Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft een bericht gepubliceerd waarin gewaarschuwd tegen radio frequency transmitters in Canadese munten.

De munten worden in Canada als wisselgeld gegeven aan Amerikanen wier gangen men blijkbaar wil nagaan.
In Europa heb ik nog niet van dit soort spionage gehoord, maar het opent nieuwe perspectieven.
Bron: Numismatist, februari2007
Hugo van Reijen

7 REACTIES

 1. Leuk verhaal, maar wel een vervelend detail. Het uitzenden van een krachtig signaal vereist relatief veel energie. Energie die kleine batterijen vaak niet kunnen leveren qua piekvermogen en/of qua duur.

  Dus of de munt stopt vrij snel met zenden, of is enkel geschikt voor volgen in een vooraf gedefinieerde bepaalde omgevingen. Bijvoorbeeld een deel van een woonwijk of enkel gebouw. En dan nog is de kans op afscherming groot.

  Veel waarschijnlijker is dat er een passieve chip in zit zoals de RFID tags die je ook in briefpapier aantreft, de chip in de chipknip, etc. Dit zijn chips die zelf geen energie vereissen omdat ze niets doen totdat iemand anders ze activeerd. Die activatie voorziet de chip gelijk van energie via fysiek contact (zoals bij een chipknip die je in de betaalautomaat steekt) of via korte electromagnetishe golf (zoals veel pasjes zoals gebruik in de beveiligingsindustrie of de nieuwe paspoorten met bio-gegevens).

  Dit vereist wel actief beleid betreft het plaatsen van spionagestations op strategische plaatsen. En dan is het gebruiken van een munt vrij inefficient, want die geef ik mogelijk snel weer af …

 2. [3]
  Omdat er geld te verdienen is met de in die kringen bestaande anti-Canadese sentimenten bijvoorbeeld.

 3. Het lijkt me eerder een middel voor "follow the money honey".
  Ik denk dat ze passieve RFID gebruiken. Die reageert op een bepaald uitgezonden signaal en haalt zn energie uit het radiosignaal. Ongeveer de manier waarop de plisie radardetectors pakt.

Comments are closed.