Het is helaas zover. Korporaal Cor Strik is vandaag op het Afghaanse slagveld gesneuveld. Een uiterst droevige gebeurtenis, want Cor Strik wilde niet naar Afghanistan. Maar over zijn eigen leven had hij niets te zeggen, hij “moest”. Dat maakt zijn dood extra triest. Het is onrechtvaardig. Ik kan mij het grote verdriet van familie en vrienden dan ook heel goed voorstellen. Ik leef met hen mee. Waar is dit voor nodig ? Waarom moet zo’n jonge man zijn leven geven ? Voor welk doel ? Voor Afghanistan ? Wat had Cor Strik met Afghanistan te maken ? Wat heeft Nederland in Afghanistan te zoeken ?

Dwang van de Nederlandse Staat
“Maar hij moest”, zeggen ze. Van wie dan ? Van de “Nederlanders” zoals de Oppercommandant Dick Berlijn suggereerde ? Oh ja ? Is de Nederlanders iets gevraagd dan ? Nee. Het was een “democratisch” gekozen parlementaire meerderheid, die de regeringsbeslissing om te gaan oorlogvoeren in Afghanistan steunde. Die oorlog is de Nederlanders opgedrongen door die politici. Maar zo’n democratisch genomen beslissing rechtvaardigt een oorlog die alleen maar het eigenbelang van politici dient, maar niet het belang van Nederlanders, helemaal niet. Integendeel. Daarom heeft de Vrijspreker onophoudelijk stelling genomen tegen die oorlog, die politici en hun politieke eigenbelang. Maar de dames en heren politici malen niet om een soldatenleven.

Militaire ambities van oorlogszuchtige politieke leiders
Oorlogsbaas Balkenende heeft zelfs vandaag al laten weten, dat de beslissing om langer oorlog te voeren in Afghanistan niet zal afhangen van één gesneuvelde korporaal. Is Cors dood dan voor niets geweest ? Hoeveel militairen er moeten sneuvelen voor hij de militairen terughaalt, zei hij niet. Cynisme is dit soort politici niet vreemd.

Commentaar
Laat de Nederlandse soldaten daarom onmiddellijk terugkeren zou ik zeggen. Die oorlog is nergens goed voor, behalve voor de carrières van politici en topmilitairen en voor de instandhouding van een stuk nationale would-be machocultuur. Kent hier iemand ook maar één Nederlandse politicus die persoonlijk het geweer zal opnemen om de Taliban te bestrijden ? Het is dezelfde laffe mentaliteit van fundamentalistische moslimleiders, die jonge moslims tot zelfmoordterrorisme ophitsen. Maar de fundo’s worden door de oorlogsbaas niet aangepakt, die worden nodeloos uitgedaagd. Daarom is er maar één oplossing:

Nederlandse militairen weg uit Afghanistan !

Condoleanceregisters:
Voetbalvereniging de Posthoorn
condoleanceregister

24 REACTIES

 1. NOS bericht:
  "Kabinet geschokt door dood militair
  Het kabinet reageert geschokt op de dood van een Nederlandse militair in Afghanistan. De 21-jarige korporaal is de eerste Nederlander die er omkwam door militair geweld."

  Dat zal familie en vrienden toch een troost zijn!

 2. [1] Hub,
  Niet dus. Evenmin als de weduwe van een onschuldig terdoodgebrachte die een deelnemingsbetuiging van de aanklager krijgt, daardoor vertroosting vindt.

 3. Ik ben het met je eens nederlandse militairen weinig te zoeken hebben in Afghanistan, maar niemand heeft hem gedwongen naar Afghanistan te gaan, dat heeft hij zelf gedaan door vrijwillig zijn handtekening te zetten onder het contract en daarmee accepteerde hij alle rechten en plichten rond het beroep soldaat.

  Dat wil niet zeggen dat hij koos om voortijdig tussen 6 planken te eindigen, maar zeker voor een soldaat is het een reeel beroepsrisico. Welke hij accepteerde aangezien hij soldaat en in Afghanistan was, hij had kunnen besluiten geen soldaat te worden of te weigeren naar Afghanistan te gaan en de gevolgen van die beslissing accepteren.

  Dat maakt natuurlijk het verlies voor vrienden en familie niet minder groot en ik wens ze heel veel sterkte bij de verwerking van dit drama.

