Een dag of tien geleden plaatsten we een Poll over de aanvaarding van de ontwikkeling dat Nederland zijn soevereiniteit aan het verliezen is.*)
De voorspellende inleiding dat Nederlandse politici aangezegd zal worden dat ze hun kudde sneller naar de slachtbank moeten leiden, blijk bewaarheid te worden door het bezoek van José Barroso deze week aan Nederland.
Interessant is te beschouwen hoe onze bezoekers daarop reageerden.
Een 140-tal (tot nu toe) gaf een mening, waaruit blijkt dat:
70 % denkt dat de NL politici kruipen in hun schulp, geven toe aan de EU en verzinnen formuleringen om de kudde te lijmen.
Dat blijkt op dit ogenblik inderdaad aan het gebeuren te zijn. En een verandering zien we nog niet aan de horizon.
In de politiek is Wilders ongeveer de enige die tegen aanvaarding van de EU-grondwet protesteert. Wat hij daarvan waar maakt, is nog een vraagteken. Hij pleit in ieder geval nog helemaal niet voor het uittreden.
22% denkt (en hoopt?) dat als die 70 % gelijk krijgen, dat dan het volk in opstand komt.
Het verbaast dat die groep zo groot is. Alleen van de 140 personen is dat al een groep van 30 personen. Er zijn dus kennelijk meer mensen dan je zou verwachten, die geloven in een opstand van een volk dat zo volgzaam is dat ze tot nu toe zowat alles maar slikken.
Het zou interessant zijn om daar eens meer terugkoppeling over te krijgen.
3,6 % verwacht (hopen?) dat de NL politici onderhandelen zo scherp, dat ze de EU veranderen in een bond van vrije staten met een economische samenwerking; een confederatie.
Daar zien we nog niets van. Maar wie weet, misschien speelt er zich iets af buiten onze gezichtkring. Politici zijn zo “compromis-achtig” gebouwd, dat het zou verbazen als daar iets acceptabels uit komt.
1,6 % (van deze groep 2 personen) zeggen dat de NL politici sterk zijn en zeggen dat de EU kan barsten, en gaan werken aan uittreden van Nederland.
Dat moeten we echt nog zien. We vragen ons ondertussen af, of dit een vergissing of een grap is!
——————————————-
*) Zie: www.vrijspreker.nl/vs/index…
En de bijbehorende artikelen:
“EU zet Nederland meer onder druk”, www.vrijspreker.nl/vs/index…
‘Nederland speelt geen enkele rol meer’, www.nrc.nl/binnenland/artic…
Wat uittreden betreft: dit wat mij betreft uitstekende idee is voor zover mij bekend niet prominent geopperd in de media. Vreemd, dat de uitstekende EFTA optie niet besproken is. Als je bedenkt, dat de massamedia een voornamelijk socialistische signatuur hebben, is dat natuurlijk niet zo vreemd.
Waar het in de nabije toekomst om gaat, is via een effectieve manier tegengas te geven, zodat geluiden anders dan de proletarische, sosjalistische eenheidsprakinformatie meer mensen bereiken.
[1]
Andre,
Toen ik even op wikipedia bij die EFTA ging kijken, viel me na het klikken op Ijsland op, dat dat land ook wel enige potentie zou kunnen bieden voor mensen die de EU willen ontvluchten. Alleen een beetje koud en donker wellicht. En geen enkele garantie dat ze niet alsnog lid worden natuurlijk.
[2]
Owl,
Vooral dat laatste: "De meest recente opiniepeiling over dit onderwerp is in augustus 2005 uitgevoerd (na een verwerping van de EU-grondwet in Frankrijk en Nederland, en liet zien dat 43% van de ondervraagden positief over lidmaatschap was, en 37% tegen. 55% was voor het beginnen van de onderhandelingen over lidmaatschap, 30% tegen. 54% was tegen de invoering van de euro, 37% voor."
Bron: http://nl.wikipedia.org/wik…
In de 2007 Index of Economic Freedom komt IJsland direkt na Nederland:
"Freedom from Government – 50.3%
Total government expenditures in Iceland, including consumption and transfer payments, are high. In the most recent year, government spending equaled 45.5 percent of GDP, and the government received 4.2 percent of its total revenues from state-owned enterprises and government ownership of property."
