Kort na elkaar verschenen deze week twee “onderzoeken”.

Het eerste (door ZebraZone) wilde aantonen dat bijna alle Nederlanders (97%) plezier in hun werk hadden.

Het tweede onderzoek (door de Nationale Vacaturebank) toonde aan dat ruim de helft van de Nederlanders werkt onder zijn niveau en dat een derde zich niet prettig voelt.
Slechts 32,5 % is tevreden over zijn of haar werk!

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met allerlei “onderzoeken” en vaak blijkt dat, als je er kritisch naar kijkt, dat je er direct gaten in kunt schieten. Maar die onderzoeken worden wel gebruikt alsof ze de waarheid en de feiten weergeven. Vooral door politici om hun eigen agenda waar te maken en die weten dat het gros van het volk toch niet nadenkt.

Beide rapporten kunnen niet gelijktijdig de juiste feiten weergeven. Hier zit een duidelijke contradictie. Tenzij ze nog aantonen dat van de 67,5 % die ontevreden over zijn werk is, tegelijkertijd toch het overgrote deel (97% ervan) plezier in zijn werk heeft. Ontevreden maar toch plezier?
Dat zal wel alleen door politici verklaard kunnen worden.

———————————————————————————-
Eerste onderzoek: (ZebraZone)
Nederlander werkt met plezier
Bijna alle Nederlandse werknemers (97 procent) gaan met plezier naar hun werk. Dat blijkt anders in België en Frankrijk. Van onze zuiderburen gaat 61 procent met plezier naar het werk en van de Fransen 71 procent.
Nederlanders noemen ook vaker hun collega’s loyaal tegenover elkaar. Verder komt pesten en discriminatie minder voor op onze werkvloer. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek tussen de drie landen dat donderdag door ZebraZone is gepubliceerd. Bij het onderzoek dat eind 2006 is gehouden, waren 2060 Nederlandse werknemers betrokken.
—————-
Tweede onderzoek (Nationale Vacaturebank)
Helft werkt onder zijn niveau
Ruim de helft van de Nederlanders werkt onder zijn niveau. Een derde voelt zich niet prettig en is daarom op zoek naar een andere baan. Een kwart zoekt ander werk vanwege het salaris.
Dat blijkt uit een onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 509 personen, dat vrijdag is gepubliceerd. Van de ondervraagden is maar 32,5 procent tevreden over zijn of haar werkzaamheden.
De uitkomst van het onderzoek is opvallend. Onlangs bleek uit een andere enquête dat de meeste Nederlanders met plezier naar het werk gaan.
vrijdag 16 maart 2007, ANP
———————–

7 REACTIES

 1. Getallen zijn geen keiharde stukjes feit, maar afhankelijk van degene die ze vertelt. Voorals als het om de overheid gaat, is het heel lastig bepalen hoeveel er nou voor wat betaald wordt.

 2. He Hub,

  Mooi, ik hoorde het gisterochtend op tv. Bij zo’n Sovjetuitslag ga ik niet checken op waarheidsgehalte. 97% tevreden over werk? Kom aan.

  Hebben ze gepeild bij de rotaryclub ofzo?

 3. Net even gekeken wie en wat ZebraZone is, en op de site is te vinden dat het onderzoek 2060 personen betrof, vermoedelijk werknemers van hun betalende klanten. Deze groep van 2060 mensen staat in hun optiek voor "de Nederlandse werknemer":

  "Het medewerkerstevredenheidsonderzoek van ZebraZone bij 2060 Nederlanders brengt de percepties van de Nederlandse werknemer in kaart."

  Van die Vacaturebank kan ik zo snel niks vinden. Het rapport staat niet op de site, voor zover ik kan zien, en je kunt alleen maar zoeken naar vacatures.

  Vergelijken is dus niet zo maar mogelijk.

 4. [5] Its te snel. Had de aantallen in je stukje over het hoofd gezien. 509 bij de NatVac. Intuïtief had ik verwacht dat bij hen het aantal juist groter zou zijn. Maar zolang je niets weet over spreiding van de geënqueteerden kun je niet heel veel zeggen. Maar hoe groter (en diverser!) de groep, hoe onwaarschijnlijker dat je heel goed (of heel slecht) scoort. 97% geloof ik dus niet zo in.

Comments are closed.