Er zijn een stuk of wat overheidshypes die overal te pas en te onpas als verklaring met de haren worden bijgesleept, net als Haarlemmerolie.


Zoals bijvoorbeeld de vermeende aanstormende corpulentie van de Westerse bevolking in het algemeen en de Nederlandse in het bijzonder, iets wat de overheid grote zorgen baart.

Vanmorgen berichtte BNR dat uit onderzoek was gebleken dat de Nederlanders nu de langste mensen ter wereld waren. Eerst waren dat de Amerikanen en de oorzaak dat ze dat niet meer zijn is (en daar komt hij) de voorliefde van Amerikanen voor junkfood.

Ik vraag mij af hoe ooit bepaald kan worden wat het verschil in lengte tussen volkeren is, wordt de gemiddelde lengte van 300 miljoen Amerikanen vergeleken met die van 16 miljoen Nederlanders ? Kan dat wel ?

En wordt men van junkfood tegenwoordig niet alleen dikker maar ook korter ? Krimpen mensen van hamburgers en patat ? Dat wist ik nog niet.

Nederlanders zijn volgens de staat ook gevaarlijke liefhebbers van junkfood, daarom neemt de staat immers allerlei maatregelen daartegen. En toch worden we langer, aldus dit onderzoek.

Amerikanen worden dus dikker en korter van junkfood, Nederlanders dikker en langer.

Of worden we niet zozeer langer maar krimpen wij minder ?

Erg verwarrend allemaal.

13 REACTIES

 1. Inderdaad, net als veel overheidsgedoe, erg verwarrend.
  Maar als die politici zich daarover zorgen maken, kunnen ze toch eenvoudig een belasting op "lengte" gaan invoeren?

  Net als gebeurde in het boek van Ken Schoolland:
  "The adventures of JONATHAN GULLIBLE" dat al in 40 talen vertaald is uitgegeven!
  Daar was ergens een belasting op lengte of hoogte, dus alle mensen "kruipen" daar in plaats van "lopen".
  Dat kan de consequentie zijn van die belasting. Maar is dat erg?

 2. Mag ik eens een wetenschappelijk onderbouwde mening geven? In de VS is de rokersvervolging vele jaren eerder begonnen dan hier in Nederland. Veel Amerikanen zijn dus eerder gestopt met hun gewoonte, bang als zij waren om op 18-jarige leeftijd te overlijden. In Nederland blijft het aantal rokers vooralsnog al jaren steken op 30%. En nu komt het: rook gaat naar boven! M.a.w: Heb je veel rook in je lijf, dan word je lichaam als vanzelf ‘opgerekt’, en word je dus uiteindelijk ook heel erg lang.

  Onzin? Ja natuurlijk. Maar welk gezondheidsbericht is vandaag de dag geen onzin? Je roept iets, huurt een wetenschapper in, geeft een soepsidietje, reclamespotje, boekje, klaar.

  Zum kotzen.

 3. [2] Ik denk dat het nog niet zo’n onzin is. Beide beweringen bevestigen elkaar immers. Die stopt met roken gaat meer (junk) eten, toch?! (Smily)

 4. Ja, ook ik maak mij hier zorgen om. Trouwens nog bedankt voor de vele voorkeursstemmen n.a.v. mijn oproepje van voor de Tweede Kamer-verkiezingen

 5. [1]
  Nee. Kruipen is niet erg. Dat is volkssport nr. 1 in Nederland. Het liefste in een plaats waar de zon niet schijnt. Of natuurlijk met van die lapjes op de knieën, analoog aan die op de ellebogen; dan dus ook het betere kruipwerk naast het betere ellebogenwerk.

 6. "Eerst waren dat de Amerikanen [de langste -A.] en de oorzaak was (en daar komt hij) de voorliefde van Amerikanen voor junkfood [de oorzaak dat ze de langste waren of dat juist niet meer zijn? – A.]."

