Er zijn per woning gemiddeld 30 lampen aanwezig.

In aanschaf duurder en verwijdering bijdrage 14 cent per lamp, langere levensduur, maar bij veel in- en uitschakelen verkort de levensduur aanzienlijk. Vaak meer gebruik doordat het niet belastend is voor milieu

Ander nadeel; KWIK.

Kwik is het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur.
De meest belangrijke kwik zouten zijn kwik chloride (HgCl2), een corrosief en agressief vergif, kwik(II)chloride (Hg2Cl2), een bestanddeel van medicijnen, kwik fulminaat (Hg(ONC)2), een ontsteking van explosieven en kwik sulfide (HgS), een verfpigment.
Gezondheidseffecten van Kwik
Metaalkwik wordt in een aantal huishoudelijke producten gebruikt, zoals barometers, thermometers en fluorescerende lampen. Het kwik in deze apparaten zit meestal klem en kan dan geen schade aan de gezondheid toebrengen.
Wanneer een thermometer breekt, kan men echter voor een korte tijd blootgesteld worden aan een hoge dosis kwik dat verdampt. Dit kan schadelijke effecten hebben, zoals beschadiging aan de zenuwen, hersenen en nieren, longirritatie, oogirritatie, huiduitslag, overgeven en diarree.

Kwik komt van nature niet voor in voedsel, maar het kan wel in voedsel terecht komen, omdat het zich via kleinere organismen door de voedselketen verspreidt. De concentratie kwik is in vis meestal hoger dan de kwikconcentratie van het water waar de vis in zwemt. Dit wijst erop dat kwik zich ophoopt in het lichaam van vissen. Ook veeproducten kunnen
aanzienlijke hoeveelheden kwik bevatten. Kwik komt meestal niet in planten voor, maar wanneer er kwik bevattende bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, kan kwik via groenten en andere gewassen het menselijk lichaam binnenkomen.

Kwik heeft een aantal effecten op mensen, die allemaal neerkomen op de volgende belangrijkste effecten:
– Verstoring van het zenuwstelsel
– Schade aan hersenfuncties
– DNA beschadiging en chromosomale beschadigingen
– Allergische reacties, die resulteren in huiduitslag, vermoeidheid en hoofdpijn
– Negatieve reproductie effecten, zoals spermaschade, geboorteafwijkingen en miskramen

Beschadigde hersenfuncties kunnen de oorzaak zijn van de degradatie van leercapaciteiten, persoonlijkheidsveranderingen, bevingen, gezichtsveranderingen, doofheid, ongecoƶrdineerde spierbewegingen en geheugenverlies. Chromosomale beschadiging veroorzaakt het syndroom van Down.
—————————-
Ingezonden door Reiny

—————————-
[Red: Wij zijn benieuwd wanneer de nadelen van spaarlampen worden ontdekt. Daarna zal wel verplicht overgegaan moeten worden op kaarslicht!]

5 REACTIES

 1. Spaarlampen zijn bij productie wel schadelijk voor het milieu (zo’n beetje hetzelfde verhaal als de Toyota Prius) en het netto effect is dus bijna nul. Daarbij geven spaarlampen ander en minder licht (Angela Merkel heeft spaarlampen en klaagt dat ze zo weinig licht geven dat iets dat op het tapijt valt niet terug te vinden is). Lichtopbrengst verbetert als de lamp wat langer aan is maar verslechtert naarmate de lamp ouder wordt.Tenslotte worden spaarlampen kunstmatig duur gehouden door een importheffing op lampen uit China.Wie belazert er nu weer wie?

  Ben [5] reageerde op deze reactie.

 2. Spaarlampen zijn onzinnig voor situaties waar d elamp vaak aan/uit moet, een dimmer vereist/gewenst is of indien ze weinig branden.

  En zoals hie ropgemerkt zijn ze slechter voro het milieu in de zin van kwik. Maar momenteel is CO2 het ergste gevaar wat de mensheid bereigd en zijn andere milieugevaren schijnbaar ongeschikt.

  De CO2 hype is niet alleen een gevaar voor uw portemonnaie, uw vrijheid, maar ook voor het milieu!

 3. De technologie moet nog verbeterd, maar LED heeft de toekomst. Spaarlampen zijn een tussenoplossing.

  Schrijft iemand nog een mooi stuk over de Amerikaanse overheid die enorme hoeveelheden belastinggeld overhevelde naar oliemaatschappijen die al honderden miljarden dollars winst maakten? Vind ik wel iets voor een libertarische website. Zou je dan als Amerikaan, net als Henry David Thoreau, niet moeten weigeren belastinggeld te betalen?

 4. Twee jaar eerder was er toch al die ophef over een mogelijk EU verbod op kwikthermometers?! Nou, met veel vijven en zessen kwam er uiteindelijk toch geen verbod. Nu weten we dan ook waarom.

 5. @R. Hartman [1]:

  Er bestaan al buislampen (=spaarlampen=TL-lampen)
  van kort na WO II. Alleen de aansturing van de
  lamp is de laatste 10/15 jaar verandert, van een
  electro-mechanish systeem naar een electronisch
  systeem.Dat laatste is dan ook veel efficiƫnter
  en produceert volkomen ongevaarlijke lf-straling.
  En laat de lamp langer meegaan…

  Ik begrijp de heisa niet !!

  Ben

Comments are closed.