Jaarlijks proberen 94.000 mensen zelfmoord te plegen. Verder zitten 410.000 mensen zo in de put dat zij aan zelfmoord denken.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Trimbos-instituut woensdag bekend heeft gemaakt.
Per jaar slagen 1600 Nederlanders erin zichzelf van het leven te beroven.

Volgens het instituut waren cijfers over zelfmoordpogingen en – gedachten tot nu toe niet bekend.
Mensen met een psychische stoornis hebben negen maal zoveel kans om een zelfmoordpoging te doen en lopen 11 maal zoveel risico op zelfmoordgedachten.
Het Trimbos-instituut benadrukt het belang van suïcidepreventie omdat het aantal mensen dat zelfmoord probeert te plegen met 22 procent kan dalen als de psychische kwalen voorkomen kunnen worden of de nadelige gevolgen daarvan teniet kunnen worden gedaan.
Er zouden dan ook 42 procent minder mensen zijn die spelen met de gedachte zelfmoord te plegen.
De resultaten van het Nemesis-onderzoek naar de psychische problemen bij Nederlanders tussen 18 en 64 jaar staan in het rapport Suïcidaliteit in de algemene bevolking: gedachten en pogingen. Het Trimbos-instituut het dit gemaakt in opdracht van het ministerie van volksgezondheid.
Nog geen 14 dagen geleden publiceerden de EU commissie een rapport waaruit bleek dat de Nederlanders het op één na gelukkigste volk ter wereld is.
Waarschijnlijk heeft die EU commissie niet het Trimbos-instituut geraadpleegd.
Hoe weet het Trimbos-instituut überhaupt dat 410.000 mensen denken aan zelfmoord?
Kan het instituut gedachten lezen, of hebben ze elke Nederlander hierover benaderd?
Hoe komen ze aan het aantal van 94.000 zelfmoordpogingen per jaar?
Gebruiken zij en equivalent van de klimaatmodellen, om berekeningen uit te voeren?
Hoe willen ze psychische kwalen voorkomen en zijn deze dan bekend?
U ziet dit soort rapporten roept meer vraagtekens op dan dat zij duidelijkheid scheppen in een toch niet gunstige situatie.
Op hun website heb ik geen nadere informatie over de oorzaak van de zelfmoordpogingen kunnen ontdekken.
Het Trimbos instituut is in 1996 ontstaan door fusie van het Nederlands centrum geestelijke volksgezondheid (NcGv) en het Nederlands instituut voor alcohol en drugs. (NIAD)
In ieder geval weet u nu waar u belastinggeld voor een gedeelte naartoe gaat.
Naar deze nietszeggende onderzoeken.
En Nederland telt heeft heel veel van dit soort instituten, stichtingen, denktanks, die natuurlijk gesubsidieerd worden.

25 REACTIES

 1. Wat geeft die mensen eigenlijk het recht om te bepalen wat wij mogen denken over het leven, of hoe we ons moeten voelen, en wanneer dit een "stoornis" is? Ach juist, ze willen natuurlijk niet dat de slaven aan de hun controle ontsnappen. Zelfs niet de dood in. Hoe weet men eigenlijk dat er niet bij mensen die willen leven, zeker in een wereld als deze, een steekje los zit?

 2. Ik vind dat ieder weldenkend mens de zelfmoord-optie moet/mag overwegen.

  Het is immers meer een tijdspreferentie keuze dan een werkelijke ja/nee keuze.
  Net zoiets als sparen voor ‘later’ dus.

 3. [1] ‘Hoe weet men eigenlijk dat er niet bij mensen die willen leven, zeker in een wereld als deze, een steekje los zit?’

  Zeker indien men bedenke dat we steeds gezonder en groener moeten gaan leven van de overheid. En waarom? Omdat we dan nog veel ouder worden! Nou, t.a.v. de door het Trimbos instituut gepresenteerde cijfers lijkt daar in elk geval weinig weerklank in de maatschappij aanwezig.

 4. Hoorde het gisteren ook dit bericht nadat ik net gelezen had dat de Nederlanders welhaast het gelukkigste volk op aarde was. Het Trimbos instituut heeft behoefte aan zoveel mogelijk ongelukkigen zodat ‘er voor dit grote probleem beleid gemaakt kan worden’. De krant heeft weer behoefte om zijn lezers een positief gevoel te geven. Dus dan trekken we een kulonderzoekje uit de kast die zegt dat wij bijzonder gelukkig zijn.
  Beide onderzoeken zeggen mij net iets minder dan het weerbericht over een week.

 5. Interessant dit. Ik wist al wel langer dat er b.v. meer doden door zelfdoding vielen dan door verkeersongelukken (door alcohol) of zo.

  Ook interessant om te weten wat voor mensen het zijn. Er zijn zat ondernemers, die na een failissement zo diep in de schulden zitten dat alleen zelfmoord een optie lijkt. Je wordt hier in NL dan zo onwijs door de mangel gehaald, terwijl zoiets in de USA veel meer geaccepteerd is.

