De kleine zelfstandigen zonder personeel (ZZPers) in Nederland zijn inmiddels door de collectivisten ook toegevoegd aan het legertje zielepoten dat hulp van Vadertje Staat nodig heeft. Om meer greep te krijgen op deze groep hulpbehoevenden gaan FNV en Economische Zaken samenspannen. Alweer een groep vrije ondernemers die door de parasieten van de economie van hun vrijheid af geholpen gaat worden.

Voorzitter van FNV Zelfstandige Bondgenoten (ik wist niet dat deze contradictio in terminis bestond) Martin Spanjers heeft afgelopen maandag een rapport genaamd De Dynamische Driehoek overhandigd aan Frank Heemskerk, staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken. De bedoeling is om “de overgang van baan naar ondernemerschap te vereenvoudigen”. Het woordje ‘zelfstandig’ ontbreekt hier alvast, en dat klopt, zie verderop.

EZ wil “meer recht doen aan het economische belang van de ZZPer”, dat in het verleden onvoldoende erkend is. “Je kunt een ZZPer niet met dezelfde regeldruk confronteren als een multinational”. Waarom die multinational daar dan wel mee geconfronteerd moet worden vermeldt Heemskerk niet. Waarom de ZZPer niet de belastingvrijdom van een multinational mag ondervinden evenmin. En waarom EZ en de FNV zich om deze reden met ZZPers zouden moeten bemoeien is tot nu toe ook niet duidelijk. Maar dan…

Het ministerie steunt een proef met microkrediet om uitkeringsgerechtigden te stimuleren als kleine zelfstandige te beginnen. En daar gaat het dus om. De staatsafhankelijke uitkeringstrekker wordt omgevormd tot staatsafhankelijke ‘ondernemer’, daar zit niets zelfstandigs bij. Waarschijnlijk ook nog met de staat als voornaamste klant. Uiteraard wordt Maxima ook weer van stal gehaald, vanwege haar rol in de Raad voor de Microfinanciering die er natuurlijk bij betrokken is. Het nut van deze vermelding ontgaat me volledig, of het moet het benadrukken van de slachtofferrol van de uitkeringstrekker zijn, die met vermelding van onze opper-troetel-allochtoon toch altijd weer prominent in de schijnwerpers komt te staan.

Wat men gaat doen: commerciële banken gaan kleine leningen aan uitkeringstrekkers verstrekken en de overheid staat garant voor het geld als deze het niet redt. Ehh, hoezo “de overgang van baan naar ondernemerschap”? Nadat je eerst uit die baan ontslagen bent pas zeker? Over de motivatie van de uitkeringstrekker wordt niet gerept, natuurlijk; als deze er was zou hij er zelf wel voor zorgen weer aan de slag te komen. Zo mag de belastingbetaler straks weer opdraaien voor de aflossing van leningen voor failliet gegane niet-gemotiveerde uitkeringstrekkers. Daarbij is voor de echte ZZPers nog extra zuur dat zij moeten meebetalen aan de oneerlijke concurrentie door al dan niet omgeschoolde en gesubsidieerde uitkeringstrekkers, terwijl zij het op eigen kracht hebben moeten rooien.

En waarom zou een uitkeringstrekker vanuit zijn uitkering niet zelfstandig klanten kunnen werven en met microkrediet ineens wel? Volgens Wikipedia gaan microkredieten om maximaal een paar honderd euro, kan-ie net een fatsoenlijk pak van kopen, nadat hij eerst de KvK betaald heeft. Maar goed, als het op eigen bodem wordt geleend zal die norm van een paar honderd euro wel sneuvelen. De staat staat toch garant? Met een goed bedrijfsplan kun je altijd wel een geldschieter vinden; te vrezen valt dan ook dat hier heel veel geld verspild gaat worden aan onzinnige troetelprojectjes met een lage levensvatbaarheid. Naar goed links gebruik, zou ik daar bij willen zeggen.

De FNV wil aftrekbaarheid van een werkruimte aan huis (was er niet al zoiets?), zwangerschapsverlof (nou ja! Je wilt toch zelfstandig zijn?) en een “betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering”. Straks moeten ook de vakanties nog doorbetaald gaan worden; hoezo ZZPer, die eerste Z staat toch echt voor zelfstandig. Noem hem dan LZPer, Loonslaaf Zonder Personeel, maar daar hebben we al een term voor: werknemer. Het hele idee van ZZPer zijn is dat je zelfstandig bent, je eigen broek ophoudt, zelf je boontjes dopt.

