Uit Hub’s artikel www.vrijspreker.nl/vs/item/…) blijkt de importantie van koninginnedag. Het benadrukt de nationale eenheid en de importantie en goedheid van het staatshoofd; tevens komt de aaibaarheid cq. troetelfactor van de opper-troetel-allochtoon en haar echtgenoot, de Harley-fan Prins Pils weer eens voor het voetlicht.

Traditiegetrouw vindt op deze dag de lintjesregen plaats; dit jaar worden maar liefst 3575 (tegenover 3514 in 2006) koninklijke onderscheidingen uitgedeeld. Met name scheidende raadslieden, statenlieden en tweede kamerleden zijn dit jaar opvallend vaak het slachtoffer van lintjesneerslag. De speciale artikel-14 procedure (minstens 12 jaar in raad of staten dan wel minstens tien jaar in de kamer) heeft er voor gezorgd, dat er 41 politici zijn gedecoreerd.

Dat beroepsuitoefening ook in dit metier het onderspit moet delven moge blijken uit het feit dat het aantal mensen dat een lintje kreeg vanwege hun beroepsbeoefening, is gedaald tot 208, een daling van 53 ten opzichte van 2006.

Meest opvallende lintjesontvanger is wat mij betreft echter Koos “opperflitser” Spee, filmmaker, mensenredder, moralist en voorzitter van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM), die het “voorrecht” heeft om zich voortaan ridder in de orde van Oranje-Nassau te mogen noemen. De al weer 60-jarige werd volgens eigen zeggen “mede geridderd vanwege zijn baanbrekende werk op het terrein van de verkeershandhaving”, daaraan toe voegend dat “me dat goed doet, want als verkeersofficier krijg je, vooral op internet, het nodige vuil over je heen. Zo’n onderscheiding is toch een stuk waardering voor je werk”.

Welnu, meneer Spee. Deze onderscheiding, betaald van gestolen geld, wordt u aangeboden door een aantal mensen die vinden dat u goed werk doet. Dat u dat accepteert, vertelt mij dat u ook een dief bent. Maar dat wist ik al, ik heb immers ook meermaals onder dwang mijn zuurverdiende centen af moeten staan doordat uw misdadige handlangers mij op de foto hebben gezet voor een slachtofferloos vergrijp, door u betiteld als een snelheidsovertreding. Zo ben ik bijvoorbeeld met 90 km/u met aanhanger achter de vrachtauto’s aangehobbeld op de drie- en vierbaansweg tussen Utrecht en Den Haag, terwijl daar een keer geen file stond.

De ware reden voor het lintje zal echter zijn oorzaak hebben in het feit dat u veel geld in het staatslaatje brengt en de machthebbers, inclusief Mama Pils, u liefhebben. Als u het niet erg vindt, meneer Spee, dan is de waardering voor uw werk bij mij totaal afwezig. Mijn waardering voor uw persoon is ook tot nul gedaald; u had immers ook, net als de gedecoreerde politici, voor een écht beroep kunnen kiezen, iets dat u bewust hebt nagelaten. Maar ik vermoed dat u dat alles geen ruk interesseert, zolang ik uw verkapte belasting maar betaal..

7 REACTIES

 1. En zo is het maar net. In een aantal gevallen is een lintje gewoon een Oorkonde voor bewezen Hufterigheid, of effectief Struikroverschap, zo u wilt. Net als Nobelprijzen (Nobelprijs voor de Vrede ging naar de terrorist Arafat) is de waarde van zo’n lintje nul, of zelfs een blamage.

  Van de week las ik hoe de uitreikingen in hun werk gaan, moet allemaal een verrassing blijven en zo, maar vooraf wordt discreet geïnformeerd of er kans is dat de te beledigen partij gaat weigeren. Dan gaat het feest nl. niet door. Niets is immers mooier dan op het feest dit schandblijk ostentatief te weigeren. Dus mocht u ooit gevraagd worden of ik blij zou zijn met een koninklijke onderscheiding (zou niet weten waarvoor, maar dat is bij de huidige ontvangers ook onduidelijk), dan dient u even aan te geven dat ik daar als een kind zo blij mee zou zijn…

 2. [1] Klopt, zo laf is men. Net als in Belgie met het uitrijken van adelijke titels.

  Zo’n titel of lintje moet je eigenlijk altijd weigeren, ook al was je daadwerkelijk erg verdienstelijk. Simpelweg omdat hem accepteren, impliceert dat je de autoriteit erkent van iemand die zomaar over je oordeelt.