Bron: http://www.heritage.org/ind…
Liechtenstein dan maar ?
[3]
Andre,
Ik had op de Engelse versie gekeken bij "EFTA" en "Iceland". Wat jij daar laat zien doet helemaal mijn hoop wegsmelten als een door broeikasseffect verwarmde gletsjer… 🙁
[4]
Owl,
Die Engelse versie ziet er inderdaad wat anders uit lijkt het:
"The government remains opposed to EU membership, primarily because of Icelanders’ concern about losing control over their fishing resources"
en:
"Iceland’s economy has been diversifying into manufacturing and service industries in the last decade, and new developments in software production, biotechnology, and financial services are taking place. The tourism sector is also expanding, with the recent trends in ecotourism and whale-watching. Growth slowed between 2000 and 2002, but the economy expanded by 4.3% in 2003 and grew by 6.2% in 2004. The unemployment rate of 1.8% (third quarter of 2005) is among the lowest in the European Economic Area."
Dat ziet er op zich niet zo gek uit; wat mijn grootste vraag is of IJsland ook in de toekomst niet tot de EU zal toetreden; als men diversificeert wordt het visgebied-argument immers relatief onbelangrijker en moet men lidmaatschap op andere argumenten afwijzen.
Interessante gedachten: http://www.lewrockwell.com/…
en http://en.wikipedia.org/wik…
Maarehm wat denk je van Liechtenstein ?
[5]
Andre,
Die EU-vraag lijkt me inderdaad een groot risico bij een land dat zo dicht bij de EU ligt en geografisch tot Europa wordt gerekend. Liechtenstein weet ik weinig van, maar de meeste ministaatjes zullen waarschijnlijk behoorlijk duur zijn, een groot risico op annexatie of politieke druk lopen, en misschien ook wel een beetje saai zijn om in te leven voor de meeste mensen.
Je kunt natuurlijk ook naar een relatief primitief land gaan, waar je met Nederlands vermogen als een koning in Frankrijk kunt leven. Maar dan moet je wel accepteren dat je in een onvrij land leeft. Al smeert geld natuurlijk de wielen van de bureaucratie behoorlijk. Maar als je een rijk, relatief "vrij" land prefereert, lijkt op zich Nieuw-Zeeland me een vrij goede optie, maar die hebben een nogal restrictief toelatingsbeleid. Wat ook ironisch genoeg één van de pluspunten is. Het ligt ver uit de buurt van grootmachten, behalve misschien Australië, en weg van grote conflictgebieden, is dun bevolkt, heeft een aangenaam klimaat, is economisch één van de vrijste landen ter wereld, enzovoorts. Maar je moet daar bijvoorbeeld wel een verplichte fietshelm dragen. Klinkt als een bezopen tegenargument, tot je bedenkt dat een land met zo’n verbod in feite ook allerlei andere zaken kan gaan verbieden.
Ik vrees dat overal waar mensen wonen je rekening moet houden met intolerantie en totalitaire neigingen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het geen zin heeft om telkens het land met de minste bevoogding op te zoeken. Vooral als de meest productieve mensen dit doen, geeft dit een druk op de overheden om meer vrijheid te geven.
[6] Forget about new zealand,they think it,s absolutely GODZONE country.
Als het ergens betuttelend is is het wel new zealand.
[7]
Da’s niet zo hoopvol. Heb je daar een paar voorbeelden van ? Heb je er familie ? Waarop is je mening gebaseerd ?
[6]
Vind ik ook [je laatste alinea]. Wellicht het meest zinvolle is een verdeel- en heers strategie, waarbij je de banden met alle favoriete landen van je uitsluitend als tijdelijk bewoner (toerist) aangaat, eventueel met een boot dan wel woning hier en daar. Toeristen zijn immers overal welkom.
New Hampshire (VS) met z’n Free State Project is de moeite waard om serieus naar te kijken als vestigingsland voor een libertariër. Zie ook http://www.freestateproject… voor argumenten.
Comments are closed.