Nederlandse crimilenen, dwz. criminelen die een Nederlands papiertje bezitten, kunnen vanaf nu rustig in het buitenland hun beroep uitoefenen.


De politici in de EU hebben met elkaar afgesproken dat Nederlandse boeven teruggehaald worden naar Nederland, en dan hier verder op kosten van de belastingbetaler verzorgd zullen worden.

(Novum/AP) – Gevangenen uit de Europese Unie die in een ander land zijn veroordeeld, mogen voortaan hun straf in eigen land uitzitten. Dat zijn de Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken donderdag overeengekomen.

Alleen Polen, dat als enige land tegen het plan bezwaar maakte, wordt voor vijf jaar vrijgesteld van de nieuwe regelgeving. De repatriëring van gevangenen is volgens Polen te kostbaar en de huidige capaciteit van het Poolse gevangenissysteem is er niet op berekend. Volgens de Duitse minister van justitie Brigitte Zypries is een derde van de gedetineerden met een buitenlandse nationaliteit in Duitsland van Poolse afkomst.

Ook Groot-Brittannië had zich sterk gemaakt voor de nieuwe regels. Volgens de Britse autoriteiten zitten in de overvolle Britse gevangenissen ongeveer tienduizend buitenlandse gevangenen. De nieuwe regelgeving geldt overigens alleen voor nieuwe veroordelingen.

1 REACTIE

  1. Slim bedacht.
    Je kunt zeggen dat wij onze misdadigers uit het buitenland terughalen, maar als iedereen dat doet (afgezien van de free-ridende Polen met hun aarsconservatieve regering) is het eigenlijke effect dat al die anderen eruit gaan. Een land dat verwacht dat er meer criminelen uit andere lidstaten in haar gevangenis zit dan het aantal onderdanen dat in diezelfde lidstaten zit, kan de facto haar vereiste capaciteit minimalizeren. Ik snap wel dat die Polen niet mee willen doen, gegeven de ruime aanwezigheid in Duitsland.

Comments are closed.