En zij doet er alles aan om u te dienen en uw leven aangenamer te maken.

Dat doet ze onder andere ander door uw vakantie duurder te maken.
Bovendien zal zij door een nieuwe “verpakkingsbelasting” alle mogelijke producten die u nodig hebt ook duurder maken. Ook de melkkoe auto wordt gebruikt om de registerbelasting en de brandstofkosten te verhogen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA) zal u daarvoor 1,1 miljard euro extra belasting opleggen.

Hebt u daar echt “zelf voor gekozen”?

21 maart 2007 RegeringsNieuwbrief
DE JAGER WIL FISCALE STELSEL VERDER VERGROENEN

Staatssecretaris De Jager wil meer vergroening van het belastingstelsel. Het kabinet stelt een belasting voor op vliegen en op verpakkingen. Ook wil De Jager het belastingverschil tussen zuinige en minder zuinige auto’s vergroten.
Dit zei staatssecretaris De Jager (Financiën) in een toespraak op het ‘Brussels Tax Forum’ op 20 maart 2007. De Jager gaf in zijn toespraak aan welke plannen het kabinet heeft om duurzame ontwikkeling te bevorderen met het gebruik van belastingen.

Duurzame energievoorziening
Nederland heeft de ambitie om in 2020 een van de duurzaamste en efficiëntste energievoorzieningen van Europa te hebben.

‘Een van de instrumenten om dit te bereiken is verdere vergroening van het belastingstelsel’, zei De Jager. ‘Hiervoor is een bedrag ingeboekt van 1,1 miljard euro, te beginnen in 2008.’

Het kabinet wil de vergroening bereiken door twee nieuwe milieubelastingen in te voeren en bestaande milieubelastingen te verhogen.

Vliegen
Volgens De Jager zorgt de luchtvaart voor ‘substantiële vervuiling’. Het kabinet wil begin 2008 een belasting op luchtverkeer introduceren.

Deze belasting kan er toe leiden dat Nederlanders vanuit buurlanden gaan vliegen. Om dit soort grenseffecten te voorkomen, zou volgens De Jager een belasting op het luchtverkeer in EU-verband moeten worden geïntroduceerd.

‘Nederland wil daar niet op wachten en wil zelf het goede voorbeeld geven’, zei De Jager. Hij roept andere Europese landen op het ‘voorbeeld te volgen en gezamenlijk verder te gaan’.

Verpakkingen
Het kabinet wil ook een nieuwe belasting op verpakkingen introduceren.

De Jager: ‘Een verpakkingsbelasting moet producenten stimuleren om verpakkingen te ontwikkelen die minder materiaal gebruiken en gemaakt zijn van het materiaal met de laagste milieudruk.’

Auto’s en brandstoffen
Naast deze nieuwe belastingen, wil het kabinet bestaande belastingen aanpassen om het milieueffect te vergroten.

De hoogte van de registerbelasting op personenauto’s is afhankelijk van de zuinigheid van de auto. Op dit moment is het verschil in belasting tussen de zuinigste en de minst zuinige auto 1500 euro. De Jager ‘zet er op in om dit verschil ten minste te verdubbelen’.

Verder wordt de belasting op milieuonvriendelijke brandstoffen, zoals diesel, verhoogd. Ook gaat het kabinet kijken naar een mogelijke verhoging van de energiebelasting.
—————————-
Bron: Toespraak staatssecretaris De Jager

7 REACTIES

 1. Als ‘vergroenen’ het echte doel was zou er geschoven worden met bestaande belastingen, budgetneutraal dus. Maar nee, natuurlijk niet. Dit is weer gewoon ordinair graaien.
  Wat doen we er tegen? Grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid kan het systeem niet aan. Hoe bereiken we dat 10 à 20% van het NL volk stopt met belasting betalen?

 2. [1] Als 10 tot 20% van de Nederlanders stopt met belasting betalen dan zal 80 tot 90% van de Nederlanders, al dan niet gewapend (politie, leger), afdwingen dat er toch betaald zal worden. Democratie! De meerderheid heeft gelijk en de minderheid heeft pech gehad.
  Inmiddels is vrijwel iedereen afhankelijk van de overheid, wegens een uitkering, subsidies, of bijvoorbeeld aftrek van de hypotheekrente of huursubsidie. Eigenlijk denk ik dat het nog maar 1 kant op kan gaan; complete instorting. En vanuit die puinhopen kunnen we dan weer een fatsoenlijk land opbouwen.

 3. [2] "En vanuit die puinhopen kunnen we dan weer een fatsoenlijk land opbouwen."
  Niets let ons om beide methodes te blijven onderzoeken.
  Maar ook voor het "wederopbouwen" heb je voldoende mensen nodig die het begrijpen en streven naar de soevereiniteit van ieder individu. Het is dus in alle gevallen noodzakelijk om daaraan te werken.

 4. [4] Daarom gaat onder andere collega Klink dan ook de Jager helpen om het leven leuker te maken door te trachten het "Happy Hour" af te schaffen!

 5. De Arrogantie en IJdelheid druipen er weer van af ! Het "beste jongetje van de klas" (en dat zal de wereld weten ook!) zal op hoge toon en met het traditionele opgestoken vingertje wel even vertellen hoe het moet! Alleen jammer dat in nederland het middel altijd erger is dan de kwaal! Ondertussen gaat het letterlijk vól bouwen van de randstad door (rond Utrecht-A2, Muiden-A1) ; hoe die mensen ooit naar en van hun werk zullen moeten komen hebben ze nog niet over nagedacht. Aangezien volgens de overheid het met het "milieu" nu al zo slecht gaat (CO2 en fijnstof hetze) zou het dan niet alleen maar slechter worden? Het enige waar ze blijkbaar aan denken zal wel zijn hoe ze zich dán weer op de voorgrond kunnen dringen en geld aan ons onttrekken. Extra randstad woonbelasting misschien? Welkom in het meest idioot bestuurde land van de wereld.

 6. Met zo’n vliegtuigbelasting proberen ze misschien de emigratie naar de US of A te ontmoedigen. Van mij mogen ze het over een aantal jaar als de laatste fooi beschouwen.

Comments are closed.