The sanction of the victim!


Tegen Guus Hidding is door het Openbaar ministerie 10 maanden celstraf geëist omdat hij geprobeerd heeft om 1,4 miljoen minder aan de belastingen af te dragen.

Guus kreeg het verwijt dat hij handelde alsof hij zich boven de wet verheven voelde.

Hierop reageerde Guus fel en emotioneel dat dat niet waar is en dat hij de aantasting van zijn “integriteit” nog het ergste van het hele proces vindt.

.Guus verklaart hiermee dat hij wel degelijk de wet respecteert en er geen minachting voor heeft.
Als hij dat naar waarheid verklaart, is het een mooi voorbeeld van “the sanction of the victim”, van een slachtoffer, dat toegeeft dat hij natuurlijk respect voor de wet moet hebben en haar altijd moet gehoorzamen. Het is het opofferen van een eigen recht (op je eigen geld) ten koste van de geweldsdreiging van de staat.

De term “sanction of the victim” is onder andere bekend uit het boek van Ayn Rand: Atlas Shrugged, dat nu net weer vertaald is in ATLAS IN STAKING.*)
In een toespraak van John Galt wordt daarin uitgelegd dat de ellendige toestand in de wereld voor een groot deel wordt veroorzaakt doordat de slachtoffers van politiek geweld zich zo gemakkelijk schikken en bang zijn niet te doen wat de politici verlangen.

Het is ook niet eenvoudig om je tegen de overheid te verzetten en consequent op te komen voor je eigen recht. Te vaak sta je als eenling tegenover een geweldige overmacht. Een overmacht die niet zal aarzelen om heel duidelijk te maken dat je haar bevelen moet opvolgen. Zo niet, of niet goedschiks dan zal de straf nog veel zwaarder uitkomen.
In het geval Hiddink zal de overheid niet schromen om gebruik te maken van de bekendheid van Hiddink om een voorbeeld te stellen dat velen moet ontmoedigen om zelf ook te proberen zoveel mogelijk van je eigen geld te behouden.

Er is een (kleine) kans dat Guus dat wel begrijpt, en probeert zoveel mogelijk zoete broodjes te bakken om de rechters gunstig te stemmen, en daardoor een lagere straf te krijgen.
De kans dat als hij opstaat en gaat verklaren dat het hier om zijn eigen geld gaat, geld waar hij alleen recht op heeft, en dat anderen daar van af moeten blijven, dat dat zal uitmonden in hogere straffen. Behalve ontduiking van belasting, het bestelen van de staat, kan hem dan ook nog minachting voor de staat en zijn wetten worden verweten, en krijgt hij daar ook nog straf voor.
En de staat heeft de macht om die straffen uit te voeren.

Een libertarische activistische vriendin uit Ecuador heeft standaard onder haar mails:
” You do not have a moral obligation to obey an immoral law – only a legal obligation.”
———————————————————-
*)Zie: www.vrijspreker.nl/vs/index…

14 REACTIES

 1. "Behalve ontduiking van belasting, het bestelen van de staat, kan hem dan ook nog minachting voor de staat en zijn wetten worden verweten, en krijgt hij daar ook nog straf voor."
  Tja, wie steelt nu van wie? Steelt Hiddink van de staat, of probeert hij alleen maar te voorkomen dat de staat van hem steelt?

 2. Die officier van justitie is pas een onderkruipsel! Zo eentje die geschokt is als iemand de wet of de staat minacht. Kritisch denken leer je niet bij een studie rechten, dat blijkt maar weer.

  Ik acht die hele ambtenarenbende met hun flutwetjes minder dan de inhoud van een riool. Daar ben ik zeker niet de enige in, maarja als je dat zegt tegen zo’n minkukel dan draai je nog langer de bak in. Dat krijg je als je aan een gefrustreerde zwakkeling een stok geeft om mee te slaan.

  ’t Is allemaal makkelijk praten over wat Hiddink zou moeten, maar als je voor moet komen sta je daar toch alleen en moet je je eigen hachje redden. Kun je wel een pleidooi voor individuele vrijheid gaan houden, maar Nederlandse rechters zijn ook lid van de NSB, net als parkeerwachters, maar dan wat hoger op de ladder.

