Dit magistrale boek is een absolute must voor een ieder die zijn Vrijheid, maar juist ook Zichzelf liefheeft.

Voor de meesten een herkenning, voor de rest een kostbare ontdekking, die je nooit meer vergeet.

De beste 40 Euro, die u ooit spendeerde!

De uitgever heeft een brochure over dit boek gemaakt die u een goed beeld geeft.

———————————————

Jeugd en opvoeding

Al heel vroeg toonde Ayn Rand interesse in literatuur en films. Ze begon al scenario’s en romannetjes te schrijven op 7-jarige leeftijd. Haar moeder leerde haar Frans en nam een abonnement op een tijdschrift met verhalen voor jongens, en daarin vond ze haar jeugdheld: Cyrus Paltons, een Indiaanse legerofficier in een verhaal van Maurice Champagne, “Het Mysterieuze Dal” (geschreven in de stijl van Rudyard Kipling).
Gedurende haar hele jeugd las ze romans van Sir Walter Scott, Alexandre Dumas en andere schrijvers van de Romantiek, en ze legde een hartstochtelijk enthousiasme aan de dag voor de Romantische beweging. Ze ontdekte Victor Hugo op de leeftijd van 13, en werd zeer verliefd op diens romans. Later haalde ze hem aan als haar favoriete romanschrijver en de grootste romanschrijver van de wereldliteratuur.

Ayn Rand studeerde aan de universiteit van St. Petersburg filosofie en geschiedenis. In 1924 rondde zij haar opleiding af en begon een studie toneelschrijven aan het staatsinstituut voor filmkunsten. In het najaar van 1925 kreeg ze een visum om haar familie in de V.S. te bezoeken en toen zag ze haar kans schoon.

Emigratie en huwelijk

Bij aankomst per schip in New York werd ze vrijwel meteen verliefd op de skyline van de Big Apple. Ze was toen 21 jaar en na enkele maanden bij haar familie in Chicago besloot ze nooit meer terug te keren naar de Sovjet Unie, en vertrok naar Hollywood om daar scenarioschrijfster te worden. In die periode nam ze de naam Ayn Rand aan, gebaseerd op de manier waarop haar achternaam Rosenbaum in het Cyrillisch alfabet geschreven stond op haar diploma. In Hollywood ontmoette ze Cecil B. de Mille en kreeg in 1927 een piepkleine rol in de film King of Kings. Naast dat filmrolletje nam ze ook baantjes aan op bijvoorbeeld de kostuumafdeling van een filmstudio. Ze leerde acteur Frank O’Connor kennen, waar ze mee trouwde.

Vroege literaire werken

Als schrijfster begon haar succes langzaam. Haar eerste script, Red Pawn, verkocht ze in 1932 aan Universal, maar het is nooit verfilmd. In 1934 kwam ze met het toneelstuk The Night of January 16th, dat Broadway haalde en in 1941 verfilmd werd. Later zouden het script You Came Along, het op Chris Massie’s boek gebaseerde Love Letters en enkele van haar eigen boeken verfilmd worden. In 2004 werd de TV-serie Ideal uitgebracht, dat gebaseerd is op haar boek The Fountainhead.
In 1936 kwam ze met het enigszins autobiografische werk We The Living en twee jaar later met Anthem. Het boek We The Living werd wegens de felle anti-communistische toon met gemengde gevoelens ontvangen in de V.S. De jaren van grote depressie (The Red Decade) waren bij ’t verschijnen van dit boek op hun hoogtepunt en er leefde grote sympathie voor het socialisme onder de V.S. bevolking. Voor Anthem (futuristische maatschappij waar collectivisme triomfeert) kon ze in de V.S. geen uitgever vinden, en het werd in de UK uitgegeven.

The Fountainhead en Atlas Shrugged

Haar grote succes kwam met de bestseller The Fountainhead in 1943. Het werd een wereldwijd succes en er werden zo’n 6 miljoen stuks van verkocht. In 1949 volgde verfilming met Gary Cooper in de hoofdrol. In 1957 verscheen Atlas Shrugged dat insloeg als een bom en intellectueel Amerika op z’n kop zette.

Nalatenschap en het Ayn Rand Institute

De romans van AR worden nog steeds wijd en zijd verkocht en gelezen, met meer dan 22 miljoen boeken verkocht (tot aan 2005) en nog 500.000 meer elk jaar. Haar romans zijn naar men zegt populair in India en vinden een toenemende belangstelling in Afrika. Ze genoot ook enige populariteit in Israël door het vroege werk van Moshe Kroy. In het algemeen heeft haar werk weinig effect gehad op academische filosofie; haar volgelingen komen voornamelijk uit de niet-academische wereld.
In 1985 vestigde Leonard Peikoff, Ayn Rand’s aangewezen erfgenaam, het “Ayn Rand Institute: The Center for the Advancement of Objectivism” (ARI). Het instituut heeft sindsdien de naam “Ayn Rand” geregistreerd als merknaam. Het voornaamste doel van het Instituut is het verspreiden van Objectivisme in de academische wereld, vooral in de afdelingen voor de geesteswetenschappen; het probeert vooral ook Ayn Rand’s geschriften en ideeën onder de aandacht te brengen van studenten van hogescholen en universiteiten.

Bewerkingen voor film

The Fountainhead was een Hollywood film (1949, Warner Bros.) met Gary Cooper in de hoofdrol, voor wie AR het scenario schreef. Aanvankelijk stond AR erop dat Frank Lloyd Wright de architecturele modellen zou ontwerpen voor de film, maar zwichtte toen zijn honorarium veel te hoog was.
Een filmversie van Atlas Shrugged is thans in voorproductie. In april 2006 verkondigde Lionsgate Film dat ze voortgaan met hun plannen voor de film, waarbij Howard en Karen Baldwin als producers optreden, terwijl Randall Wallace als directeur-scenarioschrijver is ingehuurd. De film zou in meer delen kunnen worden gemaakt om een meer volledige weergave mogelijk te maken van de uitgebreide verwikkeling van de roman. Op 21 september 2006 werd aangekondigd dat Angelina Jolie is gecontracteerd om de rol van Dagny Taggart te vervullen.

————————————————————————————
BESTELWIJZE:
Het boek is in iedere boekhandel te bestellen, en kost 38,90 Euro!

3 REACTIES

  1. Is er ook een nederlandse vertaling van Atlas Shrugged beschikbaar? Ik heb the fountainhead gelezen (Ned) en ben zwaar onder de indruk…

  2. [1] Sandra,
    De Nieuwste Nederlandse vertaling van Atlas Shrugged heet ‘Atlas in Staking’ en is zowel in Nederland als in Belgie bij de reguliere boekhandel zo te bestellen; de prijs bedraagt 38,90 nEuro.
    m.vr.gr. HenkR

  3. Ik heb de TV serie Ideal opgezocht, maar vond geen enkele referentie naar The Fountainhead of Ayn Rand. De serie die ik vond was een BBC Three serie over een mislukte dope dealer in het Noordwesten van de UK. Is dit de serie die je bedoelt?

Comments are closed.