  Ook een beetje een verwarrend stukje, maar de conclusie maakt het weer goed. 🙂

 7. NJAAAGH … ik heb een hele andere theorie (waar de regering hier schijnbaar nog niet achter is).

  1. Mensen zijn in feite niets anders dan planten (velen ook wat "hersenen" betreft)
  2. Tot aan de oorlog waren in Nederland de plavonds in de huizen veel hoooger (dan in de VS), maar het woonoppervlak weer veeeeel kleiner. En man was chronisch ONDERVOED …. In de States was het daarentegen andersom. Nu groeien planten al naar er ruimte is steeds omhoog of in de breedte. In Nederland dus omhoog …
  3. Tegenwoordig zijn echter ook hier de plafonds veel lager … en heeft men meestal wat meer oppervlakteruimte (doch nog steeds minder dan in de States). Men wordt generatie-op-generatie zowel korter als dikker, en niet in de laatste plaats ook omdat nu ook hier flink genast wordt.
  4. Nu wordt Junkfood vooral op kwantiteit geproduceert. Enwel met behulp van hormonale toevoegsels … waarvan de residuen gegarandeerd ook bij de consumenten terechtkomen, zodat ook die wordt … VETGEMEST!
  5. Daarom zijn tegenwoordig vooral ook de virtuele dwergen uit hun vel gesprongen … . Met name bij de Japanse, Koreaanse en Chinese onmiddel;ijk zichtbaar. waar het verschil van toen en nu bizonder opvalt. En twee meter lange Jappen en Chinezen zij geen uitzonderingen meer.

  Lemma: Wij krijgen OVERAL de zelfde type mens te zien … wat lengte, omvang en gewicht betreft, vooral ook omdat de junkfood verkopers op een mondiaal indentieke en uniforme "kwaliteitssatndaard" staan. Of niet soms?

 8. [9]
  Dat moet het wel zijn.
  Ik zou toch eens met Hare Majesteit gaan praten. Zij, en haar vazallen, moeten de zaak ten goede kunnen keren, nietwaar? Zoveel macht.

 9. Dat prentje is van zo’n lange Hollander die bij een meeneemchinees wat junkfood bestelt. De Chinees gaat al op pad om het te halen, kijk!
  De Hollander vraagt "printen?" en de Chinees antwoordt "doorsturen!"

  Er stond toevallig een fotograaf met een radioactieve flitslamp bij. (belachelijk hé 🙂

 10. [11] Bud,
  Een echte Chinees zou "doolstulen!" geantwoord hebben, dus is dat kleintje geen echte.
  Velwallend allemaal.

 11. Hebben de briljante wetenschappers er ook aan gedacht dat de VS een aanzienlijk grotere immigratie kent uit o.a. Mexico en Azië, waar de mensen een stukje kleiner zijn? Niet de latere generaties natuurlijk, want die hoeven eindelijk niet langer half honger te lijden en zullen op den duur dezelfde hoogtes bereiken. Maar de eerse generatie is nog steeds kleiner, en telt wel mee in de statistieken. Is een land eindelijk "multicultureler" (althans, opener voor immigratie), en is het voor de bemoeials nog niet goed.

  Ik heb ook nog nooit gehoord van iemand die achterblijft in zijn groei omdat z’n voedsel te rijk aan calorieën en bouwstoffen is. Van alleen maar bladgroente (tenzij je er heel veel van eet), wordt je echt niet groot en sterk. Een tekort aan vitaminen en eiwitten zal een Amerikaan of Nederlander ook niet gauw krijgen. Ten eerste is veel van het voedsel tegenwoordig verrijkt met van alles en nog wat, ten tweede slikken mensen zich suf aan onnodige supplementen met 3000 maal de dagelijks benodigde minimale dosis vitaminen en mineralen, en ten derde leveren de grote hoeveelheden vlees en zuivel meer dan voldoende eiwitten.

  Als dat onderzoek echt beweerde dat mensen korter werden vanwege een overmatig junkfooddieet, vraag ik me af hoe wetenschappelijk het is.

Comments are closed.