Ook deeltijders die minder dan 1.225 uur (willen) werken in hun ‘bedrijf’ (“vooral vrouwen, die hun eigen tijd in willen delen”) moeten als zelfstandige aangemerkt kunnen gaan worden. Waarom? Als je maar een paar uur per week wilt werken kun je toch gewoon bij een uitzendbureau terecht? Maar ja, ook daar geldt: niet gewerkt is niet betaald. Dus geen betaald zwangerschapsverlof. Geen aftrekbare werkkamer. En dat kan natuurlijk niet. Iets voor niets, dat is het credo.

Dan heeft de FNV nog als moverende reden dat ZZPers vaak niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid; sinds de WAZ is afgeschaft is dat niet meer verplicht en is men aangewezen op commerciële verzekeraars, en FNV wil natuurlijk dat er ook een publieke variant komt. De commerciëlen zijn volgens de FNV te duur. Wel, ik heb nieuws voor de FNV: mijn huidige AOV kost minder dan de WAZ maar kent bij onverhoopt uitkeren wel een aanmerkelijk hogere uitkering.

Tenslotte is er nog het ‘probleem’ dat ZZPers niet verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds, en vrijwillig aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds is vaak ook niet mogelijk. Waarom zou iemand dat in ’s hemelsnaam willen? Die vraag wordt niet gesteld, en FNV en AVV (Alternatief voor Vakbond, wie betaalt die club nu weer?) werken allebei aan aangepaste pensioenverzekeringen. En dat terwijl er uitstekende pensioenverzekeringen in de vrije markt zijn. Of je die wel of niet wilt afsluiten moet je helemaal zelf weten. Zelf je hand broek ophouden, ook als je stopt met werken. Als het even tegenzit krijgen straks alle ZZPers weer zo’n collectief gedrocht door de strot geduwd, net als de WAZ destijds, en de huidige ‘bijdrage zorgverzekeringswet’. Grrrr…

Als het de overheid echt ernst is met het bevorderen van ondernemerschap moet zij gewoon om te beginnen eerst een heleboel regeltjes, alsmede het ministerie van EZ maar eens opheffen. Dan is er een mooie proeftuin aan ex-ambtenaren beschikbaar die eens fijn kunnen bekijken hoe goed ze het doen in de markt. Wedden dat die allemaal als ‘extern deskundige’ weer aan de overheid gaan factureren, ter compensatie van dat weggevallen ministerie? En dat die facturen aanzienlijk hoger zijn dan het bedrag dat de ‘deskundige’ in vaste dienst kostte?

Waarom hebben de overheid en haar handlangers toch altijd zoveel moeite met het begrip zelfstandig?

11 REACTIES

 1. "Waarom hebben de overheid en haar handlangers toch altijd zoveel moeite met het begrip zelfstandig?"

  Omdat de overheid, tezamen met een meerderheid van de kiezers, vindt dat er een overkoepelend orgaan moet zijn, want "anders wordt het een puinhoop". Hoe het kan dat de gehele wereld wel goed draait, zonder overkoepelend orgaan (de VN is een papieren tijger), wordt niet uitgelegd. En waarom jongeren bij hun ouders weggaan om zelfstandig te leven, maar wel willen uithuilen bij een overheid, is mij ook een raadsel.

 2. In essentie wil de overheid geen ondernemers in het land hebben. ZZP-ers (de naam zegt het al) zijn zelfstandigen die geen loondienstwerknemers kunnen of willen hebben En daar wringt de schoen. Iedereen moet financieel maximaal kunnen worden uitgezogen door de overheid. Dat gaat nu eenmaal makkelijker met werknemers dan ondernemers die lekker spulletjes ‘op de zaak’ kunnen kopen en afschrijven. Die 1225 uur zijn bij mijn weten alleen relevant voor de ondernemers-aftrek voor de belastingen.

  Als de overheid iets wil doen voor zelfstandigen, dan zou die overheid bijvoorbeeld dat irritante gedoe met VAR-verklaringen kunnen afschaffen en de bijbehorende ambtenaren ontslaan.

  Iedereen moet aan de leiband van de parasietenkaste in Den Haag. Een mooi voorbeeld is MKB Nederland. Ik zou best lid willen zijn (tijdelijk) van Jong MKB omdat die soms aardige dingen organiseren. Maar als je daar lid van bent, dan kies je automatisch voor Loek Hermans, de voorzitter die -zo ver ik weet- nog nooit ondernemer (voor eigen rekening en risico) is geweest. Misschien is die al weg daar, ik heb het niet meer gevolgd.

  Als freelancer zit ik niet te wachten op het hierboven beschreven ‘altruistische’ beleid. Van de staat, en vooral de politici, heb ik als ondernemer alleen maar last.

  Alternatief Voor Vakbond; was dat niet die club van dat PvdA vrouwtje dat eigenlijk gewoon op zoek is naar een vriendje? Geenstijl postte daar een poosje geleden een aardig artikel over.