  Uiteraard investeert onze overheid meer geld in b.v. alcoholcontroles dan hulp voor dergelijke mensen, terwijl daar blijkbaar dus toch meer winst zou moeten kunnen worden behaald.

  Helaas kan ik over depressiviteit maar al te goed meepraten; in m’n ‘hoogtijdagen’ sliep ik zo’n 18 uur per dag, omdat ik gewoon helemaal verrot was. Als zelfstandige is dat natuurlijk niet zo prettig, bij nader inzien kun je dan op niets terugvallen.

  Uw overheid incasseert maar al te graag bij u als het goed gaat.

 6. hoge belastingen, slechte zorg, slechte scholing, geen toekomst etc.
  genoeg redenen lijkt me

 7. [6] Ja, en daar bovenop alle leuke resterende dingen voor de mens verbieden en ontmoedigen. Drinken, eten, roken, autorijden, etc. Zodat we nog ouder zullen worden?!?!?!

  Maar daar is dus helemaal geen draagvlak voor zegt het Trimbos?

 8. Leef in een soort derde wereld land, zeg maar banaanenrepubliek en wat mijn vrouw zo onzettend verbaasde toen ze hier in nederland was; dat al die hollanders zo’n droevige uitstraling hadden en er weinig blije mensen waaren terwijl het zo veilig is op straat. Toen ik haar vertelde dat de belastingdruk ongeveer 70% bedroeg en de overheid overal aanwezig is werdt ze plotsklap ook heel erg droevig en zijn we maar snel terug gegaan.

 9. [1]

  Inderdaad Owl. Gelukkig kun je van zelfmoord geen spijt krijgen. Ik erger me vreselijk aan mensen in nieuwsprogramma’s, of van de week nog in de Oprah Winfrey show, die verkondigen hoe blij ze zijn dat hun zelfmoordpoging is mislukt, omdat ze nu zo gelukkig zijn. Alsof je na zelfmoord nog kunt beseffen wat voor een mooi leven je had kunnen hebben indien het mislukt was…

 10. [1]
  Maar als aan de mensen die willen (hoewel, willen, vroegen ze erom?) leven, een steekje los zit, zijn we allemaal een beetje gek, nietwaar?
  Leuk toch? Met z’n allen een beetje getikt. Zelfs zo kan men voor een ander nog iets betekenen.

 11. 94.000 pogingen tegen 1600 die succesvol zijn, dat is wel een heel laag slagingspercentage. Zo moeilijk kan ’t toch niet zijn – of zou ook hier hulp van de overheid verwacht worden…

 12. [11] Duh… Je zou haast ’n adviesbureau voor depressieven opzetten, "Hoe pleeg ik succesvol zelfmoord"…

  Nee, een dergelijke zelfmoordpoging is veelal niet serieus bedoeld en meer een vraag om aandacht.

  Dat omdat je vaak door je huisarts van het kastje naar de wand wordt verwezen…

 13. [12]

  Zo’n "adviesbureau" bestaat wel degelijk. Voor stichting De einder (http://www.deeinder.nl) werken consulenten (vrijwilligers) die je precies kunnen vertellen hoe je ervoor zorgt dat je eerste poging slaagt…

  Ook Karin Spaink heeft het een en ander geschreven hierover… Twintig versparaxjes zou de methode zijn, helaas is het (bijna) niet meer verkrijgbaar…

 14. [9]
  Softie,

  Precies, dat heb ik zelf ook wel eens bedacht. Het doet me een beetje denken aan hersenspoelen. Je dwingt een ongelukkig iemand die zelfmoord wil plegen via ingrepen om zich weer gelukkig te voelen, en dan is het feit dat iemand weer gelukkig is een "bewijs" dat je ingreep goed was. Zoiets als een vrouw met een sterke kinderwens verkrachten en zeggen dat als ze blij is met het kind, ze ook blij mag zijn met de verkrachting.

  [10]
  Beek,

  Dat zou best kunnen. We weten uit onderzoek dat het menselijk brein in grote mate zelf de zintuiglijke informatie sorteert en aanvult. Het zou dus ook kunnen dat we allemaal in zekere mate gek zijn, omdat we überhaupt willen leven. Dat is immers niet erg rationeel. Rationele mensen, zonder emoties, zouden niet geven om leven of sterven. Ik heb me ook wel een afgevraagd of het "lege" gevoel dat je bij depressies wel eens hebt, eerder een gebrek aan emoties is dan een teveel aan "negatieve" emoties. Die bovendien ook een functie hebben en waarvan je niet kunt zeggen dat ze "verkeerd" zijn. Er is al met al genoeg reden om een pessimistisch wereldbeeld te hebben.

 15. [14]

  Of het hersenspoelen is, weet ik niet. Als mensen vrijwillig hulp zoeken en met therapie van hun depressie afkomen, dan vind ik het allemaal best.

