Er komt een nieuw rapport van de Verenigde Naties *) dat gaat vertellen dat het niet ZO erg is als ze tot nu toe beweerd hebben over wat die stoute mensen doen met CO2.

Maar wel erg genoeg om er toch vele miljarden belastinggeld in te stoppen!

Het ANP meldt dat volgens een voorlopige versie de temperaturen tot 2100 minimaal 2 en maximaal 4,5 graden zouden stijgen als er geen maatregelen worden genomen.

Het vorige rapport, uit 2001, voorspelde een maximale stijging van 6 graden. Dat was dus 30 procent hoger!!
Ook de maximale stijging van de zeespiegel gaat omlaag. In 2001 was dat 88cm, wat het nu wordt is nog onduidelijk.

Toch vrezen we dat politici dit zoveel mogelijk zullen negeren. Kijk een naar hun reacties over de bezoeken van Al Gore en Bill Clinton in Nederland. Gore vertoonde een filmpje. Toverde uit zijn mouw dat de zeespiegel vele meters ging stijgen, en hij kreeg prompt vele tonnen geld toegestopt om zijn onzin verder te vertellen (en om er goed van te leven natuurlijk!)

–Is de VN nu op weg naar meer realiteit en komen de bekentenissen stap voor stap?
–Begint de VN te geloven in een komende ijstijd en is dit rapport een eerste stap?
–Voelen ze dat ze door hun fantasieverhalen ongeloofwaardig dreigen te worden?
–Is er iets anders aan de hand?

————————————————
*) Het rapport komt op 2 februari uit.
Het moet wereldwijd dienen als basis voor het milieubeleid.

8 REACTIES

 1. Ook het Financieel Dagblad publiceert vandaag over het rapport van de VN:

  "Zeespiegel stijgt veel minder dan verwacht
  De zeespiegel stijgt de komende eeuw veel minder snel dan eerder verwacht. Investeringen in dijken en waterkeringen kunnen de komende eeuw in Nederland dan ook beperkt blijven.
  Enkele zinnen uit dit artikel:

  — Uit een samenvatting van het rapport blijkt dat de stijging van de zeespiegel – voor Nederland een van de belangrijkste aspecten van klimaatverandering – zal meevallen.
  — Rijkswaterstaat gaat bij haar huidige investeringsplannen uit van een zeespiegelstijging van 60 centimeter aan het eind van de eeuw, zegt een woordvoerder. ‘Dat kunnen wij redelijk eenvoudig aan. Ook een stijging van 1 tot 1,5 meter kan met bestaande maatregelen, zoals zandsuppletie, goed worden aangepakt.’

  Is er ook in Nederland een begin aan realiteit aan het ontstaan?

 2. Amerika is een oorlog zonder hen begonnen. Bolton is toch maar benoemd door Amerika. Het gevalletje Iran zit eraan te komen. De moslim-kwestie wordt meer en meer buiten de VN uitgevochten.

  Wellicht begint door al deze zaken (en anderen) er zich een tweedeling in de UN af te tekenen. Hun importantie neemt duidelijk af. En het is uiteraard niet leuk als de jonges met het grote geld straks misschien ook steeds meer hulpprogramma’s buiten de UN beginnen te verwezenlijken. Dan kan het namelijk weleens in een rap tempo met die hele UN afgelopen zijn (of een marginaal bestaan betekenen).

 3. Meneer Gore, ik wil het geld van mijn bioscoopkaartje en uw boek terug!
  En minister van milieu, waarom moeten wij dan nog steeds miljarden aan niet op wetenschappelijke basis verkregen conclusies van het broeikas effect betalen?

 4. Tja, als je bij iedere twee nieuwe meetpunten een lineaire extrapolatie naar 100 jaar in de toekomst maakt, dan varieren de voorspellingen inderdaad nogal.

  Als we nu maar wisten of er iets te extrapoleren valt!

 5. [3]
  Ik heb die "film" in het vliegtuig gezien (vrijwillige keuze nota bene). Meneer Gore probeert zichzelf neer te zetten als "ex-politicus" (…) die al jarenlang (al vanaf z’n studententijd) "expert" is op miljeugebied. Je kunt er op twee manieren naar kijken : 1) als vermakelijk amusement (ala James Bond etc.), en 2) als op wetenschappelijke gegevens gebaseerde documentaire. Deze film voldoet aan beide voorwaarden in het geheel NIET. Dat politici er mee op de loop gaan, zegt veel over de politici in kwestie. Compleet bagger dus.
  Het schijnt dat in de VS wetenschappers met een andere visie dan de CO2-doctrine de poten onder de stoel weggezaagd wordt, met name door de democratische hyena’s. Iemand iets van gehoord ?

 6. [5]
  Andre,

  Beweerde Gore ook al niet eens het internet te hebben uitgevonden? Maar het buskruit waarschijnlijk niet. Wat betreft CO2 en broeikaseffect moet ik erkennen dat hij in ieder geval deskundig is in het produceren van hete lucht. Die hij eerst uit de longen van hem naar de mond pratende wetenschappers gezogen heeft.

 7. [6] Al Gore wist niet dat Francisceau van Jeaule hem voor was, dus hij is zeg maar de Laurens Janszoon Coster van het internet. 😉

  Vreemd genoeg hoor ik als die milieu doemdenkers nooit praten over de mogelijkheid dat temperatuur en zeespiegel ook kunnen gaan dalen in de (nabije) toekomst.

 8. Ik vermoedde al wel dat Hub de komst van een nieuw klimaatrapport zou weten te verdraaien.

  De oplettende lezer, als die op dit forum te vinden zijn, zal het al wel zijn opgevallen: de maximale temperatuurstijging is naar beneden bijgesteld; tevens is de minimale temperatuurstijging naar boven bijgesteld. Met andere woorden: onze kennis over klimaatverandering is toegenomen en de verwachte temperatuurstijging is nauwkeuriger bekend.

  Een duidelijker teken is ook dat de samenvatting van het rapport nu zegt dat het "zeer waarschijnlijk" is dat de klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, zes jaar geleden werd in het rapport nog "waarschijnlijk" gebruikt.

Comments are closed.