Minister Maria van der Hoeven van
Economische Zaken wil in deze
kabinetsperiode het aantal startende
ondernemers verdubbelen.
‘Als in Nederland een onderneming op
de fles gaat, ben je een mislukking.
Dat deugt niet. We hebben meer lef
nodig in dit land’.
Dit schrijft De Telegraaf.

In vergelijking met de VS stroomt er weinig ondernemersbloed in Nederland. In de VS start 15 procent van de bevolking een onderneming, terwijl dat in Nederland slechts 6 procent is. Loek Hermans van MKB-Nederland zei daarover:’Feit is dat ondernemersschap te weinig wordt gestimuleerd. De balans tussen rechten van de werkgever en werknemer is te veel naar die van de werknemer doorgeslagen’.

De minister heeft niets concreets gezegd over hoe zij het ondernemen wil stimuleren. Wel zei ze ‘dat er goed gekeken moet worden naar de verhouding tussen de rechten van de werknemer en die van de werkgever’.

Het lijkt mij eerder dat de balans tussen rechten van de ondernemer en de overheid veel te veel naar die van de overheid doorgeslagen is. Dat de ondernemer mede dankzij diezelfde overheid veel te duur personeel via omslachtige procedures in dienst heeft, komt daar nog extra bovenop.
De Nederlandse ondernemer moet niet alleen zijn of haar plek op de markt bevechten en de gunst van de consument of het bedrijf zien te winnen maar is tegelijkertijd (te)veel tijd kwijt aan bureaucratische rompslomp, allerhand heffingen en belastingen en tal van onzinnige overheidsacties die als paddestoelen opkomen. Denk maar aan de absurde brandveiligheidsregels, milieuverordeningen, anti-discriminatiewetgeving etc. etc.

Maria van der Hoeven kan een voorbeeld nemen aan een uitspraak van Henry Ford. Een overheidsambtenaar vroeg de autofabrikant in zijn beginjaren hoe ze hem konden helpen. Het antwoord van Ford: ‘Jullie helpen mij het best door je zo min mogelijk te bemoeien met mij !’

6 REACTIES

 1. Er zouden meer starters zijn als de overheid het advies van Henry Ford zou volgen. Ik hoor regelmatig dat mensen niet met een eigen zaak beginnen omdat ze opzien tegen al dat overheidsgeregel en vergunningen en controles.
  Eveneens veel mensen die wel begonnen zijn, maar nu zeggen dat als ze dat alles (gedoe van overheid) hadden geweten, dat ze dan niet eens begonen zouden zijn!

 2. Iedereen weet waarom er zo weinig ondernemers zijn, maar niemand wil er iets aan doen. Want ja als je het ontslagrecht aanpakt worden mensen boos. Als je de vele ARBO, milieu, etc regels aanpakt worden mensen boos en krijgt de overheid minder werk. Als je de loonkosten verlaagd betekent dat ook minder werkgeversafdrachten en dus minder sociale zekerheid. Etc.

  Er is zoals met d emeeste dingen een verschil tussen ‘willen’ en ‘écht willen’. Het staat zeg maar op plaats 9 van de prioriteiten. Helaas staan enkele van die conflicterende zaken hoger op de lijst.

 3. geweldig, totaal nutteloze partijapparachiks zoals deze Van der Hoeven en Hermans die zelf nog nooit een echte baan buiten de staat hebben gehad en niet eens weten hoe je het woord bedrijf spelt gaan het ondernemersklimaat hier stimuleren.

  Kafka op de kermis.

 4. [2] zo is het maar net.

  Hier een link over US entrepreneurs:
  http://www.forbes.com/2007/

  Mn de laatste aliniea is interessant:
  The Big Boom

  The other big influence on small business in 2007, and beyond: Baby Boomers–and not just as consumers of health care and leisure services. According to the Kauffman Foundation, Americans aged 55 to 64 form small businesses at the highest rate of any age group.

  That spells a future of unprecedented growth and diversification of small businesses.
  Echt niet in NL/EU voor te stellen……..

 5. Het blijft prachtig om te zien. Aan het begin van een nieuwe kabinetsperiode stelt het ministerie van economische zaken dat ZIJ het ondernemerschap moeten stimuleren.

  Ondernemen is alleen maar moeilijk en vervelend, als de overheid zich veel met de onderneming bemoeit. Dit Kabinet is zo verkeerd, zo volkomen wereldvreemd, zo onnozel, dat ik het bijna niet kan geloven.

  Als Van der Hoeven echt iets wil doen, dan moet ze regels afschaffen, belasting verlagen en VOORAL: het ministerie van economische zaken afschaffen. Dat is namelijk de enige juiste conclusie.

  Ik hoop zo, dat we nog eens tegen een Europese Reagan aanlopen.

 6. Conservatief – Lijfbehoud – Inhoudsloos – Hypocriet.

  Wat betekent vrij ondernemerschap in Nederland?

  Degene die echt de daad bij het woord wil voegen moet vrezen voor z’n leven.

Comments are closed.