  Het schijnt wel zo te zijn dat je in het reguliere hulpverlenerscircuit (psychologen/huisartsen) niet terecht kunt met je zelfmoord gevoelens/gedachten. Men bestempelt je als ziek, en vervolgens heb je therapie/pillen nodig (van dat laatste ben ik absoluut geen voorstander). Om dat je in het reguliere circuit niet serieus genomen wordt, is er stichting de Einder (overigens heb ik geen ervaring met De Einder). Maar een klein percentage dat bij De Einder aanklopt, pleegt ook daadwerkelijk zelfmoord.
  Dood gaan we toch. Principieel maakt het niet uit wanneer… Of je nu 80 of 30 wordt, het maakt principieel geen verschil. Roven is slecht, principieel maakt het niet uit of je een dubbeltje of 1000 euro rooft.

 16. [15]
  Softie,

  Ik doelde ook inderdaad alleen op hersenspoeling als het onvrijwillige "hulp" is. Anders is het immers hetzelfde als een vrouw die vrijwillig sex heeft, i.p.v. verkracht wordt.

 17. [9] Softie,

  Dat is niet helemaal waar : als het
  niet lukt, kun je wel es erg spijt krijgen.Ik las een tijdje terug een
  interview met een jonge vrouw (achteraan in de 20) die zich onsuccesvol voor de trein had geworpen en daarbij haar beide benen en een arm
  was kwijt geraakt.

  Die had spijt.

  Groetz,

  Cincinnatus
  Groetz

 18. [17]

  Ik heb het over zelfmoord, niet over een zelfmoordpoging.

  Als het mislukt dan kun je er inderdaad spijt van krijgen. Als het lukt (dan is er sprake van zelfmoord en daar had ik het over) dan kun je er geen spijt van krijgen. Als je er tenminste van uitgaat dat je niet door God ter verantwoording wordt geroepen…

 19. [18] Ik geloof dat het prof H.M. Kuitert was die es opmerkte dat als het leven een geschenk van God is, je dat geschenk ook mag teruggeven als het niet meer dragelijk is….

  Groetz,

  Cincinnatus

 20. [19]

  Eigenlijk kan het leven geen geschenk zijn. Een geschenk kan namelijk gegeven worden en ontvangen worden. Als het wordt ontvangen, dan moet je al bestaan voor de conceptie…

  Abortus kan dan ook geen moord zijn, het enige dat gebeurt is dat je verhinderd dat iemand een geschenk van God krijgt.

  En, om tenslotte ook maar een prof. te citeren, nog het volgende:

  " ‘Mag levensmoeheid een reden voor euthanasie zijn?’ Waarom zou dat geen reden mogen zijn? Ik vind dat je zelf moet uitmaken wanneer je dood wilt. En daar hoef je echt geen verschrikkelijke ziektes voor te hebben. Je moet altijd het recht hebben om op een nette manier uit het leven te stappen."

  Uit "Leven zonder God. Elf interviews over ongeloof" Interview met prof. dr. Dick Swaab, hersenonderzoeker.

  Zijn antwoord op de vraag is nog langer, maar ik had geen zin om de rest ook over te typen…

 21. [21]

  "Abortus kan dan ook geen moord zijn, het enige dat gebeurt is dat je verhinderd dat iemand een geschenk van God krijgt."

  Ik was hier iets te snel. Je pakt iemand het geschenk weer af. En het gebruik van anticonceptiemiddelen is dan voorkomen dat iemand een geschenk krijgt.

 22. [20]
  Vlad Tepes,

  Kan God dan beweren dat je niet uit Zijn winkel komt? Of neemt Hij alleen goederen terug die niet uit de verpakking zijn gehaald? Weer een argument voor abortus. 😉

 23. [14]
  Veel vrijspreker lezen maakt ook niet optimistischer.
  Ook hier is de verontwaardiging vaak selectief en zelfs koersbepalend. Vaak worden de ergste verdwaalde krenten uit de nieuwspap gahaald.
  En dat nieuws is vaak ook al voorgeselecteerd op uniciteit en opmerkenswaardigheid door anderen, waardoor er vaak sprake is van nieuws uit de derde of vierde hand. Gevolgd door commentaar uit de vijfde hand.
  Nee, het is zeer verstandig zijn wereldbeeld niet door de nieuwsberichten te laten bepalen.

 24. Het leven wordt doorgegeven,van leven op leven,hiervoor zijn regels gegeven door de natuur zelf.

  Alles hier op aarde is natuur er is helemaal niets op aarde dat niet uit de natuur voortkomt.

  Zelfs zelfdoding is een stukje uit de natuur,alleen als buitenstaander van een zelfdoding heb je daar geen grip op dus beangstigd dit gedrag.

  En aangezien de natuur zich niet laat dwingen, zal deze natuur natuurlijk voortbestaan.

Comments are closed.