In januari schreven we over de ideeënbus van het Ministerie van Financiën.*)

Iedereen kon daar ideeën voor bezuiniging indienen.

Het resultaat is niet onaardig, en we zijn zeer benieuwd wat de overheid er nu mee gaat DOEN.

Vanaf 16 maart is de bus gesloten en kan de overheid tot uitvoering overgaan. Althans dat hopen we, want zelfs al zijn we het natuurlijk niet met alle ingebrachte ideeën eens, er is genoeg goed spul bij.

Als voorbeeld geven we hieronder blad 1 (van 49) van de lijst best gewaardeerde ideeën.
De volledig lijst staat op:
www.bezuinigenkunjezelf.nl/…

Het is in ieder geval nuttig dat veel van de vrijheidsbevorderende punten op deze manier weer iets meer onder aandacht van een aantal personen gebracht zijn.
————————————————-
*) www.vrijspreker.nl/vs/item/…

Ideeën overzicht
Op deze pagina kunt u de ingezonden ideeën en reacties lezen. Helaas kunt u uw idee niet meer inzenden. Op 16 maart is de ideeënbus gesloten.

Het idee dat het beste gewaardeerd is, staat bovenaan. Dit is afhankelijk van het aantal sterren en het aantal reacties dat een idee heeft gekregen.

Pagina 1. (de tien top ideeen!):

—Waterschapsbelasting goedkoper innen, door Belastingdienst.
Emiel Rolink | 26-02-2007 | Reacties: 55
—afschaffen subsidies
Truyens | 30-01-2007 | Reacties: 44; Het onmiddellijk afschaffen van alle subsidies aan NGOs, stichtingen, belangenverenigingen en andere quasi-overheidsinstellingen.
—WEGenBELASTING
Henk van Schie | 30-01-2007 | Reacties: 19
—Overstappen op open-source software
Germen Roding | 30-01-2007 | Reacties: 19
—Uit EU treden
ir H.J. Jongen | 30-01-2007 | Reacties: 62
De EU kost ons handenvol geld en narigheid. Uittreden bespaart miljarden
—Flat Tax
R. Slagboom | 30-01-2007 | Reacties: 24
—25 miljard subsidies per jaar
Fred.H.Meijroos | 31-01-2007 | Reacties: 15
De overheid deelt ieder jaar ong. 25 miljard aan subsidies uit aan stichtingen, verenigingen, etc.
Stomweg stoppen en teruggeven aan de gezinnen van dit land. Bij afschaffen van die subsidies zou ieder gezin ong. 3200,= de economie in kunnen pompen.
En de ambtenaren die de subsidies verdelen: afvloeien, ontslaan en naar een “echte” baan.
—Geen geld meer naar conflictgebieden
Germen Roding | 30-01-2007 | Reacties: 12
—Publieke omroepen afschaffen.
Joris | 31-01-2007 | Reacties: 20
—Tweetalige overheidspublicaties
J.C. Vermij | 29-01-2007 | Reacties: 15

6 REACTIES

 1. Yes!!! Op plaats 6! (Net na het minstens zo lovenswaardige "Uit de EU treden" van Hub). Nu alleen nog afwachten of ze er ook iets mee gaan doen. Ik moet bekennen dat ik dan opeens een stuk minder enthousiast raak 🙁

 2. Inderdaad interessantw at men er nu meer gaat doen. Waarschijnlijk een samenvattend rapport maken en dit aanbieden aan de regering. Die zal het vervolgens niet lezen, maar enkel de ‘summary’-voorpagina lezen. Daar zal ongeveer hetzelfde op staan als in dit artikel. En vervolgens kijkt men of er iets bij staat dat past in het regeerakkoord of de eigen politieke visie. En vervolgens doet men niets …

  Of ben ik nu te negatief? 🙂

  Maar omdat subsidies er twee keer in staat, zou dat een duidelijke hint kunt kunnen worden in dat rapport. Misschien doet men er iets mee, zodra men in financiele problemen komt met het ‘realistische begrotingsbeleid’?

 3. Gefeliciteerd, Hub, met de 5e plaats van "Uit EU treden", en de éérste plaats wat betreft het aantal reakties!
  De EU ligt kennelijk meer mensen zwaar op de maag.
  Overigens denk ik dat het Min. van Financiën minder gelukkig is met de meeste 1ste blad ideeën en dat ze dan ook een stille dood zullen sterven.

 4. Jeminee, iedereen is altijd zo negatief over de EU…. die 600 euro per jaar per gezin (50 euro per maand) kan elk gezin in NL toch wel missen? En kijk eens wat voor moois we ervoor terugkrijgen: een dure Euro, en… eh… Oh ja! Onderwerpen voor in de krant! En we hoeven niet mee te wisselen bij de grens! Dus die jaarlijkse 600 euro is sowieso al terugverdiend! En natuurlijk een gemeenschappelijke aanpak van terrorismebestrijding, want de kans is echt ontzettend groot dat ik met terrorisme te maken krijg! Dat daarmee diverse vrijheden ontnomen worden vind ik niet erg, want ik heb toch niets te verbergen. Ik stem ook voor camera’s in alle huizen, want we hebben toch niets te verbergen he!
  Oh ja, ik heb besloten niets dan positiefs te zeggen over onze overhead eh overheid, en dat heeft natuurlijk niets te maken met bovenstaande.

 5. Jeetje!

  Begrijp je niet hoe het systeem van een staat werkt?

  Dit idee van het ministerie is opgezet om een bepaalde afdeling draaiende en druk te houden. Ze geven de burger het idee dat de overheid belangrijk bezig is.

  Naar mate meer mensen reageren op die ideeënbus (of bijvoorbeeld mee doen aan verkiezingen), des te meer legitimiteit wordt er gegeven aan zo een overheidsinitiatief! De staat kan immers zeggen dat veel mensen gereageerd hebben (of gestemd hebben) en dat ze een commissie (wellicht met een staf van 100 man)ingesteld hebben om uit de inzendingen de winnaar te kiezen..

  Dus, niet reageren op dit soort rare staats-ideeën, maar gewoon negeren! Je wil toch niet op je geweten hebben dat je indirect en geheel vrijwillig er aan meegeholpen hebt de staat in de ogen van burgers belangrijk te maken?!

  Er is niets leukers dan wanneer alle burgers van dit land de staat zoveel als mogelijk zouden negeren! Wat zouden die ambtenaren en politici nerveus worden!
  PS diegenen die in de illusie leven dat dit soort ideeënbussen positief uitwerken (dus ervoor zorgen dat de staat kleiner wordt en belastingen afgeschaft worden), kunnen weer gaan slapen want de staat wordt alleen maar groter en ieder jaar nemen de uitgaven van de staat toe en wordt haar schuld groter.
  Negeren, die staat!

 6. [5] Als je verwacht dat er door de staat iets mee gebeurt, moet je zeker niet reageren. Ze doen er niets positiefs mee.
  Je kunt echter ook elk geval afzonder beoordelen op bvb de waarde die een reactie kan hebben voor andere BEZOEKERS

  Veel socialisten zullen toch dergelijke sites bezoeken en dan minstens zien dat er ideeen zijn als:
  -afschaffen subsidies,
  -uit de EU treden
  -enz.
  Je weet nooit waar een zaadje terecht kan komen.

Comments are closed.