 4. [3] Ron,
  Ik hoorde via BNR-radio, dat hij bij Defensie wilde opstappen. Maar hij moest naar Afghanistan. Hij kon niet opzeggen. Hij ging dus -volgens Business Nieuws Radio- onvrijwillig. Bovendien werd hij naar Helmand gestuurd, terwijl de missie oorspronkelijk alleen naar Uruzgan zou plaatsvinden.

 5. Cor was Korporaal en 21 jaar.Dus waarschijnlijk is hij zijn militaire leven ergens tussen zijn zeventiende en achtiende begonnen.Op die leeftijd teken je gewoon ervoor om te worden uitgezonden.Wat weet iemand van die leeftijd nou van wereldpolitiek en alles wat daarmee samenhangt.Niet veel.
  De reclames voor de KL zijn aanlokkelijk voor jonge mensen(goed salaris,opleiding etc.)Juist de jonge mensen, met het hart op de goede plek en 2 goede rechter handen, zien zoiets wel zitten.
  Ik denk dat Nederland zen troepen volgend jaar terug gaat trekken,ivm tekort aan personeel.Dit geval zal vele aspirant soldaten nm tot nadenken stemmen.
  Daar heeft Cor helaas niets meer aan.

 6. Ikzelf vind hem maar een schijterd. Wel eerst een leuk baantje nemen bij de overheid als militair. Maar als het er op aan komt zeggen dat je niet durft. Als hij een veilig baantje wilde hebben, moest hij naar de politieschool gaan.

  Neemt natuurlijk niet weg dat die Afghanistan oorlog een totaal zinloze irrelevante oorlog is waarbij Nederland zich zo gauw mogelijk uit moet onttrekken.

 7. Mijn condoleance trouwens naar de familie. Het is namelijk een hel op aarde als je door zoiets je zoon verliest.

 8. [6] Mike Madison,
  Het verstand komt met de jaren. En dat weten politici en topmilitairen maar al te goed.

 9. [5] "Ik denk dat Nederland zen troepen volgend jaar terug gaat trekken,ivm tekort aan personeel."

  Dan halen ze een oude truc uit de doos: de dienstplicht opnieuw invoeren.

  [8] "Het verstand komt met de jaren. En dat weten politici en topmilitairen maar al te goed."

  Weet je dat zeker? Ik denk dat onder (NL-) politici het aantal onnozelaars een stuk groter is dan het aantal pure criminelen. In de USA daarentegen eerder de omgekeerde verhoudingen.

  Wat mij betreft worden die 110 kantoortijgers met generaalstitel naar het front in Afganistan geschopt, om mijnen te ruimen bijvoorbeeld. En als die op zijn kunnen wij hypocrieten als Wouter Bos, Balkende Ezel en Henk Kamp naar het front sturen.

 10. Geheel juist. Alleen om Jaap de Hoop Keffer aan een baantje als secretaris-generaal van de NAVO te helpen lopen de Nederlandse militairen als schietschijven rond tussen die gestoorde mohammedanen en is korporaal Strik opgeofferd. Politici zoals Bakellende gaan letterlijk over lijken.

 11. [9] "En als die op zijn kunnen wij hypocrieten als Wouter Bos, Balkende Ezel en Henk Kamp naar het front sturen."

  Maverick,

  Met de enorme hoeveelheid ambtenaren die we hier hebben kunnen we in ons eentje wel heel Iran veroveren 🙂

 12. Joepie er werd een ambtenaar geliquideerd!
  Nu de rest nog. Laten we beginnen met die van de belastingdienst erheen te sturen.

 13. [4] Ja eerst tekenen, en later eronderuit willen komen…
  Sterker nog: een pipo die nergens goed voor is maar toch meer wil dan een uitkering, tekent eerst om als een soort boyscout op kosten van de samenleving soldaatje te kunnen spelen op de hei maar als hij dan ECHT iets moet doen voor zijn salaris, ja dan … schijt deze macho militair in zijn broek want echt oorlog voeren was toch niet de bedoeling en DAN wil hij er ineens onderuit.
  Neen, medelijden kan ik met zo’n parasiet niet hebben. Hoe meer er geliquideerd worden, hoe beter.

 14. [5] "Op die leeftijd teken je gewoon ervoor om te worden uitgezonden.Wat weet iemand van die leeftijd nou van wereldpolitiek en alles wat daarmee samenhangt.Niet veel."

