Vandaag is het weer zover. Ook veel libertariƫrs hebben er nog een probleem mee of ze wel of niet gaan stemmen.

Deze keer lijkt de nadruk te liggen op “strategisch stemmen”: probeer te verwezenlijken dat de nu opgezette coalitie in de Eerste Kamer GEEN meerderheid krijgt. Lees daarvoor het artikel van Kim:
Help, ik ga stemmen
www.vrijspreker.nl/vs/item/…

Er is een reƫle kans dat dat deze keer kan lukken.

Een andere keuze kan zijn dat je op die partij stemt waarvan je hoopt dat ze het dichts bij jou wensen komen, en de nadelen op de koop toe neemt. Jammer is dat uit het verleden blijkt dat je dan alleen de nadelen krijgt en naar de voordelen kunt fluiten.
Net als je stemt op die partij die het verst verwijderd lijkt van datgene wat je het meest verafschuwt. Maar daar zit weer het nadeel dat je bij afschuw van het socialisme, dan al vlug bij het fascisme terecht komt.

Beide keuzen, net als andere blijven de bezwaren hebben van:
–hoe weinig zinvol is je stem? De kans dat jouw stem iets verandert, is minuscule terwijl je de politici aanmoedigt door bij te dragen aan een hoger opkomstpercentage.
–hoe moreel is het om politici bevoegdheden te geven om over andere mensen te beslissen? Zie daarvoor het bekende stukje van Frank van Dun: “Gratis Stemadvies”.

Let wel, de immoraliteit zit niet in het kiezen op zich. Die zit alleen in het mandaat geven, dat je zelf niet hebt, aan een politicus om over anderen te beslissen. Aan een spelletje als een missverkiezing, of een Idol of iets dergelijks is niets mis.

Het blijft een moeilijke keuze, en ik denk dat we daar nog niet over uitgedacht zijn. Denk je een korte termijn winst te kunnen halen? Of blijf je gewoon moreel bezig en speelt het hele spel niet mee?

13 REACTIES

  1. Ik stem altijd. Ik stem op de meest liberale – of zo U wilt – minst-onliberale. In mijn provincie roept de VVD – als enige in heel het land – dat ze daadwerkelijk geld dat over is aan de burger willen teruggeven. Ik ben scpetisch, maar geef ze een kans. Ik weet uit ervaring dat enkele VVD’ers met name op lagere niveau inderdaad best liberale opvattingen hebben.

    Misschien ben ik naief, maar als ik niet stem wint een partij die dit helemaal niet eens voorstelt en zelfs voornemen is de lasten te verhogen. Dat levert dan weer veel geklaag op deze website op, maar dat is het dan wel.

    De realiteit is wel dat macht via de politiek gaat. Als je als liberaal of libertarier niet stemt, gooi je dus op vorohand de handdoek in de ring. Goed principieel! Maar wel makkelijk en slap …

  2. [1] De vraag is wat je stem uiteindelijk waard is en wat de huidige verkiesbare partijen er mee doen. Dat komt in feite neer op een blanco volmacht voor vier jaar. Daar heb ik geen zin in. Ik heb daarnaast niet de illusie dat door niet te stemmen het systeem zou veranderen. Daarvoor is stevige buitenlandse (economische) druk nodig en/of een grote binnenlandse crisis.

  3. Tja, 300 – 500 euro per maand achteruitgaan is op te brengen. Nederland verkwanselen aan Europa is moelijk terug te draaien. De VVD valt dus af als alternatief, die steunen de europese grondwet ook, ipv te luisteren naar de burger. Dus dan maar LPF gestemd, zal wel uit de eerste kamer verdwijnen, en dus een weggegooide stem zijn. Maar als iedereen als aletrnatief het VVD stemt denkt die partij dat ze dat ‘verdient’ hebben en worden ze beloond ipv afgestraft.

  4. [3] Op Elsevier.nl zag ik een initiatief om op de laatste plaats van de VVD te stemmen. Zo draag je bij aan een "rechtse" meerderheid in de 1e Kamer en geef je aan dat je sympathiek staat tegenover Wilders. Zo is de redenering in ieder geval, wat wel gek is want Wilders ondersteunen door op zijn ex te stemmen is op z’n minst een beetje cynisch te noemen. Wilders zegt dan ook blanco te stemmen, wat natuurlijk gewoon dom is – je ondersteunt immers dan wel het ritselen.