 3. Wordt pas echt lachen als de zuid koreanen de sheepvaartroutes gaan verleggen en good old Guus asiel aanbieden.

 4. Guss steelt van iedereen die wel (met of zonder bezwaar) belasting betaalt. Dus ook van jou en van mij (waarschijnlijk). Dat is dan misschien geen minachting van de wet, maar gezien de grote hoeveelhied liquiditetien die meneer tot z’n beschikking heeft wel minachting van de ‘normale’ mens.

  Denk daar maar eens over na.

 5. [5] Denk zelf na: Hiddink heeft van niemand iets gestolen. Het verhinderen van diefstal is iets anders dan diefstal.

  Als hij het bewust heeft gedaan, heeft dat niets met minachting van anderen te maken maar gewoon met een gezonde poging om zelf over je zuurverdiende centen te kunnen beschikken.

 6. [5] [7] Sietse, ik denk niet dat je waar kunt maken dat Hiddink van jou en mij gestolen heeft.
  Maar als hij wel van jou gestolen heeft, ga je hem dan voor het gerecht sleuren?

 7. [5]
  Sietse,
  Wie is die "normale mens" ? Heb je z’n telefoonnummer, want daar wil ik wel eens mee praten.
  Blijkbaar heb jij ook informatie over de inhoud van zijn bankrekening; wat is jouw mening over privacy eigenlijk ? Zou jij het leuk vinden, als iedereen weet of je besneden bent of niet, om maar een voorbeeld te noemen ? Of gecastreerd ? Of dat je een lege portemonnee hebt ?

 8. [3] Niet alleen de officieren zijn in de regel arrogante eikels, de rechters kunnen er ook wat van. Hoe durven die lui net te doen alsof het vanzelfsprekend is om de wet letter voor letter na te leven? Je kan niet zeggen "goh, dat wist ik niet" want dan krijg je te horen dat elke Nederlander geacht wordt de wet te kennen en evenmin "ik vind dat onrechtvaardig" want dan is het van "dat hebben we met z’n allen met elkaar afgesproken" , ha , alof dát waar is ! Als je eenmaal hebt toegegeven iets "fout" gedaan te hebben is er geen redden meer aan. U reed "maar" 53 ? Maar u MAG daar toch maximaal 50? Klaar ! Als je tenslotte een zaak voor laat komen en je wijst de rechter op fouten en geklungel van de polite en hun incorrecte werkwijze , wat krijg je dan te horen : "zo doen we het nu eenmaal" !! "Recht" in Nederland is een farce , een láchertje !!

 9. [10] Wist je dan niet dat je in in een achteropgeraakte feodale monarchie woon? En dat letterlijk een ieder die in naam de koningin in zijn/haar ambt is bevestigd door afstraling automatisch OOK boven jou en de wet komt te staan. Of niet soms?

  Dikke bult … eigen schuld …

 10. "You do not have a moral obligation to obey an immoral law – only a legal obligation."…

  Helemaal mee eens! Wil je meer weten over hoe "recht" zich verhoudt tot "rechtvaardigheid" (deze twee liggen lang niet altijd in elkaars verlengde) dan volgt hier een link naar een uiterst verhelderend artikel.

  Korte inleiding in het Natuurrecht:
  http://www.natuurrecht.nl/i

  Dit artikel opende mij de ogen (meer nog dan de columns op MeerVrijheid) en ik kan het dan ook alleen maar van harte aanraden.

 11. [5] Ooit werden democratie en socialisme ons verkocht als de beperking van de eeuwige oorlog van allen tegen allen, of als beperking van "de mens is de andere mens altijd een wolf".

  Als ik nu zo kijk werkt het belastingsysteem ons allen tot dieven van elkaars belastinggeld maakt. En iedereen ontevreden.

  FF checken: hoeveel mensen in Sneerland hebben werkelijk netto baat bij de spiegeltjes en kraaltjes die de politici uitdelen…. Vrijwel niemand.

  O mi! What happened?
  Well, the state, that’s what happened.

  Betuweroutes aanleggen enzo.
  http://www.vrijspreker.nl/v

 12. Zie de belastingwet als regeltjes in een spel waarin het doel is je zuurverdiende centjes weg te sluizen voordat ze in handen van de fiscus vallen. Uiteraard mag je het spel spelen naar eigen goeddunken en regels aan je laars lappen. Je kunt dan wel strafpunten krijgen. Bij dit spel weten we echter alleen wanneer de speler verliest, maar nooit wanneer hij wat wint. Guus Hiddink heeft nu verloren, maar we weten geen van allen hoe vaak hij al heeft gewonnen.

Comments are closed.