen is dat ‘een tijdje’ in de wet vastgelegd als een paar jaar 🙂

 5. [3] Ik geloof het ook. Want als je het geld hebt opgemaakt en je koopt een ander huis, dan mag je de volle pond weer aftrekken.

Comments are closed.