 3. Als je kijkt naar het belastingsysteem, dan moet je minimaal zoveel uur hebben gewerkt voor drie (????) ondernemers, voordat je eigenlijk als zelfstandige wordt aangemerkt, want anders val je in ‘verkapte’ loondienst, zelfs als je twee opdrachtgevers hebt. Dus is het altijd dokken volgens de hoge belastingtarieven, dus niets voordelen van het zelfstandig uitoefenen van een klein bedrijf, maar door de neus blijven betalen slaven. De belastingdienst, ergo de staat bepaalt dus of jij ondernemer bent of niet. Dit was een geweldig staaltje van het paarse kabinet onder Zalm en Kok. Luistert u ook even hypocriete VVD’ers, u bent allemaal even schuldig aan deze gevolgen en ik zal iedere ondernemer oproepen nooit op de VVD meer te stemmen, want dit zijn de NSB’ers van het bedrijfsleven. In Angelsaksische landen kan je zo een zaak beginnen zonder dat je eerst overleg moet plegen met de staat.

 4. Tja, het was slechts een kwestie van tijd. De groeiende groep ZZP-ers die m.i. mede is ontstaan als ontsnappingsmogelijkheid voor het rigide arbeidsrechtsysteem in dit fantastische landje wordt te groot. Er is weer eens een fenomeen dat de kop boven het maaiveld uitsteekt, dus daar moet de zeis gehanteerd worden door de Haagse klojo’s en handlangers.

  Al dit gedoe maakt dat dit fantastische land waarin de opper-troetel-alochtoon koningin kan worden, veel te duur wordt. De kosten van dit soort altruïstische nonsens worden uiteindelijk door de productieven betaald, en dat hakt er in want elk product komt tot stand door een aaneenschakeling van meerdere productiestappen.

  Op de bewuste stoomboot zonder reddingsboten met voldoende olie om het midden van de Atlantische Oceaan te bereiken moet in ieder geval ook plaats worden gereserveerd voor mede-klojo’s FNV en AVV, zoveel is duidelijk.

 5. Ook als ZZP-er wordt je wel gepakt. Alleen al de BTW (op de winst) is vaak al een probleem. Vervolgens elk jaar de "bijdragen" aan de KvK (wat doet die voor ons?) en de "Registratiekamer"(??).
  Bij elkaar goed voor zo’n bijna 200 euro waar je niets voor terug krijgt en die slechts dient om een stel (semi)ambtenaren van de straat te houden!

 6. [6]
  Maarehm je krijgt toch wel eens een brief van de KvK ? En een krantje vol baggerinformatie ? En ze organiseren toch ook spreekdagen met bureaucraten ? Dat is toch waar voor je geld ?

 7. Ik moest ook even goed lezen toen ik datr artikel las, de FNV voor zelfstandigen??? Je moet wel zot zijn om daar in te trappen. Ik wel wel enkele redenen opschrijven, maar dan heb ik wel een paar pagina’s nodig. De FNV doet het juist heel goed. Door alle regels voor werknemers zijn wij als ZZP-er veel flexiber, klangerichter, goedkoper dan die bedrijven met personeel. En ik zal ook geen cent meer geven aan een goed doelen die microkredieten ondersteunen. Overigens ging er toch al geen cent van mij naar deze organisaties. Of het moet natuurlijk via een omweg gaan, Global Warming bankpasjes en verzekeringen etcetra.

 8. [8] "ik zal ook geen cent meer geven aan een goed doelen die microkredieten ondersteunen. Overigens ging er toch al geen cent van mij naar deze organisaties. Of het moet natuurlijk via een omweg gaan, Global Warming bankpasjes en verzekeringen etcetra."

  Ja, of via belastinggeld dat voor een stukje naar FMO stroomt (http://www.fmo.nl)

 9. allemaal kommentaar op alles wat die lieve overheid voor de kleine man doet om dezer naar de donder te helpen ,vergezellen als het zo ver is is de kleine man negatief . maar verenigen en dat zooitje viespeuken den haag uittrappen inclusief of eigenlijk eerst die labzwans in het torentje… ho maar.het word hoog tijd om zich allemaaaal te verenigen en een vuist te maken .anders blijven die hersenloze schurken gewoon doorgaan dit land aan de duivel weg te geven.

 10. Is een vrijspreker ook een vrijbuiter?
  Ongeacht of ik het wel of niet eens ben met de motivatie teken ik hierbij bezwaar aan tegen het ongevraagd gebruikmaken van ons (oude) logo.

  Wij (ZZPer) willen juist het individualisme bevorderen en exploiteren sinds 1999 onze website http://zzper.nl om rechtstreeks zaken te doen zonder (dure) tussenhandel.

Comments are closed.