Onze Koninklijke Hoogheid is op bezoek in Turkije geweest. Hoewel hier de afgelopen dagen veel discussie is geweest over het boerka verbod, of juist het gebrek ervan, wordt compleet verzwegen dat een voorstelling door de Turkse president Sezer is geweigerd omdat er vrouwen met hoofddoekjes aanwezig zouden zijn. Hoe zit dit precies?

Turkije staat nu officieel bekend als een seculiere (niet-godsdienstige) democratie maar dat is niet altijd zo geweest. De grondlegger van het huidige Turkije heeft haar huidige vorm te danken aan Ataturk, die in 1923 de Turkse (seculiere) republiek oprichtte.

Deze Ataturk was geen liefhebber van de Islam. Hoewel hij in Turkije groot aanzien geniet, heeft hij uitspraken gedaan waarbij hij de Islam vergeleek met een rottend karkas: “De islam, deze absurde theologie van een immorele bedoeïen, is een rottend kadaver dat onze levens vergiftigt.”

Het was Ataturk die een stricte scheiding van staat en religie instelde. Hij kende het verrottende karakter van de Islam, wanneer zij politieke macht krijgt, maar als te goed. Het hoofddoekendebacle waarmee Bea werd geconfronteerd is hier een gevolg van.

Het leger in Turkije is gemachtigd een staatsgreep uit te voeren wanneer die scheiding tussen religie en politiek niet gehandhaafd wordt. Dit is nog in de jaren ‘ 90 gebeurd.

Daarnaast is Turkije een arm land, met een gemiddeld inkomen per hoofd van zo’n $ 5000,-

Je vraag je af waarom een vrouw als Albayrak niet vrijwillig haar paspoort in de ban doet, zoveel heeft Turkije momenteel niet om trots op te zijn.

De toetreding van Turkije tot de EU zou wel betekenen dat het leger de speciale positie verliest die ze nu heeft, en dan geen staatsgrepen meer mag plegen in geval van inmenging van de Islam.

Bron: wikipedia
BNP: 510 miljard US$ (5008$ p.p.)
Groei BNP: 7,6% (2005)
werkloosheid: 11,3% (2005)

Met deze kennis valt Wilders’ gedrag inzake de dubbele nationaliteiten, daar zit zeker geinspireerd is door de geloofsachtergrond die in die landen heerst, goed te verklaren. En ook plaatst het discussies over boerka’s in een heel ander daglicht. Het punt is dat zo’n boerka vrijwel nooit een vrije keus is, maar wordt opgelegd vanuit een collectivistisch standpunt.

Als we van het verleden zouden moeten leren, hoe kunnen we dan nog rationeel een discussie voor meer Islamisme voeren? Volgens Wilders is de Islam per definitie radicaal, en bestaan er (gelukkig!) alleen gematigde moslims.

Het is heel raar (of eigenlijk ook weer niet) dat onze pers zo weinig aandacht besteedt aan dergelijke punten en het incident van Bea in Turkije. Van de gevestigde orde hoeven we geen objectieve kijk te verwachten.

4 REACTIES

 1. Haha da’s een goeie link van je… Niets nieuws onder de zon, althans, voor mij dan, maar eigenlijk toch belachelijk…

 2. Een paspoort is vaak niet gekoppeld aan trots op een bepaald land , maar aan praktische overwegingen,zoals de mogelijkheid om grond op eigen naam te kopen ( Indonesie, Pakistan, India, Filippijnen) , in hotels te kunnen verblijven tegen lokaal tarief ( India, Filippijnen, Indonesie, China),
  toegang te krijgen tot goedkopere vliegbiljetten ( Nepal, India), het niet in de lange rij buitenlanders te hoeven staan bij binnenkomst in het land ( vele landen), het niet nodig hebben van een visum bij binnenkomst ( vele landen) en de mogelijkheid in het huwelijk te treden met iemand van dat land ( Oman).
  Hugo van Reijen

 3. turkije heeft een sterk leger
  veel sterker dan heel europa bij elkaar
  en dan kom jij zeggen

  ”de EU zou wel betekenen dat het leger de speciale positie verliest die ze nu heeft”

  kijk maar is naar de status van legers van landen

  amirika staat bovennaam
  rusland 2e
  china 3e ofzo
  turkije als enige moslim land zijnde 8e

  daarna komt 2e moslim land saudi arabie/ afganistan op 30e plaats

  al die europese lande liggen bij 20e plaats

  niet praten als je van niks weet
  want als turkije europ zou worden
  zou de leger veel sterker worden
  geloof mij nou maar

Comments are closed.