Ik verbaas me normaal gesproken niet snel meer over de één of andere collectivistische actie. Ook weet ik dat het graaiwensen van overheden bijna onbegrensd is. Maar er zijn momenten dat enkel diep ontzag, voor de creativiteit waarmee men een nieuwe belastingen heeft verzonnen, op zijn plaats is.
Vooral als die gepaard gaat met een schaamteloze vertapping van het eigendomsrecht.

Afgelopen dinsdag was zo’n moment. Het Parool berichte dat het Amsterdamse Stadsdeel Centrum een nieuwe parkeerheffing gaat invoeren in de vorm van een ‘een gebruikersvergunning’. Dat is op zich niet zo bijzonder, want auto’s zijn een populair belastingdoelwit en vergunningen voor parkeren zijn ook niet echt origineel bedacht. Maar interessant is dat men deze belasting gaat heffen op mensen die zélf een garage in eigendom hebben. Ja, U begrijpt het goed, mensen die hun eigen auto op eigen terrein in hun eigen garage stallen, moeten deze belasting gaan betalen.

De hoogte bedraagt 426 euro, waarvan 150 euro eenmalig. De vergunning moet vervolgens elke vijf jaar worden verlengd. Een zekere Guido Frankfurther van D66 schijnt de eer toe te komen betreffende deze creatieve vondst.
Zijn motivatie is echter ook een pareltje: daarvan betaalt men de ambtenaren die moeten controleren of mensen met een garage niet ook een vergunning voor de straat hebben. Dus omdat er mensen zijn die – hetgeen schijnbaar verboden is – een ‘gewone’ straatparkeer-vergunning aanvragen terwijl ze een eigen garage hebben, moeten alle eigenaren van garages gaan betalen. Bij nieuwbouwhuizen wordt de eigenaar van een garage meteen geregistreerd, en bij bestaande bouw is men begonnen met het opvragen van kentekens.

Gelukkig is dit nog een brug te ver voor de gemeenteraad van Amsterdam, en lijkt het erop dat – muv Groen Links – de voltallige gemeenteraad haar stadsdeel gaat terugfluiten.
—-
Ingezonden door Armin
bron: (http://www.parool.nl/nieuws/2007/MRT/20/p2.html)

3 REACTIES

  1. een beter bewijs om de burger uit te persen t.b.v. ambtelijke werkgelegenheid is zelden gegeven.

  2. Pardon! Graaiwensen? Mij dunkt dat ze de daad aardig bij het woord voegen.
    Waar het einde is? Totdat we allemaal in opstand komen en ze uit hun ivoren torens verjagen!!!

  3. Werkelijk alles wordt aangegrepen om de
    bureaucratie maar te kunnen blijven
    financieren!

Comments are closed.