Een van de vele voorbeelden van de hypocrisie van de VVD bleek gisteren uit een verklaring van Mark Rutte over “dubbele nationaliteiten.

Er is een motie van Wilders die het afkeurt dat er in de Nederlandse regering twee personen zitten met een buitenlands paspoort. (Aboutaleb en Albayrak).

Het hangt er maar van af hoeveel waarde je aan een dergelijk papiertje hecht. Uit voorgaande stukjes op de Vrijspreker is gebleken dat libertariërs daar alleen maar praktische waarde aan toekennen. Je hebt dat ding nodig, anders kun je niet reizen. En hoe meer verschillende paspoorten je hebt, hoe beter je jezelf tegen de macht van een bepaalde overheid kunt verdedigen.

Maar voor politici ligt dat toch wel anders. Vanuit hun nationalistische opvattingen is het paspoort een bewijs dat iemand tot een bepaalde natie hoort. En dat hij onder andere daar belasting moet betalen. Een paspoort en de bijbehorende nationaliteit zijn voor hen iets heiligs. Tevens machtsmiddel.
En dan is het niet gek dat de bazen die in een land de macht over anderen uitoefenen, natuurlijk zelf het voorbeeld geven en laten blijken dat zij zelf voor honderd procent tot die natie behoren.
In dat licht is de nationalistische motie van Wilders niet onlogisch.

Ook Aboutaleb en Albayrak hechten waarde aan hun Marokkaans en Turks paspoort, want anders zouden ze er al lang afstand van hebben gedaan. Het verhaal dat dat niet kan is in mijn ogen puur nonsens. Wat ze in die andere landen blijven zeggen, kan hen in Nederland koud laten en ze kunnen zonder meer hun buitenlands papiertje in het openbaar verbranden of kapot scheuren.

Ook de VVD is er “eigenlijk” tegen dat mensen met een ander paspoort in de regering zitten. Maar met een smoes zullen ze toch tegen die motie stemmen. Zogenaamd omdat het tegen “personen” gericht is. Het zal echter wel zijn omdat die motie door Wilders is ingediend.
Maar wat ze dus wel zullen gaan doen, is proberen een nieuwe wet te maken, die het hebben van een tweede paspoort helemaal verbiedt. Kan het hypocrieter?

De VVD, de partij voor de Vrijheid en Democratie, gaat al weer werken om uw vrijheid verder in te perken!

8 REACTIES

 1. Inderdaad, het is maar wat voor waarde je aan zo’n papiertje hecht.
  Ben je geboren in Zwitserland, Frankrijk, Argentinie of een aantal andere landen ( waar het "ius solis" geldt), dan mag je net zoveel paspoorten hebben als je wilt.
  Het belemmeren van iemand bij het verwerven van andere paspoorten is een ernstige inbreuk op persoonlijke vrijheid.
  Hugo van Reijen

 2. [1] En zou een ´Abouthaleb´ of een ´Amerikaan´ dan ook Minister van Defensie kunnen worden in Zwitserland of in Frankrijk? Of Minister-President zelfs?

 3. "Het verhaal dat dat niet kan… …openbaar verbranden of kapot scheuren."

  Ze kunnen hun paspoort wel laten verlopen oid, maar Aboutaleb kan niet zijn nationaliteit opgeven. Ik vind dat je daar ook wel iets over mag zeggen. Want je moet toch ook de vrijheid krijgen nationaliteiten op te geven. Dit is dus niet mogelijk in Marokko en Argentinië.

  Daarbij komt dat bij het besturen van een land dubbele nationaliteiten natuurlijk raar zijn. Voor overheidsambtenaren lijkt het me daarom sterk af te raden. Zeker als je over immigratie gaat en je je 2e nationaliteit wel kunt, maar niet wil opgeven.

  Dan nog iets, ik hoorde laatst dat onze lieve koningin ook meerdere nationaliteiten heeft. Zouden jullie dat ook niet kunnen uitzoeken? Dat je daar niemand overhoort lijkt me weer uiterst dubieus.

 4. [4] De koning van Mrokko kan wel op zijn kop gaan staan en beweren dat Aboutaleb zijn nationaliteit niet mag opgeven omdat Aboutaleb eigendom van die koning is, maar waarom moet Aboutaleb zich daar wat van aantrekken?
  Hij kan zijn papiertje toch gewoon midden in de Tweede Kamer verscheuren?

  Als hij dat ding niet belangrijk vindt, wat let hem dan?

 5. [5] Dat papiertje (paspoort) is ook niet het probleem, maar de nationaliteit zelf. Die kan hij niet verbranden. Wel heeft hij een sterk statement doen uitgaan, dan hoeft hij het wat mij betreft niet te verbranden. Je moet gewoon zorgen dat dubbele nationaliteiten bij de overheid niet kunnen.

  Daarbij nog even op mijn andere punt over de koningin. Ik las vandaag ook een artikel over de banden tussen het koninklijk huis, media en de politieke elite. Misschien kun je aan de hand van de nationaliteiten (Ik heb het vermoeden dat ze er een stuk of 4 (!) heeft) van de koningin daar iets over zeggen?

 6. [6] Toch een goeie zaak dat die mevrouw meerdere kansen heeft.(gecreerd)

  Deze mevouw heeft immers niet de mogelijkheid om middels een vierjarige selectie ‘uitgeloot’ te worden en vreedzaam een andere betrekking te zoeken, maar moet het spel blijven spelen tot in den doed.

  Omdat voor het volk alleen de geweldsoptie overblijft wanneer het leiderschap zich niet in de minne schikt naar de wens van het volk lijkt het mij zeer verstandig dat ze de pleiterik kan maken en kan eisen ergens anders binnen gelaten te worden, omdat ze bv ook Canadees? is.

  Heel wijs dus, een mevrouw die lessen uit het verleden niet vergeet.
  En ik zou geen koningin willen die niet wijs is.

Comments are closed.