Zoals ik zelf dagelijks in vele landen meemaak, dient een ambtenaar te werken volgens de volgende maatstaven :

01. leer vanaf het begin, een te grote productie te vermijden

02. wen je aan, een zo groot mogelijk percentage van de tijd door te brengen met het gaan naar en terugkomen van het toilet

03. de klok vooral tegen sluitingstijd angstvallig in het oog te houden, opdat het kantoor geen seconde te laat verlaten wordt
04. de regenjas aan te doen en dicht te knopen voor het aflopen van de werktijd
05. dossiers met te verrichten werkzaamheden zo diep mogelijk op te bergen, opdat zij pas over drie maanden of nooit behandeld zullen worden
06. te stemmen op een partij die zoveel mogelijk ambtenaren wil aanstellen
07. er bij andere ambtenaren op aan te dringen, dat de werkzaamheden verricht kunnen worden in een eigentijdse omgeving ( 27 x de ruimte die een kleine zelfstandige nodig heeft voor hetzelfde soort werk)
08. doktersspreekuren nooit te bezoeken buiten de werktijd
09. een bureaulade altijd op een kier te laten staan, opdat steekpenningen geheel passief ontvangen kunnen worden.
10. pas als geknipoogd moet worden, een oog half te openen.
Hugo van Reijen

3 REACTIES

  1. Beetje flauw dat ambtenaar "pesten". Itt wat beweerd wordt werken ambtenaren natuurlijk ook veelal hard. En dat is nu net het probleem. Er zijn teveel regels door bestuurders opgesteld die ambtenaren moeten uitvoeren. het probleem is niet de ambtenaar, maar de bestuurder.

  2. [1]
    Armin,

    Dat lijkt me ook, maar dan hangt het er wel af over welk soort ambtenaren je het hebt.

    Een ambtenaar zou zich eigenlijk eens moeten afvragen: "Als ik voor dit werk alleen vrijwillig betaald word, zou ik dan evenveel verdienen?". Als hij die vraag met "ja" kan beantwoorden, lijkt me dat hij in ieder geval gewenst werk doet waar de burger anders ook evenveel voor zou betalen. Een verpleegster, onderwijzer of vuilnisman kan er vrij zeker van zijn dat hij ook wel een baan zal hebben in de vrije markt. Maar bij velen, zoals de "beleidsambtenaren" is het maar de vraag of ze überhaupt, laat staan evenveel, betaald zouden krijgen. Al zullen er ook best tussen zitten die in een vrije markt meer betaald zouden krijgen, omdat de overheid kunstmatig de kosten drukt. En zo tekorten veroorzaakt.

    Sowieso is het erg de vraag of er in Nederland nog een duidelijk onderscheid is te maken tussen "ambtenaren", werkzaam in de "publieke" sector, en de "private" ondernemers. Alleen al de handelsbeperkingen, CAO’s en dergelijke, zorgen voor dusdanige collectivisering dat er van prijzen die ontstaan zijn op vrijwillige basis praktisch geen sprake meer is.

Comments are closed.