Afgelopen jaar was dat ftalaten in dildo’s kanker veroorzaakten, dat bleek niet waar. Hiervoor namens de verontruste dames van Nederland dank aan Theo Richel van de Groene Rekenkamer. Al werd aan dit belangwekkend eerherstel geen uitgebreide aandacht besteed. Nu kwam er onlangs het bericht dat mensen door neuspeuteren ziekenhuisbacteriën verspreiden via pinautomaten. Het volledige persbericht was als volgt:

“Neuspeuteren is een favoriete bezigheid van veel Nederlanders. Uit opinieonderzoek van het tijdschrift gezondNU blijkt dat meer dan negentig procent wel eens peutert. Dat neuspeuteren ziekmakend kan zijn, weet bijna niemand. Zo laat het neuspeuteren onder meer zijn sporen na op pinautomaten.
Een mobiel hygiëneteam van gezondNU onderzocht een groot aantal pinautomaten in heel Nederland op de aanwezigheid van de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie kan huidinfecties veroorzaken en is verantwoordelijk voor de beruchte MRSA-ziekenhuisinfecties. Ruim tien procent van de pinautomaten bleek besmet te zijn.”

GezondNU trekt hier een aantal conclusies;
1) Mensen vegen hun handen niet af na neuspeuteren,
2) veel Nederlanders zijn blijkbaar besmet met de Staphylococcus aureus bacterie, anders kunnen ze die niet overdragen en
3) de link tussen neuspeuteren en besmetting via pinautomaat.

Er missen hier drie aspecten, die in andere wetenschapsberichten met betrekking tot risico wel gemeld worden. Ten eerste, het staat vast dat mensen elkaar kunnen besmetten met bacteriën, ook via een medium. Een medium zou een pinautomaat kunnen zijn, maar ook een openbaar toilet, een treinkabine, een achtergelaten Spits-krantje, een stoel – you name it. We zijn dus nergens veilig voor bacteriën. Ten tweede, gaat het hier niet alleen om de ernst van de bacterie, maar voornamelijk en vooral om de hoeveelheid bacteriën. Ten derde, is een bepaalde hoeveelheid vuil en bacterie helemaal niet slecht voor de mens, integendeel. Het versterkt onze weerstand juist. Al gaat die vlieger niet op voor de ziekenhuisbacterie.

Het is denkbaar dat mensen – nadat ze een openbare faciliteit hebben aangeraakt – gewoon de handen wassen, zoals ik dat doe. Dan is het probleem voor een groot deel opgelost.

Al is het natuurlijk denkbaar dat GezondNU via een sensationeel persbericht graag nieuwe lezers – en dus klanten – trekt. Zulke tendentieuze beschuldigingen zal ik echter niet doen.
—————————————–
Ingezonden door Jimmy

5 REACTIES

 1. Voor mensen met smetvrees is dit natuurlijk niet schokkend, maar het bericht kan die club wel wat groter maken. En bedankt GezondNU!

  Doet me een beetje denken over wat mensen over bijvoorbeeld frikandellen zeggen: "Weet je wel wat daarin zit?" waarop ik dan steevast reageer: "Als het niet slecht voor me is, en ik vind het lekker, dan is er geen enkel probleem!". Bovendien is het milieuvriendelijk én efficiënt want vrijwel elk onderdeel van het geslachtte dier wordt gebruikt.

  Zolang ik geen pinautomaten ga opeten zie ik ook hier eigenlijk geen probleem!

 2. Wie zijn handen wast, zorgt ervoor dat de "normale" bacteriën in de handen naar de oppervlakte komt. Met name handdoeken kun je om deze redenen beter niet gebruiken omdat de concentratie daarin zeer hoog wordt. Ook bacteriën die normaal op je huid voorkomen, en daardoor "plaatsen" bezetten waardoor er geen ruimte is voor andere bacteriën, kunnen schadelijk zijn.

  Het verwijderen van alle bacteriën op je handen, door b.v. gebruik te maken van antibacteriële zeep, neemt dus een belangrijke bescherming weg!

  En het wassen met een antibacteriële zeep is weer de enige manier (minimaal 15 minuten, meen ik) om alle bacteriën, inclusief degene waarmee je via de pinautomaat "mee besmet" bent.

  Kortom, het interpreteren van dergelijke onderzoeken is niet zo eenvoudig!

 3. [2] Ongetwijfeld klopt jouw verhaal helemaal, maar je kan je afvragen wat de risico’s nou eigenlijk zijn. Ik heb nog nooit gehoord van massale sterfgevallen wegens pinnen bij een automaat. Ook gaan mensen niet massaal dood of worden ze ziek van het gebruik van handdoeken, voor zover ik weet.
  Mijn immuunsysteem is zwaar getraind in het afmaken van ongewenste bacteriën. En dat komt omdat er voldoende "target practice" is.

Comments are closed.