De aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Parijs kampt weer met een financiële tegenvaller, ditmaal van zeker ¤ 200.000.000,00, zo blijkt uit een onderzoek van de tweede kamer. (Voor zover ze daar ook kunnen rekenen natuurlijk.)
Ook is de aanleg verder vertraagd omdat minister Peijs heeft ingegrepen vanwege problemen met het veiligheidssysteem.

Naar nu blijkt kunnen pas in oktober 2008 de treinen voluit rijden op het traject.
In een brief aan de tweede kamer geeft Peijs toe dat de risico’s van het beveiligingssysteem “onjuist” zijn ingeschat.
Is dit eigen – of ambtelijke onkunde of wordt ze door haar ambtenaren tegengewerkt?
Het zal het eerste wel zijn.
De tweede kamer is al langer ontevreden over vertragingen bij de aanleg en de financiële tegenvallers van de HSL.
Uit het onderzoek van de kamer blijkt dat de ontvangsten verkeerd in de boekhouding zijn terechtgekomen. Hierdoor zijn de recente kosten niet 222 miljoen, zoals de minister de kamer eerder had laten weten, maar minstens 422 miljoen euro.
Mogelijk loopt dit bedrag nog verder op omdat er nog meer financiële debacles dreigen. Ook is onzeker of er BTW betaald moet worden over HSL ontvangsten. Dit zou een financiële strop kunnen betekenen van 390 miljoen euro, zo is berekend door de kamer.
Als beloning wordt mevrouw Peijs per 1 maart tot commissaris van de koningin in Zeeland benoemd.
Maria v.d. Hoeven, nu minister van Onderwijs wordt ondanks de vele heisa rondom de kwaliteit van het huidige onderwijs (mede door haar falen) beloond met de post economische zaken in het nieuwe kabinet.
Niet gek voor een lerares of docente!
Leuk is ook nog te vermelden dat Ab Klink in 1993 deel uitmaakte van een speciale CDA commissie die ervoor pleitte de ministeries van VROM en WVC (welzijn, volksgezondheid en cultuur) op te heffen.
Wat gebeurt echter Ab Klink wordt in het nieuwe kabinet minister van volksgezondheid.
Komt het hem even goed uit dat zijn voorstel niet opgevolgd werd.
Zo zijn er meer ministers benoemd die totaal geen kennis of ervaring hebben met betrekking tot hun zogenaamde vakgebied.
Wanneer dringt het bij de mensen door dat wij die bemoeials niet nodig hebben.
Zij worden alleen gedreven door macht, want bekwaamheid of onbekwaamheid doet niet terzake.

8 REACTIES

 1. Precies. En wat te denken van een Plasterk op Wetenschap? Wie heeft in vredesnaam bedacht dat deze betweterige, narcistische kwast minister moet woren? Wie had nog een vriendendienst verplichting uitstaan?

  Toegegeven, ik ken hem alleen van zijn artikelen in de Intermediair, het gratis blad dat na je 44e niet meer gratis is omdat je volgens Intermediair dan bent afgeschreven voor de arbeidsmarkt, maar die artikelen hebben mij een zeer sterk beeld van de heer Plasterk gegeven, en dat is dat dat iemenad is die graag in de schijnwerpers staat, maar beter anoniem ergens geparkeerd kan worden op een plek waar hij niet al te veel kwaad kan. Helaas, gemiste kans.

  En dan Donner weer… Need I say more?

 2. [1] Hmmm, nou noem je er net twee op die kunnen denken.
  Ijdel zijn ze, maar d’r staan goeie koppen op.

 3. [2] Misschien, maar bij de inhoud kun je vraagtekens plaatsen. Donner heeft zich goed laten zien als semi-fascist die weinig geeft om vrijheid. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen op Sociale Zaken (was het toch?). Herinvoering van gildes, diplomaeisen en werkverschaffing voor wie dan niet meer aan de bak komt?

  Plasterk ken ik voornamelijk van Buitenhof waar de man op geweldige wijze in staat is om je onbewust de afstandsbediening te laten grijpen en een andere zender op te zoeken. Ik kijk al lang niet meer naar Buitenhof.

  [1] Bij mijn weten ben je na je 39e al te oud voor Intermediair, maar goed, wat stelt Intermediair nog voor behalve als fossiel uit vervlogen tijden?

 4. [3] Je komt in aanmerking voor een gratis abonnement op Intermediair weekblad wanneer je aan de volgende criteria voldoet:

  * je hebt een afgeronde hbo of universitaire studie
  * je bent werkzaam in of op zoek naar een hbo+ functie*
  * je bent niet ouder dan 44 jaar
  * je bent woonachtig in Nederland

 5. [4] Ik voldoe aan alle eisen, maar kijg de intermediair al lang niet meer opgestuurd zonder opgezegd te hebben. Ik denk dat ze in de praktijk een beleid hebben in de trant van ‘niet meer opsturen en kijken wie er klaagt’. Is niet zo erg; 9 van de 10 nummers deed ik ongelezen bij het oud papier.

 6. [2] Donner…..en een knappe kop!! hahaha!!
  Vraag van de journalist: u bent opgestapt en nu weer terug als minister. Vindt u dat niet vreemd?

  Antwoord van Donner: Nee, dat vindt ik niet. Hirsch Ballin heeft dat ook gedaan.

 7. Stel je voor: je bent formateur slash minister-president en je hebt alle goeds voor met je land. Je zoekt dus voor je verschillende ministersposten de beste en meest bekwame mensen die je kunt vinden. Logisch toch?

  De praktijk leert echter anders: in het kabinet zitten voornamelijk sociologen, politicologen en bedrijfskundigen. Mensen dus die hebben doorgeleerd om meer te weten te komen over de theoretische kanten van de maatschappij, politiek en het bedrijfsleven. Harde (en vakrelevante) praktijkervaring ontbreekt. Ja, alle ministers hebben een indrukwekkende lijst aan commissariaten, maar om van een relevant cv te spreken… nee. Ik zie nooit een verkeerskundige op V&W, nooit een generaal b.d. op Defensie, nooit een docent op Onderwijs, nooit een … nou ja, noem maar op. Dat er een boer op Landbouw zit is bij het CDA dan wel weer goed geregeld. En Bos heeft relevante kennis voor het ministersambt bij Financiën, alleen is het de (mijn) vraag of hij gezien zijn politieke achtergrond hier bevredigende resultaten neerzet.

  Het schort gewoon te vaak aan relevante kennis van het werkgebied. En als het daar niet aan schort, dan wel aan kennis van de kaasstolp. Helaas is dat laatste wel bij iedere kandidaat ruim voorhanden. Met alle gevolgen van dien.

Comments are closed.