  Onwetendheid is natuurlijk geen excuus.
  Oh, mocht ik niet stelen in de supermarkt?
  Sorry meneer de rechter, dat wist ik niet…
  Hoezo, mag je als oudere broer je kleine zusje niet neuken? Oh, sorry, wist ik niet…

 15. Idd, Militair zijn heeft z’n risico’s. Wel is die oorlog natuurlijk belachelijk.

 16. Wat ik in alle reacties nog niet ben tegengekomen is dat de Nederlandse staat/de Nederlandse regering of wie/welk instituut ook maar verantwoordelijk is, het Nederlandse leger heeft verkracht. Oorspronkelijk is een leger ervoor om het land te verdedigen en niet om oorlogje te spelen een paar duizend kilometer verderop. En dan ook nog onder het mom van: "Want als Afganistan een beetje veiliger wordt, dan wordt de wereld een beetje veiliger."

 17. [17] Softie, heel juist! Tegenwoordig luidt het adagium: "If I feel good, then you must feel good."

  Anders gezegd: "kijk eens hoe goed we zijn. We zorgen voor van alles en nog wat, inclusief de duvel en zijn ouwe moer."

  En dan denk ik aan Afghanistan, het klimaat, de verzorgingsstaat en ga zo maar door.

 18. [6] Ik vind het eigenlijk maar triest dat personen dergelijke uitspraken als ‘ikzelf vind hem maar een schijterd’ durven te doen. Zeker als je vanachter je computer ‘oorlogje’ speelt met dergelijke uitspraken. Nog erger vind ik dat je het lef hebt om uitspraken te doen over iemand die je niet kent.
  Cor, rust in vrede tijger.

 19. Daar sluit ik me bij aan Tjap, wat een uitspraak van deze geestelijk zeer arme persoon. Als ie niet had gedurfd was hij denk ik niet gegaan,het had niets met niet durven te maken, Cor ging toch? Hij had juist het lef om te gaan! Hij is een topper!! Deze gast weet denk ik niet wat het verlies van Cor teweeg brengt bij zijn familie, vrienden en collegaas, hun hele leven staat op zijn kop. Denk na voor je zulke uitspraken doet!

 20. Het is natuurlijk wel tomeloze arrogantie, als wij westerlingen wel even in Afghanistan gaan zeggen hoe de afghanen hun leven moeten leiden. Wie denken wij wel dat we zijn??

  Ik vind het jammer dat een goeie knul als Cor moest sterven: een jong leven is verkwanseld voor politieke ambitie van anderen. Wel eens opgemerkt dat de heren politici hun eigen zonen nooit naar een oorlog sturen?
  Aan de andere kant: iedereen die vrijwillig het leger in gaat WEET dat er een kans is dat hij door of verminkt terug komt van een uitzending. Blijkbaar vond Cor dat risico acceptabel, hij heeft immers vrijwillig getekend.

 21. Jammer, dat ik je reactie nu pas lees. Je wordt ten eerste foutief geinformeerd, Cor wilde wel naar Afghanistan. Maar hersenloos dat je bent neem je het tegendeel als waarheid aan, wat overigens geschreven is door iemand die er ook de ballen verstand van heeft. Mike Madison; Cor een ‘schijterd’ noemen doet me veel pijn ook nu nog, als je Cor had gekent had je hem nooit zo genoemd… Misschien ben je van mening veranderd in de afgelopen tijd(ik hoop t) maar anders wens ik je echt een kutleven toe.

 22. Als jij met je vieze grote tifusbek echt lef heb kom je naar onze voetbalvereniging "ijzervreter" vv de Posthoorn… Dat ik het nu pas lees…. Dieren zoals jij moeten ze levend fileren.. Als je echt zo stoer ben als je je voor doet zoek je contact mocht je dit ooit lezen…

  getekend Stefan Heining(zoek me op)

 23. Serieus klote als iemand sneuvelt. Elke keer als ik lees dat er iemand van ons leger is omgekomen ( waar dan ook) verstijf ik weer een beetje.

  Of die soldaten daar nu wel of niet moeten zijn is een punt van discussie. Maar in mijn ogen is Cor een held. Ik ken Cor zijn persoonlijke motieven niet om soldaat te worden. Maar soldaten zijn er in mijn ogen om ons te beschermen. De politiek beslist hoe dat moet gebeuren, iets waar soldaten nu eenmaal niet over beslissen.

  Cor en alle andere gesneuvelde, niet gesneuvelde en gewond geraakte collega’s. Jullie zijn voor mij allemaal helden en ik sta achter jullie. Ik wens al jullie vrienden familie vrienden en kenissen veel steun en sterkte toe.

  Thomas

Comments are closed.