Derk-Jan Eppink, oud-journalist
en ex-topambtenaar presenteert
vandaag in Brussel zijn boek:

Europese mandarijnen. Hierin
wederom bewijs dat de ambtenaren
in de EU de dienst uitmaken.Hoge ambtenaren in Brussel zijn oppermachtig. Ze jennen hun tegenstanders en weten door manipuleren en doortrapt manoeuvreren besluiten te nemen zonder dat hun bazen, de politici, het doorhebben.

Eppink toont met zijn boek aan dat de ware machthebbers in Brussel de ambtenaren zijn. Ze kunnen via bepaalde procedures bijna ongemerkt zelf besluiten nemen. Zo merkte Bolkestein bijvoorbeeld op het allerlaatste moment dat hij een voorstel had goedgekeurd om van Europa een immigratiegebied te maken. Met heel veel moeite verdween dit later van tafel.

Ook de omstreden dienstenrichtlijn of besluiten over Turkije zijn amper besproken door de EU-commissarissen zelf. Ambtenaren geven zelfs kant-en-klare plannen aan Europarlementsleden, zelfs als hun eigen baas de plannen heeft afgekeurd.

Eppink vindt de Nederlandse ambtenaren in Brussel overigens slechte onderhandelaars. De Nederlander denkt dat hij met goede argumenten en een goed verhaal het gelijk vanzelf aan zijn kant krijgt. Hij redeneert vanuit een domineesgelijk, aldus Eppink.
Maar volgens hem werkt het zo niet, mede door nationale belangen. Wat telt is macht, niet moraal.

Ruim zeven jaar werkte Derk-Jan Eppink als topambtenaar voor de Europese Commissie, een wereld vol achterkamertjes en intriges, die bij het grote publiek weinig bekendheid geniet, maar waar men wil beslissen over de toekomst van bijna een half miljard Europeanen. Nu hij zijn functie neerlegt om in New York te gaan werken, blikt hij terug op zijn Europese tijd. In dit boek schetst hij een portret van de ‘Europese mandarijnen’, de topambtenaren van de Europese Commissie, over wie een Duits eurocommissaris recent nog zei dat ze ’te veel macht hebben en te weinig worden gecontroleerd’. Een zeldzame blik achter de schermen van Europa.

Derk-Jan Eppink was medewerker van Europees commissaris Frits Bolkestein, en later van de Estse commissaris Siim Kallas. Hij was ook jarenlang politiek verslaggever, eerst bij NRC Handelsblad en later bij De Standaard. Bij uitgeverij Lannoo verscheen eerder zijn boek Avonturen van een Nederbelg.

Met Europese Mandarijnen wordt er opnieuw munitie aangeleverd om het gedrocht EU aan te pakken. Een op hol geslagen bureaucratische machine waarin willekeur, eigen belang en corruptie hoogtij vieren. Het ontmantelen van dit ambtenarenlegioen, afschaffen van de subsidies en terugkeer naar een Europese Vrijhandel Associatie brengt niet alleen verlichting voor de Europeanen maar geeft dynamiek en lost gelijk het probleem op van landen die graag willen deelnemen vanwege de subsidieruif.

4 REACTIES

  1. Punt is dat dergelijke bureaucratien onwijs gevoelig zijn voor dergelijke corruptie, zoals Gorbatsjov al opmerkte. Zijn Glasnost en Perestroyka werkten niet de corruptie was inherend aan het systeem zei hij.

  2. Lijkt me een uiterst belangwekkend boek. Dat ontmantelen zal evenwel door politici moeten gebeuren. En van hen valt op dit punt helaas niets te verwachten, tenzij er persoonlijk voordeel valt te behalen.

  3. Goede recensie, ik ga het boek ook meteen kopen. Zou op iedere boekenlijst moeten staan van Nederlandse politicologen en sociologen hoe een corrupte ambtenarenkliek de EU bestuurt.

Comments are closed.