    Ik ga overigens maar niet stemmen, die envelop is ongeopend zo gek nog niet… šŸ˜‰

  5. @Arend

    Op de laatste plaats van de VVD stemmen heeft geen zin, ook die persoon is voor de Europese grondwet. Een snelweg kan men over 4 jaar ook wel doortrekken, een paar honderd euro extra belasting is door mij wel op te brengen, voedselbanken die door de provincie worden betaald kunnen over 4 jaar wel weer gesloten worden. Maar als die Europese grondwet erdoor is heeft de Nederlandse burger nog maar voor 20% inspraak in zijn eigen land en dan krijg je de meest onzinnige regelgeving. En die Rutte, WALGELIJK. Het interesseerd mij echt niet of mijn hardwerkende buurman een dubbele nationaliteit heeft, maar wel als hij/zij ook minister is. Dan is er in mijn ogen wel loyaliteits probleem, maar dan is meneer Rutte schijnheilig.

  6. Hub,

    Is er al een keer iets geschreven over de de stabiliteit van het stemmen evenwicht?
    Daarmee bedoel ik dat hoe minder mensen stemmen, des te moeilijker het wordt om een collectieve afspraak om niet te stemmen te handhaven.
    Anders wil ik daar wel een kort stuk over schrijven. De conclusie is namelijk nogal lastig: Enkel door een machtsgreep door een deel van de bevolking kan het democratisch proces worden afgeschaft.

  7. [6]
    "Enkel door een machtsgreep door een deel van de bevolking kan het democratisch proces worden afgeschaft."

    Strak plan. Ik heb m’n als zodanig duidelijk te herkennen plastic wegwerp etens-mes al klaar liggen; een mes als wapen gebruiken mag immers niet :p

  8. [7] [7] "een mes als wapen gebruiken mag immers niet".
    Inderdaad, en dat doe je dan natuurlijk ook niet!een mes als wapen gebruiken mag immers niet
    De bevolking is overigens niet voor niets compleet ontwapend. Het aantal wapens onder de bevolking (om zich eventueel tegen de overheid te verdedigen) is micro-miniem!

  9. [6] Zover ik me herinner is er over dit interessante punt niet eerder echt geschreven.
    Dus graag als je daar een bijdrage voor kunt leveren.

    Het lijkt me voor de discussie nuttig om de diverse facetten die je nu al noemt, goed gescheiden te houden:
    -stemmen evenwicht
    -moeilijk houden afspraak
    -machtsgreep

    Overigens heeft zelfs een geslaagde machtsgreep OP DIT MOMENT geen enkele zin. Er zijn nog veel te weinig mensen die door hebben dat het systeem op zich fout en slecht is, waardoor na de machtsgreep je in een mum van tijd weer de terug komt in de huidige situatie.

    Voor alles blijft nodig meer mensen te laten inzien dat dat het systeem fout is, en dat men naar libertarische samenleving toe moet.

    Ook een artikel waard waarin getracht wordt dit voor eer mensen duidelijk te maken.

  10. [8]
    Een mes als zelfverdediging gebruiken tegen een overheid die zich zo diep indringt op de individuele vrijheid (zoals bijvoorbeeld de Nederlandse) lijkt mij als drukmiddel theoretisch prima te verantwoorden; of een individuele aktie verstandig en zinvol is valt te betwijfelen; aan de verkeerde kant van de gevangenismuur kun je niet veel. Verder is het natuurlijk de vraag wie dan als ultieme schuldenaar zou moeten boeten, aangenomen dat een individu niet het hele zooitje ineens kan uitschakelen.

    Het collectief "regering annex mafia" zou dus door een vrijwillig collectief "en nu is het mooi geweest met die onzin" geneutraliseerd moeten worden. Het micro-minieme aantal wapens helpt niet echt, toch denk ik dat als de maat een keer vol zou zijn voor genoeg mensen op strategische plekken, zo’n vrijwillig collectief aardig wat teweeg zou kunnen brengen, en dat de akties op dat moment ook vanuit libertarisch standpunt te verdedigen zouden kunnen zijn.

  11. [9]
    Inderdaad, "OP DIT MOMENT".

    In dat kader is het Free State Project ook een interessante optie: door in de meest vrije staat in de VS via democratische weg zo veel mogelijk libertarische principes in te voeren ontstaat een staat die als voorbeeld kan dienen voor de rest van de VS, vooropgesteld dat de federale regering niet tijdig via ingrepen z’n greep op de individuele staten versterkt.

  12. Ruim 46% van de stemgerechtigde kiezers heeft woensdag de gang naar het stembureau gemaakt.

    Dit zegt toch genoeg dat de regering niet deugd. De meerderheid stemt niet omdat er nergens op te stemmen valt.
    Maar wordt hier aandacht aan besteed?

  13. [9]

    Dan zal ik een korte bijdrage voorbereiden over hoe moeilijk het is om via een stem-niet strategie tot een afschaffing van de democratie te komen.

    Verwacht hem tegen het einde van de volgende week in je mailbox., dit zal niet al te veel moeite mogen kosten.

Comments are closed.