Het wordt op de vrijspreker wel eens voorgesteld alsof politie & justitie weinig nuttigs uitvoeren, maar het tegendeel is waar. Zo is men bijvoorbeeld druk bezig met de vervolging van de maker van een filmpje, waarin middelbare scholieren te zien zijn die in de klas, onder grote hilariteit, de hitlergroet brengen.

Let wel, de ‘daders’ worden niet vervolgd, maar degene die het gefilmd heeft. (Niet dat ik er voor zou zijn de jongens en meisjes in het filmpje te vervolgen, maar het zou meer voor de hand liggen.) Het maken en verspreiden van “dergelijke beelden” is namelijk strafbaar. John Cleese mag wel uitkijken als hij nog ’s in Nederland komt.

Daarbij heeft het filmpje “maatschappelijke onrust” veroorzaakt. Als door zo’n lullig filmpje “maatschappelijke onrust” onstaat, lijkt me dat meer een fout van de mensen die zich door dat filmpje laten opjutten, dan van de maker van het filmpje.

In Duitsland is het al zover dat niet alleen het hakenkruis verboden is, maar ook afbeeldingen waarin hakenkruizen vernield of in de vuilnisbak gegooid worden. De Duitse politiek heeft onlangs een poging gedaan dit in heel de EU door te laten voeren. Gelukkig is dit niet gelukt.

Je zou denken dat één van de verworvenheden van het verdrijven van de Nazi´s is dat mensen niet voor allerlei onzindingen vervolgd kunnen worden, maar blijkbaar zie ik dat verkeerd.

Ik wens de jongen in kwestie veel sterkte.

9 REACTIES

 1. Filmverbod, fotoverbod, meningverbod, schrijfverbod. Snoepjes eetverbod, chocoladerepen eet verbod, taarten eetverbod, kippen eetverbod, kalkoenen eetverbod, koeien eetverbod. Er is nog een sprankje hoop: in deze lijn zal uiteindelijk een "verbod verbod" onvermijdelijk onzer eindbestemming blijken.

 2. Kan iemand mij uitleggen, waarom het verspreiden van films en foto’s van militaire 1-mei parades niet wordt verboden ?

 3. Een bekende van mij (ja, mr. Pepperspray) rijdt nu al wekenlang rond met op de hoedenplank een bontmunts van het Chinese leger uit de jaren 50 met een rode ster erop. Niet omdat hij communistische sympathien zou koesteren of zo, maar gewoon om te provoceren (vindt ie nou eenmaal leuk).

  Onlangs reed hij tussen Rotterdam en Dordrecht 140 waar 100 de maximum snelheid was en werd hij door de politie aan de kant gezet en op zijn rijgedrag aangesproken (daarover later wellicht ooit meer in een ander artikel) nadat ze zowat 10 km achter hem aangereden hadden en dus zijn PLA muts hadden kunnen aanschouwen, maar wat denk je? Geen woord daarover! Als daar een (boedhistische) Swastika had opgestaan i.p.v. een rode ster, dan zat hij nou waarschijnlijk in de gevangenis.
  Maar nu had hij slechts een boete voor nodeloos links rijden aan zijn broek en niet eens voor 40 km te hard rijden.

  Overigens: dat links rijden was niet nodeloos doch functioneel gezien hij iedereen voorbijschoot aan die snelheid. Maar uiteraard kreeg hij toch een boete voor "niet nodeloos zigzaggen aan 140" m.a.w. voor veilig rijden. En over de legermuts met communistische ster geen woord…

 4. [6] De wet schrijft voor dat je rechts moet houden. Onnodig links houden is een onzinkreet die de simpele burgers blijkbaar beter begrijpen. Hoe dan ook, gezien zijn snelheid zal hij niet veel gehinderd hebben, en daar gaat het uiteindelijk om, zou je zeggen. Niet in Nederland, waar de inwoners vrijwel Duits zijn (Befehl ist Befehl, Ordnung muss sein!). We haten iedereen die zich niet precies aan de regels houdt.
  Zelf heb ik een keer een bekeuring gekregen voor "het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden". Het ging absoluut niet om veiligheid; ik reed uiterst rechts met vrachtwagens mee, met ontzettend veel afstand. Eigenlijk reed ik veiliger dan de meeste anderen die mij voorbij raasden. Maar ja, die wet he, dus toch flink lappen.

  Wat die bontmuts betreft; het had anders geleven als we bezet waren geweest door die rooie rakkers. Het is tenslotte niet de taak van de politiek om logisch na te denken of consequent te zijn, maar om de willekeurige onderbuikgevoelens van "de meerderheid" in wetten te verwerken.

 5. Veel mensen vergeten dat wetten een middel zijn om een doel te bereiken (in bovenstaande gevallen veilig autoverkeer). Het middel wordt een doel opzich……

Comments are closed.