Gisteravond startte de BBC met The Trap –
whatever happened to our dream of freedom?
Een driedelige serie over individuele vrijheid
door de BAFTA winnaar Adam Curtis, producent
van The power of nightmares.

Politici beloven om ons te bevrijden van bureaucratie maar ze hebben een immer groeiend systeem van sociaal management geschapen, aangedreven door doelen en cijfers.
In Irak en Afghanistan heeft de poging om vrijheid op te leggen geleid tot bloedige chaos en de opkomst van een autoritaire, anti-democratische vorm van Islam. Dit leidde tot inspiratie voor terroristische aanvallen in Engeland waar de regering op reageerde door wetten te ontmantelen die ontworpen waren om onze vrijheid te verdedigen.

In deel 1 laat Adam Curtis zien hoe het idee van vrijheid uitmondde in nieuwe soorten van controle. Middels speltheorieen van wiskundigen tot de anti-psychiatrie beweging uit de jaren 60.

Volgende week zondag (BBC 2, 10 uur) volgt deel 2, the lonely robot. Hierin wordt duidelijk dat de mathematische en biologische theorie waarop hedendaagse managementsystemen zijn gebaseerd niet juist kunnen zijn.

9 REACTIES

  1. "In Irak en Afghanistan heeft de poging om vrijheid op te leggen geleid tot bloedige chaos en de opkomst van een autoritaire, anti-democratische vorm van Islam". Typische BBC Newspeak, terwijl die ‘autoritaire’ islam al 1400 jaar bestaat. Maar, een kniesoor die daarop let. In Engeland wordt de BBC ook wel ,,Bastards Broadcasting Communism" genoemd, want net als bij de NOS hebben de extreem-collectivisten de nationale omroep overgenomen.

  2. [6] Om misverstanden te vermijden: Albert S. (hierboven) is NIET herhaal NIET Albert Simonis. Mijn bijdragen aan fora (nog nooit aan dìt forum, hierna ook niet meer) verschijnen onder mijn volledige naam.

  3. [6] IMO brengt Curtis naar voren dat bijvoorbeeld de Iraanse revolutie sterk werd beinvloed door moderne Franse revotionaire ideeen evenals invloeden van de VS in de vorm van het installeren van de Shah. De islam verschoof hierdoor in het Midden Oosten van volledig a-politiek naar autorietair en anti-democratisch. Curtis brengt dan ook bewust een verschil aan in de vorm van Islam.

Comments are closed.