  Dus stel je wordt baron of graaf en je accepteert dit, dan betekent het dat je het systeem accepteert en dat je plaats daarin X stappen onder koning(in) is.
  Dus daar waar een baron misschien trots is zich boven de rest van het volk verheven te voelen, accepteert hij echter UITDRUKKELIJK dat de koning boven hem staat. En dat terwijl hijzelf nochthans iets presteerde(*) en het staatshoofd zo’n titel automatisch erfde.

  Ik begrijp dan ook niet hoe mensen die zo’n titel accepteren zichzelf zo belachelijk kunnen maken.
  Wie het nooit werd aangeboden geniet tenminste nog het voordeel van de twijfel. Wellicht zou die het ook accepteren, maar wellicht heeft ie toch zelfrespect.
  Maar erkennen uitdrukkelijk erkennen dat je lager bent dan een Prins Pils of een Prins Laurent, dat doe je toch niet?

  (*) ik heb het dan uiteraard niet over een ambtenaar of politicus doch bv. als het gaat om een wetenschapper of kunstenaar of (af en toe) om een ondernemer.

 3. [2]
  Spot on, IJzervreter. De incestueuze kliek van machthebbers deelt zichzelf lintjes uit (ambtenaren en politici); acceptatie van een lintje door relatief zich buiten deze kliek bevindende personen betekent erkenning van de kliek als zijnde leidend: de overheid als overheid in plaats van onderheid. Het behaagt hare majesteit om u medeplichtig te maken. Welkom in de poppenkast die Nederland heet.

  Een dergelijke belachelijke situatie zou zich bijvoorbeeld niet voordoen in een nachtwakersstaat, tenzij het het administratief gemeenschappelijke lichaam (=onderheid) naar de bol was gestegen.

  Hoe zeer Nederland de kluts kwijt is, moge blijken uit het feit dat een meerderheid van de Nederlanders (84,3%) positief is over het functioneren van de Oranjes, terwijl 77,1 % het koningshuis belangrijk vindt voor ons land, aldus een groot onderzoek van weekblad HP/De Tijd.

 4. [3] "Hoe zeer Nederland de kluts kwijt is, moge blijken uit het feit dat een meerderheid van de Nederlanders (84,3%) positief is over het functioneren van de Oranjes, terwijl 77,1 % het koningshuis belangrijk vindt voor ons land"

  Dit is meteen het sterkste argument tegen de democratie. Ca. 80% mensen zijn te dom om het functioneren van het land te analyseren. Maar hun stem telt even zwaar als die van mensen wier geest niet vertroebeld is. Schandelijk!

 5. [4]Volkomen juist : een goeie reden om ons zorgen te maken , of, bij voorkeur, dit zielige landje te laten voor wat het is. Het feit dat Spee, de grootste en meest achterbakse dief in Nederland, nu een lintje heeft gekregen is toch wel de bloody limit !! Tevens is dit de ultime blijk van de minachting die de regering heeft voor het volk: iedereen weet immers onderdehand wel dat flitsen niets, maar dan ook helemaal niets, met verkeersveiligheid te maken heeft. Dit stellende kan Spee dus alleen dat lintje hebben gekregen voor de burgers vele honderden miljoenen euro’s per jaar afpersen onder valse voorwendselen! NL wordt zowat met de dág een krankzinniger land!

 6. ach in mei leggen alle struisvogels ook een ei.alleen ben ik voorzichtig optimisties dat het dit jaar hun laatste ei is.met messings woorden wij worden wakker ,nu de rest van deze aardkloot nog en die struisvogels hebben geen grond meer om op te staan.laat staan een nest om het volgende addergebroed uit te laten komen.

 7. [4] De percentages kloppen als een bus t.a.v. de bevolking die inmiddels direct of indirect voor hun naakte bestaantje van het rijk afhankelijk zijn.

  Want dat geldt niet alleen voor de volle, semi en pseudo ambtenarij … maar ook voor allen in de overheids en "geprivatiseerde" infra-structuur zowel als de (rijks en overheids)toeleverings industrie.

  Met name het onderwijzend personeel, de gezondsheidvoorzieners, de hulpverleners-en-soepsidie-klanten zowel als dienstenverleners, de oude-van-dagen, de weduwen-en-wezen, de gehandicapten-en-hulp-behoevenden, de werklozen-en-niet-langer-willen-werkenden, de vangnetters, de ongehuwde moeder en verstoten wijven, de hier-aangespoelden

  Het is niet voor niets dat elke echt netto-productieve-werker-die-nog-geld-in-het-laatje brengt, nu niet minder dan VIJF andere nederlanders op zijn rug draagt …

  Daarom verandert hier nooooit wat. De machthebbers hebben het volk volledig weten te verslaven en het volk is aan de voorziennigen-in-naam-der-koningin VERSLAAFD …

  DAAAROM is iedereen zwaar voor de Ranjas …

Comments are closed.